https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-stavba-proti-velke-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Začíná stavba proti velké vodě

30.5.2006 | STŘEDNÍ MORAVA | MF Dnes
Kdyby letošní jarní povodeň přišla až v roce 2008, nenapáchala by na Olomoucku a Litovelsku milionové škody. Například v krajském městě by řekou Moravou protékalo zřejmě až o čtyřicet procent vody méně.
 
Jak je to možné? Obě města budou už za dva roky proti velké vodě alespoň částečně chráněna. Miliony kubíků vody zadrží největší suchá nádrž v Evropě. Poldr se právě dnes začne stavět u obce Žichlínek - nedaleko hranic mezi Pardubickým a Olomouckým krajem.

Obří poldr Žichlínek bude mít za úkol při prudkých deštích nebo tání zadržet vodu ze svahů Orlických hor, která vtéká do Moravské Sázavy. Ta jako významný přítok ovlivňuje hladinu řeky Moravy a podepisuje se tak na zaplavení Litovle či Olomouce.

„Výstavba poldru Žichlínek je jedním z nejvýznamnějších prvků protipovodňové ochrany v horní části povodí Moravy. Jeho hlavní funkcí bude zachycení povodňové vlny a ochrana řady obcí a měst, především Olomouce a Litovle,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Dana Meissnerová. Poldr Žichlínek bude podle Meissnerové největší v Evropě. Gigantické vodní dílo zadrží necelých šest milionů kubíků vody a jeho plocha zabere 166 hektarů. Sypaná hráz dosáhne výšky až 7,3 metru a bude dlouhá 2270 metrů.

Povodí Moravy přisuzuje stavbě zásadní význam. „Moravská Sázava ovlivňuje významně povodňovou situaci na Hané. Je to nejvydatnější přítok řeky Moravy nad soutokem s Bečvou. Povodeň v Olomouci na přelomu března a dubna ovlivnila odhadem až ze čtyřiceti procent,“ řekl Antonín Kurfürst z Povodí Moravy. V Olomouci a Litovli na zásadní protipovodňovou stavbu už netrpělivě čekají.

„Pro nás je informace o zahájení stavby poldru Žichlínek velmi dobrou zprávou. Když se totiž rozvodní Moravská Sázava, už víme, že budou potíže. Když se při prudkém tání nebo vydatných deštích voda stékající z Orlických hor zadrží ještě před vtokem do Moravské Sázavy, bude to pro nás významná pomoc, protože korytu řeky Moravy se významně uleví,“ sdělil starosta Litovle Vojtěch Grézl.

V Lukavici a Bohuslavicích čekají, že poldr alespoň zčásti odstraní letitý problém s řekou Moravou zaplavující pravidelně silnici a louky mezi oběma vesnicemi. Moravská Sázava se totiž vlévá do Moravy jen několik kilometrů od nich a výrazně zvyšuje množství vody v Moravě. „Když přiteče méně vody z Moravské Sázavy, možná se tady voda ani nevyleje. A když ano, tak to bude mnohem menší množství a rychleji zmizí. Poldr nám určitě pomůže,“ je přesvědčen starosta Lukavice Václav Navrátil. Výstavba suché nádrže Žichlínek skončí v roce 2008 a vyžádá si 370 milionů korun.

Zábrany proti velké vodě se nyní staví i na území Olomouckého kraje. Například v Olomouci je v plném proudu první etapa stavby protipovodňových hrází a dalších prvků za stamiliony korun. Současně už odborníci připravují druhou etapu ochrany Olomouce před velkou vodou a první etapu ochrany Litovle. Stavby spočívají především ve výstavbě hrází a zvýšení kapacity koryta řeky Moravy tak, aby nedocházelo k zaplavování Olomouce a Litovle. „Tyto stavby se budou s poldrem Žichlínek dobře doplňovat a v souhrnu tak zajistí velmi účinnou ochranu obou měst,“ řekl Kurfürst.

Hůř jsou na tom menší vesnice. Se stavem protipovodňových opatření nejsou spokojené například obce mikroregionu Království. Sedm obcí v čele s Grygovem včera podle ČTK zaslalo ministru zemědělství otevřený dopis. Upozorňují v něm na neutěšený stav místních toků. Podle starostů nese zodpovědnost za situaci stát, který problém dlouhodobě neřeší. Obce dokonce zvažují, že podají na stát trestní oznámení.
reklama

 
Rostislav Hányš

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist