https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zavazky-klimaticke-konference-jsou-malo-ambiciozni-zni-z-evropy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Závazky klimatické konference jsou málo ambiciózní, zní z Evropy

20.11.2022 15:15 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně EVropské komise Ursula von der Leyenová.
Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně EVropské komise Ursula von der Leyenová.
Foto | Number 10 / Flickr
Výsledky klimatické konference COP27 vzbuzují v evropských státech pocity naděje i frustrace. Berlín, Londýn či Paříž sice vítají dohodu na vzniku speciálního fondu pro zranitelné země, závazek ke snížení emisí skleníkových plynů je ale podle nich málo ambiciózní. Vedoucí české delegace na konferenci Jan Dusík ocenil, že do kompenzačního fondu budou přispívat i ty země, které se dosud hodnotily jako rozvojové, ve skutečnosti jsou ale už rozvinuté.
reklama

 

"Neuvěřitelně mě zklamalo, že jsme to nezvládli dotáhnout dál," řekl serveru BBC britský vyjednavač Alok Sharma. "Museli jsme neuvěřitelně tvrdě bojovat, bez ustání, jako v bitvě, abychom zachovali to, co jsme prosadili v Glasgow," řekl Sharma s odkazem na loňskou klimatickou konferenci COP26 ve Skotsku, které předsedal.

Letošní konference COP27 v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch skončila dnes brzy ráno po přijetí ostře diskutovaného textu o pomoci chudým zemím postiženým změnou klimatu, ale bez nových závazků ke snížení emisí skleníkových plynů.

Dohoda na vzniku speciálního fondu pro kompenzace škod způsobených změnou klimatu zvláště zranitelným zemím je podle Sharmy historická. Tento dílčí výsledek konference přivítala i Francie, podle které jde v tomto směru o pokrok.

Podle francouzské ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannierové-Runacherové i norského ministra pro klimatickou změnu Espena Bartha Eideho ale výsledek COP27 celkově postrádá klimatické ambice. "Nedosáhli jsme žádného pokroku v otázce nutnosti vyvinout další úsilí pro snížení emisí skleníkových plynů a postupném vyřazení fosilních paliv. Je to skutečné zklamání," uvedla podle AFP francouzská ministryně.

"Učinili jsme průlom v oblasti klimatické spravedlnosti - s širokou koalicí států po letech stagnace," napsala na twitteru německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Svět ale podle ní zároveň "ztrácí drahocenný čas" ve snaze udržet oteplování planety pod 1,5 stupněm Celsia ve srovnání s předprůmyslovou dobou kvůli nedostatečným ambicím snížit emise skleníkových plynů.

"Není čas na lhostejnost," uvedl na twitteru britský premiér Rishi Sunak, podle kterého je udržet oteplování pod 1,5 stupněm Celsia zásadní pro budoucnost naší planety. "Je třeba toho udělat víc," dodal.

Zmocněnec české vlády pro mezinárodní jednání o životním prostředí Jan Dusík, který v Egyptě vedl českou předsednickou delegaci, ocenil, že do fondu pro zranitelné země budou nově přispívat i ty státy, které "se dosud hodnotily jako rozvojové, ale ve skutečnosti jsou již rozvinuté". Podle Dusíka dnešní dohoda stále dává šanci na udržení oteplování pod 1,5 stupně navzdory tlakům některých zemí klimatické cíle oslabit. "Nemůžeme zvyšovat finanční prostředky a zároveň nechat stále růst emise skleníkových plynů," uvedl Dusík v tiskové zprávě českého ministerstva životního prostředí.

Na závazku udržet zvyšování teploty "výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně" v porovnání s teplotou v předindustriálním období se shodli zástupci zemí světa v roce 2015 na klimatické konferenci ve Francii. Pařížská dohoda byla považována za velký průlom ve snahách o boj proti změně klimatu.

Rozpačitě na závěry COP27 dnes reagoval i místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, podle kterého je dohoda nedostatečná. Kritizoval také závazky některých států ohledně úsilí o omezení růstu teploty. Dohoda podle něj nenutí velké znečišťovatele, kteří vypouští nejvíce skleníkových plynů, vynakládat dodatečné úsilí na urychlení snižování emisí.

"Postarali jsme se o některé příznaky, ale nevyléčili jsme pacienta z horečky," uvedla k výsledkům předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podobně jako jiní evropští představitelé ocenila pomoc zranitelným zemím, která je podle ní malým krokem vstříc klimatické spravedlnosti. "Pro planetu je toho ale potřeba mnohem víc," uvedla.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

20.11.2022 15:52
Klimatická a ekologistická opatření v Evropě mají vliv na zvyšování skleníkových plynů. Patrné je to zejména na Německu a Švédsku. Do 5 ti let začne zvedat svou klimatickou stopu i Norsko, a zařadí se mezi čisté importéry elektrické energie zejména z fosilních paliv. Inu ekologismus a autíčka na baterky přináší své výsledky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 16:33 Reaguje na Michal Ukropec
Podívejte se proboha na graf evropských emisí, to není možný!!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.11.2022 16:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslíte fit fór 55 nebo zkutečnost? Nebudete tomu možná věřit, ale ekologistické zavírání jaderných elektráren má vliv na produkci skleníkových plynů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 17:30 Reaguje na Michal Ukropec
Ne. Eurostat. Jaderky se zavírají jen v Německu a jejich produkci převyšují OZE. Max emisí CO2 bylo v r. 1980 - 1400, v r. 2023 je to 751.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 17:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako 2021 - 22.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.11.2022 18:26 Reaguje na Pavel Hanzl
A ve Švédsku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 19:40 Reaguje na Michal Ukropec
Na konci životnosti. Udržování je už moc drahé.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2022 20:18 Reaguje na Pavel Hanzl
A v Belgii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 20:34 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ti to chtěli rušit, ale skrečovali to. Prodlužují i staříčky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2022 21:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Nic takového se zatím nekoná, opět vaše dojmologie.

Letos v září odstavili jeden blok o výkonu 1000 MWe. V únoru má dojít k odstavení dalšího bloku o výkonu 1000 MWe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 08:21 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přestárlý. Chtěli odstavovat jich několik, upustili od toho.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.11.2022 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
O příspěvek výše jste tvrdil, že "prodlužují i staříčky", teď již vaše tvrzení neplatí?

Jinak tyto 2 bloky byly uvedeny do provozu v roce 1982. O žádné staříčky se tak nejedná, i když je pravdou, že letos odstavený blok měl v minulosti technické problémy.
O změně původního termínu odstavení uvažují v Belgii u 2 ze 7 bloků.

Tedy neplatí vaše tvrzení, "prodlužují i staříčky" ani že "chtěli odstavovat jich několik, upustili od toho"
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.11.2022 14:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Další nesmysl, od ničeho neupustili, jeden reaktor odstavili v Belgii na konci září a další budou následovat, belgická vláda se zelenou ministryní energetiky milostivě svolila s prodloužením provozu dvou reaktorů ze sedmi, ale ani u těch to zatím není jisté, protože tomu provozu stále hází klacky pod nohy.
A na těch reaktorech nic přestárlého není, např. ten odstavený je stejně starý jako první blok v Dukovanech.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.11.2022 14:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, zase jste úplně mimo. Žádná jaderka v EU nebyla odstavena proto, že byla "na konci životnosti", všechny byly odstaveny kvůli politickým rozhodnutím a umělé preferenci jiných zdrojů, zavádění různých jaderných daní apod. A to se dělo a stále ještě děje nejen v Německu, ale i Belgii, Švédsku, Slovensku, Francii, Litvě, Bulharsku, Švýcarsku nebo Španělsku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:47 Reaguje na Emil Novák
Každý jaderka má určitou životnost a prodlužování je samozřejmě možné, ovšem stále více se to prodražuje. Takže bloky staré jak v Dukovanech je asi levnější odstavit, pokud nejsme zrovna v energetické krizi..
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.11.2022 18:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Expert Hanzl a jeho "asi". Je to hlavně o tom, jak stát nastaví podmínky dlouhodobého provozu. Pokud vyhlásí odchod od jádra jako Německo, Belgie, Švédsko nebo Španělsko a na jaderky uvalí jadernou daň, jako se to stalo ve zmiňovaných zemích, tak se pochopitelně žádný provozovatel nepohrne do investic za účelem prodloužení životnosti. Stačí ale když stát provozovatelům nehází klacky pod nohy a rázem je prodlužování provozu tím nejlevnějším způsobem výroby elektřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 09:51 Reaguje na Emil Novák
Zkoušel jste se zamyslet nad tím, PROČ je na Západě proti jádru taková averze? V Německu i jinde se to disktuje na všech, i odborných, fórech přece minimálně 40 let.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.11.2022 10:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Averze je v Německu a v Rakousku, nikoliv na západě, Hanzle. A v těchto zemích je to čistě ideologická záležitost, veřejný prostor tam ovládla sekta, která např. hlásá nesmysly o tom, že jádro není nízkoemisní, zaklíná se zfalšovanými studiemi zcela v rozporu se závěry IPCC a pod. Ale i tak se veřejné mínění dokonce i v Německu obrací a většina Němců podle posledních průzkumů jádro podporuje a uzavírání jaderných elektráren odmítá. Nic z tím ale nenadělá, protože klíčové posty ve vládě ovládli Zelení, pro které je likvidace jádra priorita číslo 1.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 21:23 Reaguje na Emil Novák
Šikana jádra jede "A to se dělo a stále ještě děje nejen v Německu, ale i Belgii, Švédsku, Slovensku, Francii, Litvě, Bulharsku, Švýcarsku nebo Španělsku."
Tak jak? Jen v Německu a Rakousku? Ujasněte si to.
Německo není žádný mužikistán a neovládá ho žádná sekta, to jádro tam řeší 40 let a ve všech volbách mají odpoůrci své politiky, Merkelová vyhrála volby, když slíbila jádro zrušit. Neplácejte jak Vinkler, že všichni Němci jsou blbí jak bedna kytu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.11.2022 21:57 Reaguje na Pavel Hanzl
1) To jste jen zase nepochopil o čem je řeč, Hanzle, tak mícháte všechno dohromady. O šikaně jádra jsem nic nepsal, to jste si zase vymyslel vy sám, psal jsem že spousta reaktorů byla odstavena kvůli politickým rozhodnutím, což je prostě fakt, ale na druhou stranu je taky fakt, že vyloženou otevřenou averzi vůči jádru mají jen Němci a Rakušané, což se jasně projevilo třeba i při rozhodování o zařazení jádra do taxonomie, kde proti tomu v podstatě jen tyto dvě země otevřeně vystupovaly.
2) Sekta veřejný prostor ohledně jádra v Německu nepochybně ovládá, projevuje se to např. tím, že se v něm běžně šíří lživé informace v rozporu např. s oficiálními materiály IPCC o uhlíkové stopě jaderných elektráren, které se tam až na výjimky nezpochybňují.
3) Všichni Němci ne, jen vy...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.11.2022 16:17
Snad se na státy EU nebude nikdo zlobit, pokud do fondu budou sypat peněz více. Evropané to zajisté pochopí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.11.2022 18:57
"Berlín, Londýn či Paříž sice vítají dohodu na vzniku speciálního fondu pro zranitelné země,..."

A k čemu byl dříve založen Green Climate Fund viz https://en.wikipedia.org/wiki/Green_Climate_Fund ?

Vypadá to, že když se ani tento nový fond nebude plnit, za 5 let se zase založí další fond a prohlásí se to jako rozhodující výsledek summitu. Pěkné divadlo a excelentní herci!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.11.2022 19:05 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 19:43
Co se bude z toho fondu platit? Další milióny plstových krámů z Číny nebo dýmající dýzláky?
Místo fondu bych jim dal fve, VE, elektrotraktor, elauto, odpadové hospodářství, recyklační linky atd. atd. atd.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.11.2022 06:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Přečtěte si co říkal pakistánský delegát a mnoho jiných dalších exotických příspěvků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 08:32 Reaguje na Vladimír Hošek
Miluju radílky...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
A oni vás s tím pošlu do hajzlu budou chtít peníze

Co tam máte dál?

BTW ... a já se jim až tak nedivím, prostě Hilux forever:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 12:40
Takže to shrneme.

Bohatý západ souhlasil s tím, že rozvojovkám přisype, a co se toho zbytku týče, tak slavnou EU s nějakým utahováním šroubů všichni poslali tak nějak do hajzlu.

Kdo by to čekal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 08:21 Reaguje na Svatá Prostoto
A nejspíš nás za to děcka budou krutě proklínat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
A co my s tím tady?

"Overall, global coal capacity has doubled in the last 20 years, and the majority of new plants are being built in Asia."

https://www.politico.com/newsletters/power-switch/2022/11/21/coal-bounces-back-00069710
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 09:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Jen aby bylo jasné, kdo je tu špibnavec a kdo se snaží. Jenže ty špinavce to postihne krutěji, než nás.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.11.2022 08:53
EU mi připomíná hrdinu nořícího se do bažiny a volající na ty ostatní,
ať jí dají na záda svojí zátěž. Ta bažina je hloubější, než si vedené EU
myslí a pokud se do ní zanoříme, tak nás už nikdo nebude tahat ven.
Možná k bažině jdou všichni, ale pouze EU si hraje na spasitele.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 09:36 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to přesně naopak, jak dycky.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist