https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastavky-mhd-v-pardubicich-maji-design-ktery-eliminuje-narazy-ptaku-do-skla?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastávky MHD v Pardubicích mají design, který eliminuje nárazy ptáků do skla

9.10.2022 00:39 | PARDUBICE (ČTK)
Zdroj | Pardubice
Zastávky městské hromadné dopravy v Pardubicích, které stojí u parků a další zelených ploch, budou mít speciální design. První prototypy zastávkových přístřešků mají grafické prvky, které eliminují nárazy ptáků do skel. Zároveň jde o grafiku, která zlepšuje orientaci slabozrakých, sdělila mluvčí dopravního podniku Jitka Malinská.
reklama

 

Lidé dopravní podnik upozornili na to, že do některých přístřešků naráželi ptáci, uvedla Malinská. Nepomohly ani obvyklé siluety ptáků nalepené na skle. Studie ukazují, že optimální je rovnoměrné pokrytí skleněných oken a tabulí. Vzory mohou mít jakékoliv tvary, vertikálně by měly být od sebe deset centimetrů a horizontálně mít mezi sebou mezery pět centimetrů.

Pokud jsou vzory dostatečně hustě, mohou mít libovolný tvar, siluety ptáků, květiny, geometrické obrazce, pruhy. Ptáky varuje vizuální podnět. Minimální velikost vzoru je půl centimetru. V Pardubicích jsou na sklech kruhy.

"Je tam i po straně grafický obraz, který bude jednotlivé zastávky odlišovat. Mají zobrazovat místo, jak by postupně vypadalo, kdybychom ho nechali přírodě," řekl provozně technický náměstek dopravního podniku Petr Drápalík.

Zastávky v novém provedení zároveň pomohou v orientaci slabozrakým lidem. Body na skle s největším průměrem jsou vodítkem pro lidi se zrakovým handicapem, jsou ve výšce 1,5 až 1,7 metru od země. "Konzultovali jsme úpravy s TyfloCentrem (společnost, která poskytuje služby zrakově postiženým), na návrzích s námi spolupracovalo. První prototypy nám ukážou, jestli je to správně," řekla Malinská.

Prototypy jsou na stávkách u krajského úřadu a na Stavařově, úpravy dalších 12 zastávek dopravní podnik provede. "Jsou blízko zeleně, tam má ochrana ptactva smysl. Jinak máme po Pardubicích 80 zastávkových přístřešků, všude specfiální design nutný není. Jedna úprava stojí 60.000 korun," řekl Drápalík.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.10.2022 12:27
Že by si někdo konečně uvědomil, že do toho neviditelného skla narážejí nejen ptáci, ale také (starší) lidé, zejména za šera v noci? Naštěstí nelítají, ale šourají se, takže sklo málokdy zruší.

A jak je v Absurdisánu zvykem, narveme reklamy kolem dálnic, že, aby rozptylovaly rychle jedoucí řidiče. Co takhle místo toho puntíkování ty stěny čekárny osázet reklamou, aby si ji lidé v klidu mohli přečíst. A jestli tedy "to nepůjde", tak bych prosil pásky či kolečka dát až po horní kraj, neb ptáci v letu dosáhnou výše, než člověk nosem.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.10.2022 12:31 Reaguje na Karel Zvářal
Jo vony tam jsou, ale proti pozadí tak špatně vidět, že rychle letící pták je nemusí zpozorovat. Větší, a střídat bílá-černá.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.10.2022 18:14 Reaguje na Karel Zvářal
No fakt to není až po celé ploše. To je špatně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.10.2022 18:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ryzí formalizmus. Dva úředníčci soustředěným pohledem ze dvou metrů na plochu se shodnou, že "toto by mohlo stačit". Nikoliv! Po celé ploše kombinace bílá-černá, ale větší (6-7? cm) kolečka.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

9.10.2022 22:41 Reaguje na Karel Zvářal
Z boku grafika za 60 000,zezadu kolečka a mezi nimi velká průhledná plocha.Pokud by sklárna rovnou vyrobila sklo zbarvené v celé ploše, asi by ta cena byla výrazně nižší, ovšem zase by to nebylo originální.....80 přístřešků po 60 000 to slušný výdělek - ale prý ten design není všude třeba,takže to bude méně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 07:46 Reaguje na Jaroslav Bobr
V tomto se zrcadlí ta kolektivní debilita dnešní doby. Proč to dělat jednoduše (tmavé sklo - když už máme podporovat sklárny), potom by nezbyl prostor pro podobné polovičaté zoufalosti.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

10.10.2022 16:52 Reaguje na Karel Zvářal
Domnívám se, že to nebude zoufalost ale podpora spřátelená firmy, která jediná je schopna odborně grafiky provést......
Odpovědět
va

vaber

10.10.2022 09:25
viděl jsem video ,kde s zkoumal vliv větrných elektráren na netopýry,
netopýři prý rotující vrtuli nevidí a i když do ní nenarazí, prudká změna tlaku těsně před a za vrtulí jim prý dokáže poškodit plíce a zabije je to
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist