https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zatecky-chmel-pardubicky-pernik-nebo-trebonsky-kapr-muze-ziskat-mezinarodni-ochranu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žatecký chmel, pardubický perník nebo třeboňský kapr může získat mezinárodní ochranu

6.4.2022 00:32 | PRAHA (ČTK)
Označení původu či zeměpisného označení u zemědělských produktů včetně vína a lihovin, která mají unijní ochranu, získají ochranu mezinárodní. Souvisí to s vládní novelou, kterou Sněmovna podpořila v prvním kole projednávání. Zrychlené schválení zablokovaly ANO a SPD. Předlohu nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a zemědělský, dostaly na to měsíc.
reklama

 

Mezinárodní ochranu budou mít označení jako žatecký chmel, pardubický perník nebo třeboňský kapr, uvedl poslanec Michael Rataj (STAN). Novela totiž počítá s přičleněním EU k mezinárodní dohodě o ochraně označení původu a má v českém právu vyhovět závazkům, které z tohoto připojení plynou.

Novela má například odstranit dvoukolejnost unijní a národní ochrany označení původu či zeměpisného označení. Produkty po unijní ochranou nebudou pod ochranou národní. Mají se tím odstranit rozdíly v kvalitativních požadavcích na tyto výrobky.

"Ochrana označení původu a zeměpisného označení není pouze ochranou producenta zboží, jako je tomu u ochranných známek, ale je ochranou spotřebitele, který původu určitého druhu zboží přisuzuje určité kvalitativní znaky," uvedla vláda ve zdůvodnění.

Označení původu vychází z názvu území u zboží, jehož kvalita nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charakteristickými přírodními a lidskými faktory. Zeměpisným označením je název pro zboží, které má určitou kvalitu, pověst nebo jiné vlastnosti, které lze přičíst tomuto zeměpisnému původu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

6.4.2022 06:00
To vše mělo mít ochranu už dávno !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.4.2022 07:17
A kdo bude chránit biodiverzitu v rybnících před rybářském průmyslem vodních prasat-kaprů a tlejícím příkrmem, jenž z rybníků děla nepoužitelnou močku bez života?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist