https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zalohovani-pet-lahvi-a-plechovek-by-podle-pruzkumu-uvitalo-81-pct-cechu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zálohování PET lahví a plechovek by podle průzkumu uvítalo 81 pct Čechů

18.3.2022 01:16 | PRAHA (ČTK)
Důležitá by pro lidi byla motivace. Pokud by věděli, že zálohování plastových lahví a plechovek snižuje dopady na životní prostředí a šetří zdroje, uvítalo by jeho zavedení devět z deseti Čechů, vyplývá z průzkumu.
Důležitá by pro lidi byla motivace. Pokud by věděli, že zálohování plastových lahví a plechovek snižuje dopady na životní prostředí a šetří zdroje, uvítalo by jeho zavedení devět z deseti Čechů, vyplývá z průzkumu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zálohování plechovek a plastových lahví by uvítali čtyři z pěti Čechů. Podobně vysoký podíl lidí je ochotný uchovávat tyto obaly před vrácením nepoškozené. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky zveřejnila Iniciativa pro zálohování u příležitosti Globálního dne recyklace, který připadá na 18. března.
reklama

 

Třídění odpadu je v Česku rozšířeným zvykem. Téměř 93 procent účastníků průzkumu uvedlo, že separuje nějaký druh odpadu. Nejčastěji je to plast, papír a sklo. Skleněné zálohované lahve vrací do obchodu 84 procent lidí.

Podobný systém jako u skleněných obalů by u PET lahví a plechovek uvítalo 81 procent respondentů. "Podpora je vysoká napříč různými věkovými kategoriemi i napříč pohlavím či kraji České republiky,“ uvedla manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová.

Důležitá by pro lidi byla motivace. Pokud by věděli, že zálohování plastových lahví a plechovek snižuje dopady na životní prostředí a šetří zdroje, uvítalo by jeho zavedení devět z deseti Čechů, vyplývá z průzkumu. Právě opakované použití materiálu pro stejný účel v uzavřeném cyklu je nejlepší cestou, jak minimalizovat jeho dopad na životní prostředí, uvádí iniciativa, která sdružuje několik velkých nápojářských společnosti v Česku.

Odnášet prázdné plastové lahve a plechové obaly zpět do obchodu by bylo ochotno 87 procent lidí. Problémem by nemusela být ani nutnost vracet do výkupen obaly nepoškozené. Čtyři z pěti respondentů uvedli, že by pro ně nepředstavovalo problém uchovávat doma nepoškozené plechovky a lahve.

Průzkum provedla letos v březnu agentura Ipsos prostřednictvím aplikace Instant Research na vzorku více než tisícovky respondentů, který odpovídal české populaci.

Spor o možné zálohování PET lahví se v Česlu vede několik let. Nyní Sněmovnu čeká zřejmě znovu spor o zavedení povinného zálohování, které předloni v předvolebním složení odmítla. Proti povinnému zálohování se postavil například bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle něhož by zálohované PET lahve musely být před dalším použitím přetaveny na nové stejně jako lahve z kontejnerů. Podle poslance Jana Bureše (ODS) by případné povinné zálohování PET lahví mělo připravit ministerstvo životního prostředí s propočty ekonomických a ekologických dopadů.

Iniciativu pro zálohování založili významní výrobci nápojů v Česku, společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Jejím cílem je zavedení plošného zálohového systému všech nápojových PET lahví a plechovek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.3.2022 09:12
Jestli to "pct" v nadpisu má znamenat procenta, tak bych chtěl autora tohoto spisku upozornit, že existuje klávesa se symbolem %.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.3.2022 09:58
Tuším, že zálohování plastových lahví je nakonec i neekologické. Současný systém vystačí s jednorázovými lahvemi, které stejně většinou končí ve tříděném odpadu.
Odpovědět
MH

Marek Hrubý

18.3.2022 10:23
Nedokážu si představit, jak v obchodech, budou třídit jednotlivé druhy láhví a kolik bude stát přeprava k jednotlivým zpracovatelům. Navíc vytříděné PET láhve z žlutých kontejnerů, jsou jedny z mála finančních zdrojů třídíren odpadů. Pokud odpadnou, náklady na dořídění se přenesou na obce, které to následně naúčtují všem občanům.
Odpovědět
ig

18.3.2022 11:17
Výsledek průzkumu natolik odporuje mým zkušenostem, že jsem si dovolil udělat u nás ve firmě menší průzkum na méně reprezentativním vzorku, ale za to s jasně formulovanou otázkou. Výsledek je přesně opačný, tudíž si agenturu Ipsos škrtám. Iniciativu pro zálohování už škrtnutou mám.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.3.2022 12:09
Pokud bych věděla, že zálohování plastových lahví a plechovek sníží dopady na ŽP a ušetří zdroje, také bych uvítala jeho zavedení.
Odpovědět
RH

Roman Honzák

18.3.2022 13:43
Nechápu...nápoje dražší, náklady vysoké (zavedení, udržování...) lidé komplikovanější život(PETky nesešlápnuté a nepoškozené), malé prodejny problém. Další logistika, doprava, spotřeba energie...ale někdo na tom vydělá.... Ne děkuji...takto opravdu NE! Tomu já neříkám ECO friendly!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.3.2022 14:17
Zálohované plastové lahve tu už v devadesátkách byly, 2l Pepsi učo, CC si nemohu vzpomenout. Zjevně se to neujalo.

Jsem ochoten to spešl třídit, když na to bude zvláštní kontejner. Nema problema. Dělám to se vším, na co u nás kontejner je, včetně kartónů. Na pixly kontejner není, tak končí ve směsným, stejně tak máme jen jeden kontík na sklo, takže třídění na čiré a barevné se rovněž nekoná (v min bydlišti byl a třídění se konalo).
Ale tahat to do krámu a z krámu furt jak kočka koťata se mi tedy vůbec nechce.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

18.3.2022 14:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Je taky třeba vzít v potaz, že to bude třeba taky vymýt a desinfikovat obrovským množstvím vody a louhu, nehledě k tomu, že by se musela celková produkce těch flašek totálně unifikovat tak na dva až tři vzory, jinak se to bude v jednom kuse vozit vzhůru dolů k jednotlivým producentům
Odpovědět
ig

18.3.2022 20:23 Reaguje na Jakub Graňák
V klidu, to neprojde. A kdyby náhodou, dlouho to nevydrží. Tohle je už jen poslední křeč ekoteroristů, poté co po celé Evropě začalo (najednou :-)) vycházet najevo jejich spojení s Ruskem potažmo s Gazpromem.
Odpovědět
JT

Juraj Tabiczký

24.4.2022 00:12 Reaguje na
To nie je problém ekoteroristov, lebo zber je len dôsledok , príčina je v zavedení plastových obalov. Nápoje v PET obaloch majú inú chuť a sú "obohatené " mikroplastami, ktoré invazívne prenikli do životného prostredia , najnovšie vedci zistili ich prítomnosť v ľudskej krvi.Keďže plasty nepatrili do životného prostredia a neboli ani v potravinovom reťazci spôsobia zdravotné problémy vo faune obecne.Je len otázka času , kedy sa táto kumulácia prejaví .Preto používanie plastov by sa malo zásadne obmedziť . Nie CO2 , metán a globálne oteplenie zlikviduje ľudskú populáciu , ale Plasty.Je potrebné čo najskôr sa vrátiť k obalom zo skla , najlepšie včera.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

19.3.2022 03:32
Lež jako věž.
A kdyby tito podvodníci veřejnost seznámili s ekonomikou tohoto nesmyslu, tak by se veřejnost nestačila divit.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

19.3.2022 03:33
Že si ten zamindrákovaný ital nedá pokoj.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist