https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zalohovane-pet-lahve-nejsou-v-planu-ministerstva-zivotniho-prostredi.pridejte-je-zada-iniciativa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zálohované PET lahve nejsou v plánu ministerstva životního prostředí. Přidejte je, žádá iniciativa

20.8.2021 00:57 | PRAHA (ČTK)
MŽP už dříve uvedlo, že současný systém sběru je funkční, plošné a povinné zálohování PET lahví a plechovek odmítá. Resort se mimo jiné obává, že by při vyřazení PET lahví z tříděných kontejnerů klesla vůle lidí třídit odpady.
MŽP už dříve uvedlo, že současný systém sběru je funkční, plošné a povinné zálohování PET lahví a plechovek odmítá. Resort se mimo jiné obává, že by při vyřazení PET lahví z tříděných kontejnerů klesla vůle lidí třídit odpady.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zahrnout doporučení k zavedení záloh na nápojové PET lahve a plechovky do návrhu rámce pro cirkulární ekonomiku žádá po ministerstvu životního prostředí (MŽP) iniciativa Zálohujme. Iniciativa, jejímž členem je například společnost Mattoni 1873, to uvedla v dopisu ministerstvu. Iniciativa úřadu vyčetla to, že v dokumentu Cirkulární Česko 2040 sice silně zdůrazňuje podporu vzniku oběhového hospodářství, zcela však opomíjí možnost zálohování jednorázových nápojových obalů. MŽP se proti tomu ohradilo. Uvedlo také, že materiál prošel rozsáhlou přípravou a diskusí, ale téma záloh nikde nijak zřetelně nezaznívalo. Iniciativa Zálohujme lobbuje za zavedení zálohového systému vratných PET lahví a plechovek. V současnosti je v Česku zálohování PET lahví možné na dobrovolné bázi.
reklama

 
Iniciativa uvádí, že zatímco sběr skleněných lahví funguje, i díky zálohám, v Česku dlouhodobě, je potřeba zavést oběhovost také u PET lahví a plechovek. "Ač se tyto nehodí k znovuplnění, je možno materiál, z něhož jsou vyrobeny, využívat cirkulárně, a recyklovat je tedy 'z lahve do lahve' resp. 'z plechovky do plechovky'," uvádí v dopisu iniciativa. Podle ní k nastartování oběhovosti v Česku chybí právě sběr obalů formou plošných záloh, k němuž je potřeba součinnost ministerstva.

Iniciativa dále uvedla, že dokument Cirkulární Česko 2040 sice čerpá z řady odborných zdrojů včetně podkladů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ale ignoruje právě doporučení OECD, že má Česko "zvážit možné rozšíření plošného zálohového systému na nápojové PET lahve, pokud se chce víc přiblížit plnění cílů sběru." Podle evropské směrnice o jednorázových plastech by mělo být do roku 2025 vytříděno 77 procent PET lahví, do roku 2029 by pak mělo jít o 90 procent.

"Český dokument, který jinak z materiálů OECD doslovně přebírá celé pasáže, zatím tato doporučení k zálohám ignoruje a k možnému rozšíření záloh přebírá pouze jiný odstavec, věnující se zálohám na obaly pro nebezpečný obsah," uvedla v dopisu ministerstvu iniciativa. "Žádáme MŽP, aby do strategického rámce Cirkulární Česko 2040, ještě než bude materiál předložen v 2. polovině roku 2021 do vlády, zahrnulo i doporučení OECD týkající se zvážení záloh na nápojové PET lahve a plechovky," stojí pak v závěru dopisu.

"Co se týče zavádění zálohových systémů je ve znění CČ2040 na doporučení OECD přímo uvedeno: 'Zvážit možnosti vytvoření zálohových systémů, které zajistí odpovídající úrovně sběru, popř. opětovného použití, zejména výrobků s nebezpečným obsahem," napsala ČTK za MŽP Dominika Pospíšilová. "Strategický rámec cirkulární ekonomiky České republiky 2040 dlouhodobě připravujeme ve spolupráci s OECD, Evropskou komisí a mnoha subjekty na národní úrovni. Prošel veřejnou konzultací, on-line seminářem se širokou účastí, ale nikde, ani během dalších diskusí, téma zálohování PET lahví nebo plechovek nijak zřetelně nezaznívalo, a to ani od signatářů otevřeného dopisu," sdělila Pospíšilová. "Někteří z nich paradoxně zasedají přímo v naší pracovní skupině ke Strategickému rámci cirkulární ekonomiky České republiky 2040," doplnila.

"MŽP jednoznačně ve svých strategických dokumentech preferuje a bude preferovat cestu předcházení vzniku odpadů a odstraňování zbytečných bariér recyklace nápojových obalů samotnými výrobci," napsala pak také Pospíšilová. "Konkrétně máme na mysli například potahování PET lahví nerecyklovatelnými fóliemi, zbytečné barevné modifikace, které jsou pravou příčinou potíží s recyklací, ne způsob sběru daného obalu," uzavřela.

MŽP už dříve uvedlo, že současný systém sběru je funkční, plošné a povinné zálohování PET lahví a plechovek odmítá. Resort se mimo jiné obává, že by při vyřazení PET lahví z tříděných kontejnerů klesla vůle lidí třídit odpady.

Podle MŽP Česko komplexní strategii pro cirkulární ekonomiku připravuje od roku 2018. V pracovní skupině jsou zástupci dotčených resortů, akademické sféry a nevládních organizací. Strategický rámec obsahuje vizi, globální cíl, strategické cíle a deset prioritních oblastí, které by měl zastřešovat - vedle odpadového hospodářství jsou to například průmysl, stavebnictví a energetika, bioekonomika a potraviny, města a infrastruktura, voda či výzkum a inovace.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.8.2021 06:03
Tak to dopadá ( problém nejen s PET lahvemi ), když se zároveň s jejich zaváděním neřešila i jejich likvidace/recyklace.

A za to můžeme poděkovat zeleným a jejich obdivovatelům i mezi politiky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.8.2021 08:31
Petky snad končí ve spalovně, kde odvedou svou práci. Zálohování to akorát prodraží.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.8.2021 12:38
Projekt na třídění plastů a skla veřejností se povedl, doufám, že tento dovytříděný odpad pak někde smysluplně končí. Uvítala bych věcný článek s informacemi, jak to s jeho likvidací vypadá. Jaký je podíl recyklace, jejich využití pro výrobu tepla spalováním, zda si svůj odpad likvidujeme u nás a neposíláme ho do ciziny ...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.8.2021 12:39
Přes současný funkční systém sběru je u cest, v parcích, v lesích, u vody vidět poměrně často válející se plastové lahve, které v lepším případě někde a někdy sbírají profesionální uklízeči nebo dobrovolní ochránci přírody. Zálohování PETek by určitě přispělo k tomu, že by je lidé méně často odhazovali a bezdomovci by byli motivovaní k dobrovolnému pročesávání svého okolí kvůli přivýdělku (asi by pak bezdomovce musel někdo častěji zachraňovat z uvíznutí v kontejnerech na tříděný plast). Proto zálohování PETek nezatracuji. Chtělo by to nějaký pilotní projekt, zda by při povinném zálohování PET lahví opravdu klesla vůle lidí třídit odpady. Současný systém sběru je funkční a hlavní zásluhu na tom má, podle mne, BLÍZKOST A DOSTUPNOST KONTEJNERŮ NA TŘÍDĚNÝ ODPAD. V těch hotelech v Krkonoších a v Jeseníkách, kde jsem byla nedávno ubytovaná, ale žádné kontejnery na tříděný odpad blízko nebyly, a tak tam všechny plasty končily ve směsném odpadu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.8.2021 20:17 Reaguje na Majka Kletečková
zálohování pvc lahví v Německu už dávno funguje, ty data jsou dávno k mání...prznit Svět plastem nejde donekonečna
Odpovědět
JB

Josef Beneš

20.8.2021 22:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Troufnu si tvrdit, že zálohování PVC lahví v Německu nefunguje. :-)
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist