https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zapadni-afrika-muze-mit-do-konce-stoleti-neunosne-horko?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Západní Afrika může mít do konce století neúnosné horko

3.11.2020 00:30 | DAKAR (ČTK)
V Nigeru a centrálních oblastech Mali nyní v květnu panují minimální teploty 19 stupňů, za 80 let by to mohlo být 30 stupňů. V Burkině Faso, Togu, Ghaně, Sieře Leone a Libérii, kde je už nyní v květnu minimálně 25 stupňů, by to později mohlo být 31 stupňů.
V Nigeru a centrálních oblastech Mali nyní v květnu panují minimální teploty 19 stupňů, za 80 let by to mohlo být 30 stupňů. V Burkině Faso, Togu, Ghaně, Sieře Leone a Libérii, kde je už nyní v květnu minimálně 25 stupňů, by to později mohlo být 31 stupňů.
Foto | CIFOR / Flickr.com
Pokud lidé nezačnou účinně bojovat proti klimatické změně, mohou průměrné teploty v západní Africe do konce století odpovídat současným hodnotám z nejteplejších dní. Model zveřejněný ve studii, kterou otiskl internetový odborný časopis Climatic Change, počítá s tím, že za 80 let mohou květnové teploty v této části světa dosahovat 50 stupňů Celsia. Platilo by to pro část Senegalu, Mauritánie, Mali, Nigeru a Čadu a mělo by to zásadní vliv na zdraví a život tamních obyvatel.
reklama

 

V Nigeru a centrálních oblastech Mali nyní v květnu panují minimální teploty 19 stupňů, za 80 let by to mohlo být 30 stupňů. V Burkině Faso, Togu, Ghaně, Sieře Leone a Libérii, kde je už nyní v květnu minimálně 25 stupňů, by to později mohlo být 31 stupňů.

"Znamená to, že existuje jenom velmi málo smysluplných adaptačních mechanismů. Pokud tomu chcete zabránit, musíte do klimatické změny zasáhnout, ne se jí chtít přizpůsobit," řekl hlavní autor studie Rory Fitzpatrick.

V západní Africe žije 360 milionů lidí, tedy asi pět procent světové populace, připomíná agentura Reuters. Spadají do ní jedny z nejchudších zemí světa.

Fitzpatrickův tým k simulaci budoucí situace použil počítačový program vyvinutý britskou meteorologickou službou.

Jedna z oblastí, kterou zasahují klimatické změny zásadním způsobem, je západoafrický Sahel, tedy polosuchá oblast na jižním okraji Sahary, kde je hlavním zdrojem obživy pěstování plodin a chov dobytka.

Za 80 let by tam teploty mohly odpovídat těm, které panují nyní na poušti a v nichž současně pěstované plodiny nepřežijí, z dobytku pak jen část.

Model vychází ze situace, v níž se lidé budou chovat jako dosud a nepokusí se klimatickým změnám zabránit. Fitzpatrick řekl, že se připravuje jiná studie, která započítá do předpokládaných změn nejrůznější změny lidské činnosti. Další budoucí práce se pak mají věnovat vlivu extrémně vysokých teplot na tělesné a duševní zdraví lidí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

3.11.2020 03:15
Otázka je, jaký má vliv na tělesné a duševní zdraví lidí toto strašení.
A kolik zelených (loupeživých) baronů si skrz toto strašení lidí až po vrch naplní své kapsy, kolik šmejdovských politiků se na vlně toho zeleného strašení vyšvihne k moci a kolik lidí tím bude zásadně ožebračeno a ocitne se ekonomicky úplně na dně.
Nemluvě o regionech a státech, které, pokud proti tomu zelenému strašení nebudou bojovat, se z předních ekonomických pozic propadnou dospod a budou přeskočeny a následně ekonomicky ovládnuty zeměmi, kde se tomuto zelenému strašení do státní politiky proniknout nepovede.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2020 19:39 Reaguje na Radim Polášek
Já pořád nechápu, kde takové pitomosti berete?
Dnes je ekonomika celé Evropy postižena koronáčem, ale země budují OZE jsou na tom ekonomicky dobře. Británie je už bez uhlí prakticky úplně, v normálních zemích dělá OZE už kolem poloviny spotřeby, fve je dnes nejlevnější energie a dotuje se jen proto, že nulové tržby ničí producenty.
Právě zaprděné uhelny nás v budoucnu potáhnou dolů, vývoj v USA bude za chvíli tady:
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/americke-uhli-je-v-kritickem-stavu-koronavirus-jej-dorazi
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.11.2020 06:32
Účelová tendenční masáž veřejnosti, aby se začala bát a odsouhlasila politikům EU ten správný balíček opatření.
Ostatně s radostí se zveřejňují pouze sdělení tohoto typu, jiné studie se na stránky tisku,TV a rádií nedostanou.
Afrika je výjimečně zranitelná od dob dekolonizace.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2020 07:52
Článek je o ničem. Nejdříve by muselo lidstvo zasáhnout proti velkým nadnárodním společnostem, které plundrují nerostné bohatství Afriky a místním obyvatelům ponechávají jenom bakšiš. V důsledku toho pak místní lidé, pokud nechtějí umřít hlady, loví poslední zbytky zvířat a kácejí pralesy. Tím se rozšiřuje v Africe neúrodná poušť a důsledkem toho je i nárůst teploty, protože teplota nekryté půdy je mnohem vyšší než teplota půdy chráněné zelení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2020 19:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V Africe těží a kolonizuje především Čína a na ni je zbytek světa krátký. Ale právě ona místní lidi zapojuje do průmyslu a dává jim podíl na zisku.
Ale hlavní problém to není, tím je přemnožování obyvatel a stále větší množství hladových žaludků.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.11.2020 08:07
Climatic Change je jen žvástmagazín, který nemá po odborné stránce ani úroveň firemních časopisů. A od toho se odvíjí vše ostatní.
Odpovědět
su

3.11.2020 08:12 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy tomu rozumíte???
https://www.springer.com/journal/10584
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2020 19:00 Reaguje na
Nerozumí, ale o to víc žvaní.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

3.11.2020 08:19
zvířata se přizpůsobí a lidem to vadit nebude protože už budou stejně všichni v Evropě žít svůj sen
Odpovědět
va

vaber

3.11.2020 08:47 Reaguje na Robert Jirman
v Austrálii farmářům při takovém vedru chcípají koně, nic se nemůže přizpůsobit takovým teplotám ,to je hranice života a smrti
Odpovědět
va

vaber

3.11.2020 08:45
tak u nás bylo dost dlouho 35°C a jak se nám žilo , komu se to líbilo?
teploty kolem 40°C jsou dnes běžné v Evropě, kdo zkusil být venku nebo pracovat při takové teplotě ,bez klimatizace
to není strašení ,to je smutná realita
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.11.2020 08:54
Mě se líbí jedna pěkná absurdita "myšlení" určité duševně slabší části obyvatel ČR, ve které jde o to, že lidé, které děsí migrace lidí z Afriky (u nás sice téměř není, ale tito co se nechali oblbnout populisty typu Okamura nebo Zeman se toho děsí víc než konce této planety) zároveň absolutně popírají klimatickou změnu, která je jeden z hlavních důvodů právě migrace velkých mas obyvatel z už tak klimaticky nepříznivých oblastí jako je severní Afrika...

Je to kouzelné...

Jedna rada těmto obyvatelům ČR/EU... pokud sebou chcete nechat dál manipulovat politiky, kteří vás použijí pro dostání se k moci (kampaň založená na strašení migrací) a pokud se budete dál děsit této migrace lidí z Afriky (částečně se to chápat dá), tak aspoň požadujte, aby politici řešili příčiny klimatických změn a celkově příčiny migrace obyvatel....

Pokud ani toto někteří nedokáží pochopit, tak je každá jiná rada marná.....

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.11.2020 10:18 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Panu Kašpárkovi se bezesporu bude líbit Evropa, kde na ulici budou uřezávat hlavy učitelům, střílet redakce novin, najíždět auty do účastníků vánočních trhů nebo jen tak mlátit pokojné a bezbranné spoluobčany.
Teroristům bude vydán patent o absolutní imunitě, neboť jak doloženo lékařskou zprávou v jejich domovině díky antropogenním emisím CO2 došlo k poškození mozku v důsledku vysokých teplot , což nemohli ovlivnit.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.11.2020 11:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já jen nepodléhám manipulacím a místo vyděšeného pobíhání s rukama nad hlavou raději řeším příčiny problémů...

Masová migrace je problém, ale v této zemi se celé toto téma jen zneužívá pro nečistý politický boj... a bohužel i Vy jste důkazem toho, že se na tento špek někteří lidé chytají....

Tak nestresujte ohledně migrace, ale požadujte, aby byly řešeny její příčiny.... jinak se nic k lepšímu nepohne...

Rozum do hrsti a nenávist vůči jiným rasám a národům si raději odpusťte... ta nikomu nepomůže....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2020 12:19 Reaguje na Lukáš Kašpárek
To není o nenávisti, ale o obezřetnosti. Je to o tom, že je lepší se poučit na chybách jiných než na svých vlastních. A jestli si myslíte, že hrozba agresivních migrantů je hodně daleko, tak poslední útok se odehrál ve Vídni, která je od našich hranic co by kamenem dohodil. Tak přestaňte kázat takové pitomosti, protože není rozdíl mezi ochranou před masivní migrací a třeba pchranou před útokem tygra. Jenom omezenci v tom prvním případě nevidí nebezpečí a nazývají to rasismem, případně xenofóbií. A ještě jedna poznámka - Evropané se celá staletí bránili vniknutí muslimů na území našeho kontinentu. Pro to byli muslimskými útočníky mučeni i zabíjeni. Nechápu, jakým právem současní sociální inženýři na odkaz našich předků se.ou.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.11.2020 12:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ta vaše selektivní nevědomost je kouzelná... víte jaké svinstva dělali křesťané? Často čím víc si hráli na svaté, tím horších zvěřstev se dopouštěli...

Víte kam tím vším mířím?

Je jedno jestli je někdo černý, hnědý, růžový, zelený nebo fialový.... je jedno v jaké zemi se narodil nebo žije nebo jaké náboženství vyznává.... všechno jsou to lidé a ti jsou buď "dobří" nebo "špatní" a pak jsou tu i jistí fanatici, kteří žijí po celém světě a své problémy nebo duševní nemoci řeší tímto hrozným způsobem.... kdo je dobrý a špatný je samozřejmě relativní, protože záleží na hodnotách, které člověk, který hodnotí vyznává... na určité hranici co už ale špatné je bychom se asi většinově shodli...

Rozum do hrsti...

Útoky, které se dějí po Evropě jsou hrozné, ale je potřeba řešit příčiny a ne jen stavět zdi na hranicích a ve svých hlavách.... jinak to nikdy neskončí....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2020 13:23 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Lidé v Evropě vyznávají hodnoty založené na desateru z bible. Je pitomost jim na krk pověsit masy lidí, kteří mají úplně jiná měřítka hodnot. Když už pominu tohle, pak masivní migrace může úplně rozvrátit evropský sociální systém. Stačí uvést jako příklad Afriku. V roce 1900 měla Afrika asi 130 miliónů obyvatel V roce 2020, tedy o 120 let později, má asi jednu a čtvrt miliardy lidí. Jinými slovy - počet obyvatel za posledních 120 let se zde prakticky zdesateronásobil, přičemž úměrně tomu nenarostla produktivita práce. I to je příčinou devastace africké přírody. Kdyby každý rok z Afriky do Evropy odešlo 10 miliónů lidí, na pokles místní populace to nebude mít žádný vliv, ale za 5 let evropský sociální systém zkolabuje. A o to Vám zřejmě jde.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.11.2020 13:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano, dělali, ale už se je podařilo zcivilizovat. Alespoň u nás (a v dalších evropských zemích) a z větší části. Navíc mezi křesťany už minimálně od dob renesance byla opozice proti nejhorším zvrácenostem, kterých se hlasatelé toho náboženství dopouštěli.

V islámu žádná opozice proti náboženskému extrémismu reálně neexistuje (slovně odsoudí teroristický čin i nechycení příslušníci teroristické skupiny, která ho spáchala, a mají to povoleno přímo od Mohameda). Zcivilizovat islám bude mnohem náročnější (i časově i na práci) než zcivilizovat křesťanství. A opravdu nevidím důvod, proč bychom něco takového měli dělat.
Muslimy je třeba odsunout do islámských zemi, jako byli z Evropy (zdaleka ne jen od nás) odsunuti Němci, a zcela těmto zemím zamezit přístup k vědě a technologiím. A buď sami uctívání ďábla Alláha opustí, nebo vyhynou. A pokud civilizovat, tak čínský postup, jaký uplatňují proti islámským menšinám.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.11.2020 11:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kašpárku, Vídeň není už tak daleko jako Paříž, Nice, či třeba Londýn. Je to jen 70 km na hranici s ČR. Možná jeden z těch útočníků, co je rakouská policie hledá, je už v Brně a rozhlíží se po kom by si střelil. Možná, že jako ten chudák, psychicky labilní Libyjec Abdallah Ibrahim Diall (30), neunese to psychické napětí a třeba jen nějakou tu holku znásilní, ale nepodřízne, jak to s oblibou letos dělají podobní ve Francii.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.11.2020 11:59 Reaguje na Jiří Daneš
Nějak vám asi nedochází, že takové věci dělají i lidé původem z ČR nebo odjinud z EU... jen to možná neprovádí tak veřejně a nevěnuje se tomu taková pozornost....

Podléháte obrazu světa, který šíří média a politici....

Nechci zlehčovat takové činy, ale je potřeba zachovat rozum a ne se jen nechat unášet na vlnách strachu.... strach je nejmocnější zbraň, kterou politici mají, tak jim nenabíjejte....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2020 12:24 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Mohu se zeptat, kolik naší lidé za posledních pět let provedli teroristických útoků? Migranti jich provedli spousty. A naši lidé?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.11.2020 12:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jen tak co si v rychlosti vzpomenu za poslední roky..... v Ostravské nemocnici.... v Uherském Brodě..... a pak jeden vyloženě klasifikovaný jako teroristický čin na Mladobolestavsku, kdy jeden volič SPD ohrožoval vlaky s cestujícími stromy v kolejišti a snažil se to hodit na nějaké imaginární "migranty"..... a to je krásná ukázka toho, jak "na hlavu" je ten váš boj za bezpečnost....

Kolik takových činů udělal v ČR nějaký ten váš "migrant" co?

Nehájím tím masovou migraci ani činy, které ve světě dělají fanatici všeho druhu, ale doporučuji trochu používat hlavu...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2020 13:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ani jeden z těchto nů nebyl klasifikován jako teroristický čin. Nebo snad máte jiné informace?
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.11.2020 13:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Faktem je, že Česko pod vládou komunistů sloužilo jako bezpečné zázemí některých teroristů, a že po roce 1990 zde pobývali i teroristé, kteří spáchali známý útok letadly z 11. 9.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2020 14:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Je ale fakt, že tito teroristé tu nevyvíjeli žádnou činnost a naše republika jim sloužila spíše jako tranzitní země.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.11.2020 08:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nevyvíjeli. Je to však ukázka propojení naší politické levice s teroristickými kruhy a náznak důvodu, proč politická levice podporuje ilegální imigranty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2020 19:20 Reaguje na Jiří Daneš
U nás přece taky známe teroristické útoky! Stryc z Hradiště, který vystřílel hospodu, idiot co zabíjel v čekárně nemocnice v Ostravě, šáhlá ženská co zapíchla kluka ve šlole, blbý Balda, co skácel stromy na trať...zapomněl jsem na někoho?
A máme se kvůli tomu podělat před Machometem? Kolik z nich byli vlasně islamisti?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.11.2020 11:42 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A ještě rada, nechoďte kolem křesťanských kostelů, nebo židovských synagog, Lukáši Kašpárku.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.11.2020 12:01 Reaguje na Jiří Daneš
Panečku vás teda zřídili....
Odpovědět
MM

Milan Milan

3.11.2020 14:12
Pokud budou mít takové horko jako jsme my měli mít sucho, tak mohou zůstat nad takovými prognózami úplně v klidu. A pokud někdo na rok-dva vypne internet, svět bude úplně v pohodě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.11.2020 16:20
Teď už je mi jasné proč nemáme v parlamentu solidní zelenou stranu. Pokud se ochrana životního prostředí začne míchat s genderovými plky, protěžováním úchylek všeho druhu a multikulturalistickými schématy islámského typu /typicky pan Kašpárek/ potom se každý normální člověk
k takové partě musí otočit zády. Což se i děje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.11.2020 08:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže oni nic jiného dělat nemohou. Ochrana přírody a životního prostředí se ukazuje být příliš mentálně náročnou činností pro lidi, co ani nevědí, jakou biomasu by přikládali do kamen. Blekotání o genderech, multikulturalismu a přínosech islámu mentálně zvládnou (jako každý jiný nevzdělaný hlupák).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.11.2020 17:32
Ona každá víra má své vady na "kráse" a svůj podíl viny na dnešní situaci
a nejsou to pouze víry náboženské, ale i stranické a i ty ekologické.
Pak ještě ti multikulti zblblíci a sluníčkáři. Změkčilost a ta jejich všeobjímající politika pouze ukazuje agresorům slabost a tak jim stoupá sebevědomí. Pokud je to trend pouze mladých, tak jim přeji, ať si to co
vaří taky zpapají. Pokud jsou mezi nimi ti starší, tak asi přejí svým potomkům to nejhorší a my ostatní je musíme ještě chvíli přehlasovávat, dokud jich nebude většina a potentují to úplně. My ještě asi dožijeme
a z povzdálí to budeme sledovat, ale pro ně to už bude realita všedních
dnů. Pokud si to přejí, tak nač jim bránit. Lidé si už zvolili mnoho
tyranů a společností zla. Přesto budou stále páchat stejné chyby a zase
zbytečně trpět. Vyrostli v době míru, klidu a prosperity. Vyrůst v době
války a nouze, tak mluvili a konali jinak.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.11.2020 08:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Může dojít k tomu, že si lidé zvolí nějakého "populistu", který navodí diktaturu s tvrdými represemi proti těmto aktivistům. Nějakého Pinocheta, který je bude shazovat z letadel do moře. Nebylo by to jistě nic moc, demokracie by byla zcela jistě podstatně lepší, ale byla by to rozhodně přijatelnější alternativa fašistické totality zelených a jejich ideových souputníků.

MMCH, v Německu to soudruzi z Výmaru taky dotáhli do situace, kdy se nerozhodovalo o tom, zda bude nebo nebude demokracie, ale zda nastane nedemokracie komunistická nebo nacistická (čili jakási obdoba toho, kam směřuje celá EU).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2020 19:05
V článku není to nejdůležitější. Když teplota z květnové +30°C stoupne na 50, tak jak se změní současné letní padesátky? Bude tam běžně stoupat teplota nad +70°C?? To by byla jasně konečná.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist