https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-domacnosti-o-dotace-na-obnovitelne-zdroje-vzrost-mezirocne-na-ctyrnasobek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem domácností o dotace na obnovitelné zdroje vzrost meziročně na čtyřnásobek

17.5.2022 01:02 | PRAHA (ČTK)
Téměř na čtyřnásobek vzrostl meziročně zájem domácností o dotace na obnovitelné zdroje. Ukazují to data o počtu podaných žádostí do Nové zelené úsporám za první čtvrtletí let 2021 a 2022. Státní fond životního prostředí eviduje 12 200 žádostí o dotace, loni to ve stejném období bylo 3200 žádostí, uvedla Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE).
reklama

 

Do pěti let lze podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupa očekávat, že si české domácnosti pořídí 250 000 tepelných čerpadel, 250 000 kotlů na dřevo, 100 000 akumulačních kamen a krbů, 40 000 kotlů na pelety a 30 000 solárních kolektorů. "Kolem 30 000 domácností se připojí na soustavy dálkového vytápění na bioplyn či biomasu," uvedl Chalupa. Vládě se ale podle něj musí podařit odstranit klíčové bariéry rozvoje obnovitelných zdrojů energie.

V programu Nová zelená úsporám podle náměstka ministerstva životního prostředí Jana Kříže bylo ke konci roku 2021 aktivních 74.785 žádostí za 20,67 miliardy korun. Jde o podané, ale už i proplacené žádosti. Realizací všech projektů by bylo možné snížit emise CO2 o zhruba 1,4 milionu tun za rok.

"Další etapa programu Nová zelená úsporám běží než více než dobře. Počty žádostí překonávají čísla z předchozích let a poptávka je týden od týdne vyšší a vyšší. I přesto se snažíme zájem o úspory energie v domácnostech ještě více povzbudit, v květnu poběží intenzivní mediální kampaň," řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

"Zaznamenáváme stále větší zájem o profesní školení a zkoušky. V poslední době se mezi zájemci objevují uchazeči z řad firem a podnikatelů, kteří chtějí instalaci fotovoltaiky nově zařadit do portfolia svých činností," řekl Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT), který montážní firmy v Česku sdružuje. V reakci na rostoucí zájem CAFT spustil sérii nových profesních školení, která pomohou urychlit vyřizování poptávek nových zákazníků členům cechu.

Komora obnovitelných zdrojů energie je největší česká asociace sdružující profesní asociace jednotlivých obnovitelných zdrojů energie včetně průmyslových výrobců technologií a vědeckých institucí. Podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie, trvalé zvyšování jejich podílu na spotřebě energie v Česku a jejich udržitelný rozvoj.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

17.5.2022 05:23
Souvisí to s přicházející bídou. Lidé si uvědomují, že i taková normální věc jako energie, se pro ně stává luxusním zbožím.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.5.2022 05:37 Reaguje na Richard Vacek
Politici i státní správa, na tom za pomoci médií v čele s ČT, pracují celých 30let !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 08:42 Reaguje na Richard Vacek
S přicházející bídou člověk neinvestuje statisíce.
To je především v tom, že i jednoduchý výpočet vám říká, že se to i finančně vyplatí. Dalším je nezávislost a tím odolnost proti zdražování, výpadkům až balckoutům atd. prostě bezpečnost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.5.2022 11:34 Reaguje na Pavel Hanzl
No, oni je taky investovat nehodlají ... rozhodně ne ze svého. Pokud se tyhle alternativní způsoby vytápění vyplatí, není třeba je dotovat.

Jinak tedy třeba u toho centrálního vytápění, nebo těch pelet a možná časem i dřeva, si s tou odolností proti zdražování nejsem tak jist. Pokud tedy zrovna nejste lesa pán.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 12:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Píšu primárně o FVE.
Ta vychází dobře i bez dotací, ty ovšem pomůžou tam, kde je to na hraně. Třeba tam, kde si musí člověk na pořízení půjčit.
A pořídit si FVE není investice? Když zaplatíte min. 60% ceny?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.5.2022 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
FVE si fakt nezatopíte.
A pokud si FVE nepořídíte, což značná část subjektů bez té dotace z nejrůznějších důvodů neudělá, tak ne, není to investice:-).

Nakonec, až budete mít FVE na baráku, tak přijďte poučovat:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 17:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Když si nic nepořídíte, není to investice. To by mě nenapadlo.
Vyjednávám o stavbě fve na baráku a je to složitý jak žebř. Ale člověk, který má dost velkou střechu a šel by do virtuální baterky, může z ní hnát v zime tepelné čerpadlo.
Vše je jen otázka dimezování, tj. ceny investice.
Pak by byla ale to investice s velmi dobrou návratností.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Já vím, že vás ne:-))).

A ten zbytek mlho ... o tom je tu řeč. Že se to v řadě případů BEZ té dotace nevyplatí.

Jo, a s tím čerpadlem jako budete dělat co? To napojíte na stávající otopnou soustavu, kterou teď vytápíte tím plyňákem? V nezatepleném baráhu ze třicítek???
Tak to teda hodně štěstí ... hlavně v zimě:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 21:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Naučte se konečně číst....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.5.2022 09:21
MÓÓÓC HEZKÉ plány. Ještě před rokem bylo dřevo už pomalu na odpis kvůli
dehtovým a jiným zplodinám a propagovalo se zetlení dokonce kulatin.
Dnes čtu 250 000 kotlů na dřevo, 100 000 krbů a krbových kamen a třicet
tisíc kotlů na pelety. Už dnes je dřevo na půlroční pořadník a za dvakrát
tolik, co loni. Navíc čerstvé, nevysušené a tudíž k ničemu. To nás má jako vytrhnout z odpojení od ruského plynu? Nezdá se vám to opět stejně ujeté jako byla dotovaná plynofikace i té poslední samoty obklopené lesy plnými palivového dřeva? Mi to připadá, že "odborníci" jsou pouhými lobbisty topenářských a energetických firem a "gryndýlová" politika neví kudy kam. Jednou to jsou OZE doplněná plynem a nyní ty OZE doplní co? Elektrárny na dřevo z Brazílie? Hurá všichni do tepelných čerpadel se lhůtou dodávky rok a montáže rok a půl. Pak zjistíme, že uhelky dosloužily, OZE má výpadek a z Brazílie už dřevo nebude. Odkud budou brát všichni tu elektřinu? Co zase
pak? Sikela včera radil snížit teplotu o tři stupně. Budiž! Ve školách se bude vyučovat v bundách a zimních botách a v nemocnicích budou pacienti
ležet ve spacácích. Úřady zvládnou práci z domova a nebo žádnou a průmysl
se odstěhuje tam, kde mají rozum. Proboha jestli je toto řešení, tak se
vracíme o padesát let nazpět, ale to jsme topili všude našim uhlím a když
bylo zle, tak byly uhelné prázdniny. Dnes budou OZE prázdniny, když nebude
foukat a svítit slunce? A nebo pokácíme městské parky, aby bylo teplo v
nemocnicích? Fandím Maďarům, kteří jasně řekli, že pokud to prozatím nejde
bez ruského plynu a ropy, tak nebudou dělat ramena a mrznout. Naše vláda
čeká na zázrak, který se ale nestane, aby se vše vrátilo na dobu před válkou. Všechny ty nové zdroje musí někdo vyrobit i pomocí toho plynu.
Někdo dopravit pomocí té ropy a bez posílení elektrických rozvodů nelze
ani celé ulice napojit na tepelná čerpadla. A co teprve byty a podniky.
Ví ti "odborníci" o čem vůbec mluví? Lituji všechny, kteří těm žvástům
věří a místo vyjít do ulic sedí doma a čekají na zázrak. Prostě ovce !
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.5.2022 12:02 Reaguje na Břetislav Machaček
To je zase ukázka odbornosti. Palivového dříví je takový nedostatek a tak předražené, že jsem ho letos měl po objednání do týdne doma a dražší o cca 10% a to i s dopravou. :D Raději se věnujte tomu, čemu rozumíte - ať už je to cokoliv, vzpomínejte na staré dobré časy a do dnešní reality nekecejte. :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.5.2022 15:13 Reaguje na Petr Eliáš
Buďte rád, že jste ho tak levně koupil, ale koukněte na
ceníky dříví, pelet a briket loni a letos. Zkuste si ho
objednat třeba u nás na Ostravsku a uvidíte, kdy se dočkáte.
Pokud dojde na to množství kotlů podle článku, tak si ho
nakupte do foroty, protože bude chybět stejně jako plyn.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:59 Reaguje na Petr Eliáš
Zcela upřímně, osobně se domnívám, že co se dřeva týče, tak za takových 5-10 let ty ceny budou hodně jinde. Poptávka se neustále zvyšuje, vynucené těžby už snad budou minulost a ty výběrové budou doufám na něco lepšího, než polena do kamen.

Teď mám na mysli obecně dřevní hmotu, od štěpky přes pelety, kusové dřevo a co já vím co ještě.
A samozřejmě, na venkově bude situace jiná, než ve větších aglomeracích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 12:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste skutečně zmatený jak poární motýl, naplácáte páté přes deváté a sám se v tom nevyznáte.
Odpovědět
ms

19.5.2022 00:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Bezva a jasné stanovisko. Souhlas. Vždycky kladu zeleným progresivistům typu pana Chalupy otázku. Tak proč se proboha 10 let po solárním tunelu ve FVE nic velkého nepostavilo? Došly totiž dotace, které jsou cílem i prostředkem tohoto "podnikání". Nám se rozpadá také elektrická soustava odstavováním uhlí a tady chce někdo statisíce plynovách kotlů nahradit elektrickými teplenými čerpadly, které pro velký mráz v sobě mají i elektrokotel. Na co asi v zimě pojedou? Podle páně Hanzla přece na soláry!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 21:23 Reaguje na
Solární tunel byl jen další bitva v hybridní válce, kterou jsme spolehlivě řachli. Hlavně proto, že premiér a vlastník rozhodujících médií bojoval za nepřítele (a parapresident samozřejmě taky).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.5.2022 09:22
Pro mě je to důkaz, že stát selhal v jedné ze svých nezastupitelných rolí -- zajistit cenově dostupnou a stabilní dodávku energií pro domácnosti.

Nutno podotknout, že v energetice celá EU připomíná opilce, který ztratil vědomost, kudy domů a tak to zkouší cimrmanovským hledáním slepých uliček.

Tudy cesta k dekarbonizaci určitě nevede !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 12:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stát skutečně není k tomu, aby zajišťoval lidem levnou energii. Zkuste si přečíst něco málo ze základů politologie.
Toho opilce mi připadáte vy, protože bezhlavně kritizujete úplně všechno, abyste vůbec tušil, o čem toje.
OZE cestou k samostanosti a odbourání uhlíku skutečně jsou, jádro taky, ale je to běh na delší trať. Eu se chová zcela racionálně a pokud by neškodili třeba hloupí Maďaróni, vydíraní Ruskem, šlo by to celkem svižně.
Odpovědět
ms

19.5.2022 01:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako vždy si pan Hanzl odporuje: bez státu a jeho garancí není možno jadernou energetiku rozvíjet. A protože ta je základem pro soběstačnost a eneretickou bezpečnost, tak právě naaopak je stát energetickým garantem. Když bychom to nechali na milionářích z ČEZ, těm je jedno, že bude málo elektřiny, protože staví dotačně soláry a zavírají uhlí. Když jí bude málo a bude drahá, stále budou pěkně vydělávat. A že se sstaane elektřina luixusním zbožím a vyžene z ČR průmysl, to je hochům plánujícím důchod v Karibiku šum fuk. Zkuste se zamysslet, co bude váš PC pohánět v noci a od října do března, ale hlavně, co bude pohánět favriky s 1,5 milionu zaměěstnaných Čechů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 21:17 Reaguje na
Nevím kdo jste, ale tady se tahle problematika už asi 100x probrala.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.5.2022 11:39
Zrovna u topení mi přijde, že OZE zatím tedy moc alternativou nejsou. Buď musí člověk přestavět půl baráku (T čerpadlo), nebo místo plynového kotla blbnout se dřevem/peletami, což třeba v městských aglomeracích je trochu mimo. Navíc s ohledem jak se ze štěpky začíná dělat pomalu svatý grál bude to dřevo ... v jakékoli podobě ... do budoucna celkem nejisté palivo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 12:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Topení je problém, buď vám vyjde tepelné čerpadlo z fve přes virtuální baterku, nebo počkáte , až se zemní plyn překope na vodík. samozřejmě krby, paletky, přímotopy jsou dost nahraně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.5.2022 14:21 Reaguje na Pavel Hanzl
U TČ je zásadní problém ... pokud jste ten barák už s vidinou TČ nestavěl, tak jste v řiti, bo ten barák musíte postavit z půlky znova. Samotné TČ je proti tomu sranda.
U zásadních rekonstrukcí nebo dokonce novostaveb je to samozřejmě dnes asi nej volba.


Vodík místo zemního plynu v případě individuálního vytápění ... to si myslím ještě počkáme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 17:55 Reaguje na Svatá Prostoto
není to tak zlý, nemusíte pro TČ mít podlahové vytápění, nemusíte míst superizopace atd. atd. bude to stát víc, ale ne o moc. každopádně pro mrazy je potřeba mít zálohu, třeba krbáky a kubík dřeva, malou hondu s kanystrem benzínu taky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 12:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako nezlobte se, ale to je bastlení jak prase a vymejšlení rovnáků na vohejbáky. Komfort v trapu a nakonec vás to vyjde víc, než ten plyn.

A k tomu TČ ... u plynové atmosféry bylo min standardem 70/50, často i víc, já mám 80/60, už kondenzák potřebuje 55/45, lépe 50/40, jinak šetříte už tak nějak prd, a u TČ se uvádí 40/30.
Na to potřebujete výrazně větší otopnou plochu, ideálně podlaha, a když ne, tak podstatné navýšení plochy radiátorů. A dělat to v kvalitně nezatepleném baráku je kokotina už z podstaty. Bude vás to stát raketu, proděláte kalhoty a ještě budete klepat kosu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 21:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy jste dobrý blábolista, vymyslíte si, co mám jako dělat a pak mě za to zdupete.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist