https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakladatel-firmy-nikola-byl-shledan-vinnym-z-podvodu-na-investory?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zakladatel firmy Nikola byl shledán vinným z podvodu na investory

17.10.2022 01:39 | NEW YORK (ČTK)
Nikola Tre BEV elektrický kamion na Hannover IAA Transportation Motor Show. Německo - 20. září 2022
Nikola Tre BEV elektrický kamion na Hannover IAA Transportation Motor Show. Německo - 20. září 2022
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Foto-VDW / Depositphotos
Zakladatel společnosti Nikola, výrobce elektrických nákladních aut, Trevor Milton byl shledán vinným z podvodu, uvedla agentura AP. Podle obvinění podvedl investory přehnaným tvrzením o pokroku své společnosti při výrobě 18kolových nákladních vozů s nulovými emisemi, poháněných elektřinou nebo vodíkem. Miltonův právním Marc Mukasey uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
reklama

 

Žalobci vylíčili Miltona jako podvodníka. Podle nich společnost Nikola, kterou Milton založil před šesti lety v Utahu, nepravdivě tvrdila, že vyrobila vlastní revoluční nákladní automobil. Ten byl ve skutečnosti výrobkem automobilky General Motors s logem společnosti Nikola. Podle nich využíval sociální média a rozhovory v médiích k nepravdivým a zavádějícím tvrzením o nákladních vozech a technologiích.

Miltonův právník ho naopak označil za inspirativního vizionáře, kterého příliš horliví žalobci dostali do úzkých. Mukasey žádal zproštění viny s tím, že je zde "ohromující nedostatek důkazů" o tom, že jeho klient měl někdy v úmyslu podvést investory.

Čtyřicetiletý Milton odmítl obvinění. V roce 2020 v reakci na zprávy o podvodech, které způsobily pokles cen akcií firmy Nikola, rezignoval. Obviněn byl v červenci 2021.

Porota shledala Miltona vinným ve třech ze čtyř bodů obžaloby. V jednom případě z podvodu s cennými papíry a ve dvou případech z bankovního podvodu. Trest má být vynesen 27. ledna.

Společnost Nikola v prohlášení po Miltonově odsouzení uvedla, že je ráda, že se tato kapitola uzavírá a bude nadále pracovat na vytváření hodnoty pro akcionáře. Firma loni souhlasila na urovnání sporu s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy kvůli svým prohlášením pro investory za 125 milionů USD (3,2 miliardy Kč).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist