https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamecky-rybnik-v-lednici-bude-na-sezonu-znovu-plny-kvuli-hnizdicim-ptakum?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zámecký rybník v Lednici bude na sezonu znovu plný kvůli hnízdícím ptákům

30.3.2022 01:29 | LEDNICE (ČTK)
Foto | Jan Helebrant / Flickr
Po pěti měsících bez vody se zámecký rybník v Lednici na Břeclavsku opět pomalu plní vodou. Práce na jeho obnově za 100 milionů korun budou pokračovat na podzim, nyní musí ustoupit hnízdícím ptákům. ČTK to řekla kastelánka zámku Ivana Holásková. Správa zámku postup prací dozoruje.
reklama

 

Práce na úpravách rybníka zahrnují zejména jeho odbahnění, tedy odtěžení sedimentů ze dna, rozšíření ostrovů a opevnění jejich břehů a opevnění břehů rybníka. "Rozšíření a opevnění ostrovů je hotové, i většina prací na odbahnění. Zbývá odtěžit bahno pouze z poslední části rybníka, to je v plánu letos na podzim, až skončí hnízdění. Práce pak budou pokračovat také na zpevnění břehů rybníka," uvedla Holásková.

Správa zámku práce na rybníku dozoruje, investorem je obecně prospěšná společnost Biosférická rezervace Dolní Morava. Na práce získala evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 90 milionů korun. Zbylých 10 milionů korun, které tvoří povinnou spoluúčast, poskytl majitel břeclavského Alca plastu František Fabičovic.

Na rozšířených ostrovech hnízdí od března do října volavky a bukači. Nově vytvořené břehy za kamennými valy teď na jaře zarostou zelení a v dalších etapách prací je bude možné osadit rostlinami. Potřebám ptáků bude v budoucnu přizpůsobeno i okolí ostrovů, kde bude upraven přechod mělkých a hlubších částí tak, aby mohly břehy zarůst rákosem, na některých místech budou také ponechány nebo se tam vrátí vyvrácené stromy, aby ptáci měli kde odpočívat.

Po skončení prací se hloubka rybníka na některých místech zvýší až o metr, což umožní, aby se sem z řeky Dyje dostaly dravé ryby, které budou udržovat stav rybí osádky v rovnováze.

Práce na revitalizaci začaly loni v lednu a skončit mají do prosince 2023. V období hnízdění ptáků ale musí být většina prací přerušená, aby ptáky nerušila. Hlavní částí prací je odbahnění rybníka, zpevnění jeho břehů a břehů četných ostrovů. Po 200 letech od vzniku vodní plochy byly břehy podemleté a rozplavené, ostrovy se zmenšovaly, a stromy na nich se proto vyvracely z kořenů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist