https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastavte-stavbu-plotu-na-vychodni-hranici-polska-zada-na-150-organizaci-evropskou-komisi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastavte stavbu plotu na východní hranici Polska, žádá na 150 organizací Evropskou komisi

9.2.2022 02:53 | VARŠAVA (ČTK)
Přes pět metrů vysoký plot s betonovými základy a žiletkovým drátem se potáhne přes chráněné oblasti, jako je například Bělověžský prales, jenž je na seznamu světového dědictví UNESCO. Žijí v něm zubři, rysi a další ohrožené druhy.
Přes pět metrů vysoký plot s betonovými základy a žiletkovým drátem se potáhne přes chráněné oblasti, jako je například Bělověžský prales, jenž je na seznamu světového dědictví UNESCO. Žijí v něm zubři, rysi a další ohrožené druhy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než 150 nevládních organizací žádá Evropskou komisi, aby zasáhla a zastavila stavbu bariéry na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Informovala o tom agentura Reuters. Polsko začalo budovat 186 kilometrů dlouhé oplocení v lednu, aby odradilo migranty přicházející do země přes Bělorusko. Hranice však prochází i přes cenný Bělověžský prales, v němž se nachází zbytky původního pralesa.
reklama

 

"Jsme proti stavbě této strašlivé zdi, která bude neúčinná při zastavení migrační krize, zatímco bude hrozit kolaps chráněných druhů, jako je rys," uvedl Augustyn Mikos z ekologického sdružení nazvaného Pracownia na rzecz Wszystkich Istot (Dílna pro všechny bytosti). "Vyzýváme Evropskou komisi, která je strážkyní smluv a zákonů EU, aby urychleně přijala opatření k zastavení této bariéry, která je v rozporu se všemi evropskými zásadami, jež se týkají lidských práv, a která porušuje právo EU ohledně přírody," dodal.

Nevládní organizace z 25 zemí tvrdí, že projekt na hranici naruší stanoviště zvířat a přeruší ekologické propojení, píše Reuters. Podle organizací úřady rozhodly o stavbě bariéry bez veřejných konzultací a posouzení vlivu na životní prostředí. Výzvu organizace hodlají předat zástupci EU ve Varšavě společně s dopisem podepsaným více než 1500 akademiky a peticí místních obyvatel, kteří nesouhlasí se stavbou oplocení.

Polská vláda už dříve řekla, že zákon takové posouzení nevyžaduje a zároveň s bariérou nechá vybudovat více než 20 přechodů, aby se omezil dopad oplocení na volně žijící zvířata. UNESCO, Evropská komise a ekologové už v lednu Varšavu vyzvali k řádnému posouzení dopadu stavby na životní prostředí.

Přes pět metrů vysoký plot s betonovými základy a žiletkovým drátem se potáhne přes chráněné oblasti, jako je například Bělověžský prales, jenž je na seznamu světového dědictví UNESCO. Žijí v něm zubři, rysi a další ohrožené druhy. Ochránci přírody už delší dobu upozorňují, že bariéra na hranici znemožní migraci zvířat.

Polsko se stavbou bariéry snaží odradit od vstupu do země migranty, kteří přicházejí přes Bělorusko. Loni se touto cestou do Evropské unie snažilo dostat skoro 40 000 lidí zejména z Blízkého východu, Afghánistánu a Afriky. Varšava a EU obviňují autoritářský režim v Minsku, že migranty nalákal do Běloruska a využil je jako hybridní zbraň v odplatě za sankce EU uvalené na režim prezidenta Alexandra Lukašenka kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice. Lukašenko obvinění odmítá.

Ačkoliv největší nápor v podobě příchozích migrantů od loňského roku polevil, polská pohraniční stráž stále hlásí pokusy o překonání hranice. Dnes podle týdeníku Wprost oznámila, že za poslední den zaznamenala 12 pokusů o nelegální vstup do země z Běloruska. Od začátku roku pak eviduje přes 1100 takových snah.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (40)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

9.2.2022 07:58
bohužel je pozdě, Kačer byl schopný v Bělověžském pralese těžit ve velkém ještě před příchodem těch migrujících ničemů, takže jej od plotu nic nezastaví. Zde dostane suverenita země a ochrana hranic jistě přednost před ochranou přírody, což je asi v pořádku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.2.2022 08:39 Reaguje na Robert Jirman
to je křik malověrných...vždy záleží jaká míra ochrany je v tom či onom státě...plot už je jen pozlátko...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.2.2022 09:31
Hospodaření za minulého režimu zanechalo prales v podobě hodné další
ochrany a dnešní doba je vizitkou režimu nového. Je tomu tak i u nás,
kdy lze i z hospodářských lesů udělat rezervace a NP, jen si je třeba
položit otázku, co zbude po nás? Sjezdovky, hotely, parkoviště a taky
stezky v oblacích, v korunách stromů, lanovky a ploty na hranicích
dělící i Bělověž? Nechám stranou ideologii, ale zamýšlím se nad tím,
že zatraktivněním přírodě spíše škodíme a pokud přidám i názory "vědců"
na zvěř, péči o les a celkově o krajinu, tak si říkám, zda bude ještě
co chránit? Plot má příčinu a je třeba odstranit příčinu, aby se mohl
odstranit plot. Příčinu nikdo neodstraňuje, ale naopak ji spíše ještě
násobí nejen plotem, ale i sítí vojenských posádek a skrytých staveb.
Lesy plné vojáků a jejich techniky bude horší, než ten plot a to se
bojí pravdivě pojmenovat i ty ochranářské spolky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2022 10:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Příčinou je totalitní ruský režim. Pokud byste ho dokázal odstranit, Nobelovka za mír by vás neminula.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

9.2.2022 12:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejtotalitnější zemí na světě je dnes Rakousko.
Poté co tam lidovci, zelení a socani zavedli povinnou injektáž amerického jedu do těl lidí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.2.2022 17:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste si trochu zopakovat zeměpis. Staví se to na hranici Polska a Běloruska.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2022 11:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A Bělorusko je asi tak co? Putinův votrok.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.2.2022 09:32
Nebýt vývozu západní demokracie do Iráku, Lýbie, Sýrie , podpory arabského jara a skvělé mírové misi do Afghánistánu, nemusely se žádné ploty stavět. Nebavme se o důsledku, ale příčině.
Účet zašlete do Bruselu a Washingtonu, rádi vám ho určitě zaplatí :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2022 10:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Člověče nešťastná, tahle hranice je mezi Polskem s totalitním Běloruskem.
Kdy jste zase vyštrachal nějaký Irák, Libyi, a Sýrii? Fakt nemáte pocit, že je to někde úpně jinde a hlavně to nemá nic s Bruselem nebo Was??
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.2.2022 17:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hranice je zcela určitě mezi Polskem a Běloruskem. Bohudík ani jedni ji asi výrazně nepřekračují. Kdo ji ale chtěl a chce překročit a to natrvalo, jsou právě tisíce těch Afgánců, Iráčanů, Syřanů. No a proč asi?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2022 11:18 Reaguje na Jarek Schindler
Protože je tam Lukašenka natlačil jen proto, aby prudil Poláky a tím celou Evropu. To je jen akt násilí a zločinný podvod na lidi v gigantickém rozsahu.
Proti ruským masakrům v Čečensku nebo Sýrii je to sice zatím čajíček, ale napadení Ukrajiny se taky chystá z Běloruska.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 12:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud se chceme bavit o příčinách, nikoli jen průvodních jevech tohoto "fenoménu" je třeba se ovšem podívat hlouběji do minulosti, než někam do arabského jara. Konkrétně až do roku 1915 kdy především Velká Británie a Francie garantovaly arabům, že pokud povedou válku proti Osmanské říši (slavná povstání iniciovaná Lawrencem z arábie) budou po válce moci na podkladě sebeurčení národů vytvořit pod vedením chálífy z Mekky na předním východě arabský stát (totéž bylo přislíbeno i Kurdům). Po konci války však obě výše zmíněná koloniální impéria nedodržela dané slovo a rozdělila si přední východ na tzv. mandátní území, v podstatě je začlenila mezi své kolonie. Navíc garantovala a umožnila vznik židovského státu na území britského mandátního území v Palestině, což bylo mimo jiné dohodnuto již ve výše zmiňovaném roce 1915 a arabové s tím souhlasili za podmínky, že bude vyhověno i jejich požadavku na vznik vlastního státu - což se nakonec nestalo a stalo se to tak rozbuškou pro Izraelsko-arabský konflikt. Tudíž, aniž bych to chtěl jakkoli obhajovat, arabský terorismus není ničím jiným, než projevem ressentimentu vůči křivopřísežným západním mocnostem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.2.2022 14:58 Reaguje na Jakub Graňák
Takže v konečném důsledku za to může Ferda, když po prvním neúspěšném pokusu o atentát neposlechl Žofku a pokračoval v projížďce:-).
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 16:42 Reaguje na Svatá Prostoto
To asi těžko, Ferdinand byl jen záminkou, skutečným důvodem byla rozpínavost Německa
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.2.2022 17:57 Reaguje na Jakub Graňák
Řekl bych, že to s tím Britským mandátem Palestina a se vznikem Izraele nebylo tak jednoduché a už vůbec to nebylo jak píšete. Byli to právě Britové co před válkou blokovali masívní migraci Židů do Palestiny a i po válce do roku 1946 se ji snažili zabránit. Jinak ta touha Židů po návratu na Sion jde pěkných pár století zpět.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 18:09 Reaguje na Jarek Schindler
Ach jo, tak si o tom zkuste něco přečíst, můžete zkusit třeba knihu Velká iluze od Eckarta Conzeho. Nebo pokud se vám nechce prokousávat tlustou bichlí jako jsem to učinil já, můžete zkusit třeba toto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Britsky_mandat_Palestina
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.2.2022 19:15 Reaguje na Jakub Graňák
Ano napsal jste to přesně. Ach jo. Co tak, kdybyste si to napřed přečetl sám. Nereagoval bych kdybyste nepsal nesmysly. Churchillova bílá kniha kterou Arabové nikdy neuznali, MacDonaldova bílá kniha omezující imigraci židů do Palestiny. Už v polovině 30 let byly arabské vzpoury proti osidlování Palestiny Židy. Arabové zabrali značnou část mandátu a Velká Británii dostala strach že se nedostane k ropě. Od té doby blokovala židovské přistěhovalectví. No a po válce tato situace pokračovala. To už se radikalizovali nejen Arabové ale i Židi. Černá sobota a nakonec předání celé věci o Palestině OSN. Ta v roce 1947 ustavila zvláštní komisi pro Palestinu (UNSCOP) doporučila zrušení britského mandátu a vytvoření dvou nezávislých států které by tvořily hospodářskou unii. Valné shromáždění OSN tento návrh 29. listopadu 1947 přijalo. Arabové samozřejmě s rozhodnutí OSN nesouhlasili a ihned zahájili útoky na židovské osady. Britové spíš v té době preferovali kvuli ropě Araby než Židy. Atd, Opravdu, něco si o tom přečtěte.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 20:09 Reaguje na Jarek Schindler
Vraťte se na začátek, a podívejte se o jakém datu hovořím, pak snad možná pochopíte. To z čeho mě tady školíte se dělo až o dvě dekády později, zaměřte svou pozornost především na Balfourovu deklaraci z roku 1917 a stav, který panoval v Palestině od roku 1920 po podepsání smlouvy ze Sévres.

První se zamyslete, než začnete někoho mistrovat - přátelská rada (zcela zdarma)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.2.2022 04:22 Reaguje na Jakub Graňák
Opravdu nevím jaký stav měl panovat od roku 1920 do 10. 8. 1920?
V Sevres se v první řadě Osmanská říše vzdala všech práv na neturecká území . Psal jste o roku 1915? Nevím čím měl být tak významný, tedy kromě výprasku Angličanů u Gallipoli. S araby či židy neměl tento rok asi nic moc společného. Ten mandát Palestina byl Anglii svěřen Společností národů na Pařížské mírové konferenci z roku 1919. No a Arabové. Nevím, že by někdy souhlasili s návratem Židů do Palestiny. Od začátku tvrdý odpor vyúsťující v různá povstání a války.
Takže , zamyslete se a teprve potom přátelsky raďte.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.2.2022 08:39 Reaguje na Jarek Schindler
Poté, co byla sepsána smlouva ze Sévres - z kontextu je to zjevné, nebo si budeme hrát na jazykovědce?

Cituji: "Na vítězství a obsazení zejména arabských území Osmanské říše to v roce 1915 nevypadalo. V této situaci se britský vysoký komisař pro Egypt Henra McMahon pokusil získat emíra Husajna z Mekky k tomu, aby se svým arabským vojskem vyvolal povstání proti Turkům a oslabil tak jejich bojovou sílu. Za to mu přislíbil nezávislý arabský stát, který měl zahrnovat celý úrodný půlměsíc, tedy území od Palestiny přes Sýrii a Mezopotámii až k Perskému zálivu... Situace se nicméně zkomplikovala tím, že se Velká británie a Francie v Sykes-Picotově dohodě z roku 1916 dorozuměly o rozdělení arabských provincií Osmanské říše, které neodpovídaly dohodě mezi McMahonem a Husajnem."
" Několik dnů před počátkem mírové konference v Paříži podepsali emir Faisal (syn Husaina) a Chaim Weizmann, vedoucí sinistické delegace na mírových jednáních dohodu, která předjímala založení nezávislého státu v Palestině ve smyslu Balfourovy deklarace. Ujednání počítalo s ochranou arabského obyvatelstva... Dohoda byla ovšem vázána na zřízení samostatného arabského státu. Když ten nevznikl, z dohody Faisal-Weizmann sešlo a otázka budoucnosti Palestiny tak vyvstal ve vší ostrosti..."
"Redukovat tento konflikt na jeho arabsko-židovskou dimenzi znamená příliš úzké pojetí. také je patrné při pohledu na rozhodnutí z doby kolem roku 1919, v nichž se politické, hospodářské a náboženské trendy, imperiální zájmy a národní naděje spojily do balíku problémů..."
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.2.2022 16:49 Reaguje na Jakub Graňák
No ano. Arabské povstání proti Turkům začalo v roce 1916. A ano, jednotný arabský stát nevznikl protoře na té jednotě se nebyli schopni domluvit mezi sebou ani sami Arabové. V tom filmu co jste zmiňoval to bylo jasně vidět. Nomádi se nedokázali domluvit a společně se postarat ani o ten Damašek. Na a nakonec nevznikl sice jeden společný stát ale těch arabských států vzniklo víc. No a angličani vzali Izrael "na milost" teprve až když ho potřebavali. Suezská krize (druhá arabsko-izraelská válka).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.2.2022 04:31 Reaguje na Jakub Graňák
Jedno je jisté Anglie a Francie si nyní "vyžírá" svou koloniální minulost. Nevím proč bychom se na tom měli podílet i my.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.2.2022 08:42 Reaguje na Jarek Schindler
A my si to vyžíráme jak konkrétně? Nějak jsem si nevšiml, že by tu byly davy migrantů, nebo nějací atentátníci či co já vím co všechno
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.2.2022 16:54 Reaguje na Jakub Graňák
No že se zatím moc nehrnou neznamená, že se časem nemůžou hrnout. Pak bude pozdě na řeči.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.2.2022 13:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taktéž do Moskvy, soudruhu. ;)
Odpovědět
va

vaber

9.2.2022 09:36
silnice,dálnice ,nová výstavba na zelené louce, nové ploty nových majitelů, to vše defragmentuje krajinu mnohem a mnohem více
a je to běžný způsob zacházení s krajinou v celé Evropě a nikdo neprotestuje
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2022 10:18 Reaguje na vaber
Protestují všichni ekologové, ale Evropa je nejhustěji osídlený kontinent světa. Co s tím??
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

9.2.2022 13:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Stavit do výšky. Poobně jako na thajwanu (náš vzor) hongkongu, Minsku, Číně...
Jenže dnes tomu stát a (zelení pomatenci) Arnika brání, prý lidi z výškových budou ucpou silnici auty (praha) nebo prý to zakázalo Unesco (praha), a to i mimo historickou zónu či dokonce mimo viditelný obzor.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 12:29 Reaguje na vaber
Chtěl jste říct fragmentuje, předpokládám:-), defragmentují se u nás řekl bych jenom disky
Odpovědět
va

vaber

10.2.2022 09:58 Reaguje na Jakub Graňák
je to tak ,ale v souvislosti s krajinou jsem tento slovní obrat již viděl a tak jsem ho použil
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.2.2022 12:31 Reaguje na vaber
Ano, také to tak vnímám.
Odpovědět

Jirka Černý

9.2.2022 15:12
Když byly na Šumavě dráty tak to podle mnohých ekologů lokalitě jen prospělo ne li že jí to zachránilo. Asi by bylo dobré mít na věc v rámci vlastní tlupy tak njak jednotný názor.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 17:06 Reaguje na Jirka Černý
To byly jiné dráty - natřené na růžovo a ověšené květinami
Odpovědět
jm

josef mach

9.2.2022 15:55
A proč 150 patrně (ne)ziskových organizací nejdřív neřve, aby EU konečně udělala něco, co zabrání invazi muslimských teroristů do Evropy? Pak nebude potřeba stavět žádný ploty.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 17:06 Reaguje na josef mach
Co jako přesně by měla EU udělat? Invazi do Běloruska?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.2.2022 18:19 Reaguje na Jakub Graňák
Tak třeba přesně pojmenovat ty hrdinné zachránce co u břehů Afriky zachraňují ( naloďují) "topící se" uprchlíky a dováží je do Evropy. Řekl bych, že mezi těmi 150 organizacemi budou také.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.2.2022 18:37 Reaguje na Jarek Schindler
To vyřeší navážení migrantů na hranice s Polskem? hmm
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.2.2022 19:25 Reaguje na Jakub Graňák
No, situaci na hranici s Polskem to opravdu nevyřeší. Tamní situaci vyřeší ten plot. Na druhou stranu to ale vysílá jasný signál, nelegální migraci přes zelenou hranici nepodporujeme ale stíháme. O azyl se žádá na ambasádách. Nebo jsem snad něco zaspal?
Odpovědět
jm

josef mach

9.2.2022 15:58
A proč 150 patrně (ne)ziskových organizací nejřív neřve, aby slavná EU udělala něco, co zabrání invazi islámských teroristů do Evropy? Pak nebude potřeba stavět žádný ploty!
Odpovědět

Vladislav Červenka

10.2.2022 05:26
Přátelé nezlobte se, ale je zde nutno něco stále připomínat, byť je to velmi nemilé a jak patrno i "neekologické". Předem se omlouvám za tyto odkazy,kterými bych chtěl ty novodobé ploty Bohužel obhajovat...
včera 14:00 Neusterlitz viz. Afghánec v zámecké zahradě v Německu brutálně znásilnil jedenáctiletou dívku
Teherán "nedávno" Íránec usekl spící 14leté dceři hlavu srpem. Bránil čest rodiny
a opět Teherán a "náhodou také včera" Íránec se procházel ulicemi s hlavou 17leté manželky. Mstil údajnou nevěru atd. atd. atd. zkrátka a dobře, takhle bych zde mohl pokračovat v podstatě každý den a téma by vyčerpáno nebylo, neboť těch obětí takřka stále ještě středověkých fanatiků je porůznu dost a dost... Neberte prosím primárně ohled jen na lesní zvířenu, ale také na rodiny a lidi, kteří chtějí docela normálně žít v míru a klidu i se svými bližními!! Prosím vás o to a jsem si jist, že nebudu patrně sám.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist