https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-pozar-v-np-ceske-svycarsko-se-rozsiril-i-kvuli-bezzasahovym-zonam?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman: Požár v NP České Švýcarsko se rozšířil i kvůli bezzásahovým zónám

25.8.2022 14:17 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Požár, který se před měsícem rozhořel v národním parku České Švýcarsko, se podle prezidenta Miloše Zemana rozšířil hlavně kvůli tisícům uschlých stromů napadených kůrovcem, které zůstávají v lesích ležet. Nebylo to jenom kvůli trampům, kteří si v lese rozdělali ohníček. Řekl to dnes na zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, kdy se opětovně vymezil proti zelené ideologii a filozofii bezzásahových zón. Příčinu požáru vyšetřuje policie, případu se věnuje tým vyšetřovatelů.
reklama

 

Zeman, stejně jako před třemi lety, na zahájení připomněl výrok někdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ), který v minulosti během interpelací ve Sněmovně prohlásil, že je přítelem kůrovce. Podle informací iRozhlas.cz Bursík uzavřel v polovině srpna s Úřadem vlády smlouvu o poradenství, má ho poskytovat v otázkách životního prostředí ministrovi pro evropské záležitosti Mikuláši Bekovi (za STAN).

Požár v národním parku vypukl 24. července a postupně se rozšířil na více než 1000 hektarů. Podařilo se ho zdolat po 20 dnech, oheň nakonec spálil 1060 hektarů parku. Z ohrožených vesnic se muselo evakuovat kolem 500 lidí. Policie vyšetřuje požár v Českém Švýcarsku jako trestný čin obecné ohrožení, původně ho vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Podle Zemana je naivní tvrdit, že požár vznikl pouze kvůli tomu, že někdo v lese rozdělal oheň. "Požár se rozšířil především díky tisícům a tisícům uschlých stromů napadeným Bursíkovým kůrovcem," řekl. Kromě toho je na vině podle Zemana také "zrůdná filozofie" bezzásahových zón, kdy se nechávají padlé stromy ležet. "Zatímco staří lesáci stromy pokáceli, kůru oloupali a spálili. Zelený fanatismus je něčím, co nás všechny ohrožuje, ať už v lesních požárech, cenách energií a v politice obecně," doplnil.

Závěrem vyzval k tomu, aby se lidé opírali spíše o zdravý rozum zemědělců. potravinářů, lesáků a všech, kdo pracují s půdou a krajinou. "Nevěřme fanatikům, nevěřme ideologům, nevěřme hlasatelům jediné posvátné pravdy. Nevěřme těm, kdo nás budou obracet na zelenou víru, už tady bylo dost utopií," dodal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

25.8.2022 15:27
Zeman, trapák všech trapáků. Opravdu se těším až zmizí. Jeho moudra jsou primitivní a hloupá. U putina blábolil, že by se měli novináři postřílet, machroval, že s ním domluvil dodávku 5000 Zetorů do Ruska, že číńani u nás investují miliardy dolarú a nakonec dokázal jenom osvobodit zloděje baláka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2022 06:27 Reaguje na orb slavík
Ulevili se ti ?
Odpovědět
os

orb slavík

26.8.2022 07:55 Reaguje na smějící se bestie
Neulevili se mi.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2022 09:43 Reaguje na orb slavík
tak si vomejvej přirození vlažnou vodou
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.8.2022 11:27 Reaguje na smějící se bestie
Ono se spíš ukazuje, že politika se nedělá v Lánech ale v Praze. Když vyleze ze své nory, tak se to většinou nedá poslouchat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2022 12:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jo, měl být prezidentem už v r.2003.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist