https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamer-tesly-postavit-tovarnu-na-severu-mexika-znepokojil-ekology?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záměr Tesly postavit továrnu na severu Mexika znepokojil ekology

3.3.2023 01:17 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Záměr americké automobilky Tesla postavit továrnu ve městě Monterrey na severu Mexika znepokojil místní ekology. Hlavním problémem v oblasti je nedostatek vody a dlouhodobé sucho. O budoucím závodě navíc chybí další klíčové informace, například o tom, jakou energii bude využívat, píše agentura EFE. Ekologové se obávají také dopadů na provoz v jedné z hlavních průmyslových oblastí v zemi.
reklama

 

Tesla oznámila novou investici na severu Mexika ve středu. Mělo by díky ní vzniknout na 5000 pracovních míst. Automobilka si zřejmě Monterrey vybrala, protože má dobré spojení s oblastmi v USA, kde působí.

Místní ekologové se však na novou továrnu v regionu, který je již silně industrializovaný, dívají se znepokojením. Zatím totiž podle nich chybí veškeré bližší informace o továrně a jejích parametrech. "Zaprvé to jsou informace o dopadech na životní prostředí a o tom, jaký bude (závod) mít vliv na prostředí, kde vznikne. Za druhé tu je téma vody," uvádí bioložka Selene Martínezová Guajardoová. Za hlavní problematické body nové investice označuje ekolog Guillermo Martínez Berlanga hospodaření s vodou, znečištění a dopad na dopravu.

Velmi naléhavá je v místě otázka vody. Monterrey a celý stát Nuevo Léon trpěly v uplynulých měsících silným suchem, což mimo jiné vedlo k omezení dostupnosti vody z vodovodu pro obyvatele jen na několik hodin denně. Samotný prezident Andrés Manuel López Obrador tvrdil, že Tesle nepovolí stavět v Monterrey, dokud se tam problém s vodou nevyřeší. Po oznámení investice López Obrador řekl, že se americká společnost zavázala přispět k řešení sucha v oblasti. Ekologové proto vyzývají ke kontrole vodního hospodářství v novém závodě.

Někteří ekologové se obávají i samotného investora a jeho šéfa Elona Muska, který podle nich v minulosti neprojevoval velkou úctu vůči zákonům na ochranu přírody. Tesla již v minulosti měla problémy s ekology, kteří například kritizovali vykácení borovicového lesa a ohrožení vodních zdrojů při výstavbě továrny v Braniborsku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PN

Pavlína Novinska

6.3.2023 20:08
Automobil značky Tesla máme v rodině již necelý rok, kdy se manželovi podařilo sehnat téměř novou Teslu přes inzerát na https://www.biginzerce.cz/ za skvělou cenu. Kupovali jsme hlavně z důvodu, že jsme nadšenci do technologií, ale ekologie nám je samozřejmě blízká. Jenže tam já vidím největší problém ve výrobě / recyklaci baterií do elektroaut, který je třeba nějakým způsobem řešit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2023 12:20 Reaguje na Pavlína Novinska
Nové baterie mají už větší životnost, než celé auto.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist