https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-budou-mit-protestni-setkani-kvuli-dotacim-nevylucuji-demonstraci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci budou mít protestní setkání kvůli dotacím, nevylučují demonstraci

3.6.2022 00:52 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR chtějí příští středu uspořádat protestní setkání se svými členy kvůli rozhodnutí vládní koalice podpořit více malé farmáře na úkor středních a větších podniků. Nevylučují následnou demonstraci před úřadem vlády. Setkání se bude konat v pražském Paláci Lucerna. Organizátoři počítají s tím, že členové svazů, kteří se nevejdou dovnitř, budou sledovat dění na obrazovce na Václavském náměstí.
reklama

 

V otevřeném dopise svazy také vyzvaly premiéra Petra Fialu (ODS), aby členům svazů rozhodnutí vlády vysvětlil. Fiala bude příští týden v zahraničí. Na setkání svazy pozvaly i ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který se podle mluvčího resortu Vojtěcha Bílého setkání zúčastní. Pozvání dostali i předsedové koaličních stran, poslanci sněmovního zemědělského výboru i někteří senátoři.

Vládní koalice se minulý týden shodla na podobě zemědělské politiky na dalších dotační období mezi lety 2023 až 2027. Komora a svaz od začátku roku kritizovaly rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby.

Podle nového nastavení dotací tak dostanou více peněz hlavně menší farmáři. Mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pícha už dříve uvedl, že změna se negativně dotkne zhruba 3500 podniků hospodařících zhruba na 2,9 milionu hektarů půdy, naopak zvýšenou podporu získají zemědělci hospodařící na asi 1,2 milionu hektarů. Podle svazu nové nastavení plateb povede k tomu, že například firma hospodařící na 1500 hektarech půdy dostane na jeden hektar o 3700 Kč méně než firma obdělávající 150 hektarů půdy.

Vláda o podobě dotací rozhodla v lednu, což už tehdy vyvolalo protesty. Svazy poté požadovaly, aby své rozhodnutí ještě přehodnotila. Vznikla kvůli tomu i petice, kterou podepsalo téměř 19 000 lidí. Koalice ale své rozhodnutí nezměnila.

V dopise adresovaném premiérovi svazy uvádí, že rozhodnutí vlády poškodí tisíce středních zemědělců, na kterých stojí produkce českých potravin. "V době, kdy okolní země svojí soběstačnost naopak posilují, česká vláda zvolila dobrovolné zvyšování závislosti na dovozu," stojí v dopise.

Lidé, kteří vládě radí, podle svazů zemědělství nerozumí nebo jsou zaslepení ideologií a zemědělce označují za "agrobarony bojující o nepřiměřená privilegia". Upozorňují na to, že naopak zastupují společnosti produkující 80 procent českých potravin a mezi jejich členy jsou podniky různých velikostí.

Svazy dříve už také upozorňovaly na to, že nové nastavení dotací povede k omezení pěstování náročných plodin a útlumu živočišné výroby, což sníží potravinovou soběstačnost Česka.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha také už dříve uvedl, že v jiných zemích EU je redistributivní platba okolo 12 nebo 13 procent a čeští zemědělci pak budou v znevýhodnění, protože český zemědělec může na přímých platbách dostávat až třikrát méně než například rakouský.

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Jaroslav Šebek již dříve naopak označil rozhodnutí vlády za systémově správný krok. Větší podpora menších farmářů podle něj povede k větší pestrosti plodin, protože malí zemědělci se více soustřeďují na kvalitu a originalitu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.6.2022 05:15
Čeští zemědělci jsou znevýhodněni už od vstupu ČR do EU.
No a místní státní správa + politici, to dokonávají svým postupem.
Odpovědět
Pe

Pepa

3.6.2022 07:10 Reaguje na smějící se bestie
… tvrdí zemědělec.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.6.2022 07:47 Reaguje na Pepa
Já mu věřím. Ve skutečnosti vy jste lepší zemědělec?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2022 14:51 Reaguje na smějící se bestie
co se vyjednalo za Špidli, to tam je...obecně platí, že my vyrábíme auta Poláci potraviny..zemědělci to mají pohnojený od té doby, co sem přilezli řetězce s podstatně levnější konkurencí...celý ten slavný " západ" tu vlastní nadvýrobu po 89 napumpoval do střední Evropy za bakšiš a tady nikdo nedokázal konkurovat a ještě co co šlo zkoupili a odstěhovali k sobě...pokrok nezastavíš..
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.6.2022 07:52
Soustředění se na jeden parametr, tj. výměra je zjednodušení pro politiky, co ničemu nerozumí. Dotace se mají odvíjet od daleko důležitějších kritérií jako je: pestrost plodin, biopásy trvalé a dočasné, živočišná výroba a hnojení hnojem a směskami, snížení chemie, bránění erozi, zvyšování úrodnosti a zadržování vody.....
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.6.2022 14:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
A menší pole vytvářející pestřejší mozaikovitou krajinu by měly být dotačně zvýhodněny na úkor velkých monokulturních megalánů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.6.2022 14:15 Reaguje na Majka Kletečková
Megalány jsou zrušeny - 30ha je povolená norma/velikost.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.6.2022 14:27 Reaguje na smějící se bestie
30hektarové nebo 20hektarové pole považuji za megalán. Tahle ohromná pole jsou legislativně povolena, ale podle mého názoru by rozhodně neměla být dotována.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2022 14:53 Reaguje na Majka Kletečková
rozhodně bych neustupoval...když budou stávkovat, nedostanou dotace i tak tu půdu pořádně przní a pak už jen brečí, jak se vysušuje...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.6.2022 15:24 Reaguje na Majka Kletečková
In fact, 10, 20, nebo 30 je jedno. Pravdu má Graňák s biopásy. Bez toho, je jinak velikost šumafuk.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.6.2022 14:58 Reaguje na smějící se bestie
Nevím, co si od toho kdo sliboval, podmínky jsou nastavené tak, že to diverzitě vůbec nepomůže. Aby to mělo nějaký smysl, tak by musely ty jednotlivé 30 ha plochy bezpodmínečně oddělovány nějakými "biopásy"... o nějaké šířce - ne jak dnes, kdy je situace v drtivé většině případů řešena následovně: na jedné ploše pšenice a na druhé kukuřice a mezi těmito dvěma plochami není ani centimetr široká mezera. My potřebujeme dostat do krajiny více krajinných prvků (mezí, biopásů...), to "řešení", které platí teď, není nic než vychcánkovství bez sebemenšího pozitivního efektu pro přírodu
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.6.2022 15:05 Reaguje na Majka Kletečková
Dobrý den paní kletečková.Přejí vám v této neklidné době pevné fyzické i duševní zdraví.A taky aby se vedlo pasteveckým pejskum ve váší chovatelské stanici a přejí do budoucna mnoho kynologických uspěchu
Odpovědět
va

vaber

3.6.2022 09:34
skvělá vláda má skvělé výsledky a usilovně pracuje na destrukci pokojného života společnosti,
tam jsou výsledky nejvíc vidět
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2022 14:55 Reaguje na vaber
vláda dělá to, co je na "západě" bežná výměra a k čemu je tlačí agrární popitika...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.6.2022 11:34
Demonstrovat je jejich svaté ... a i ústavní ... právo.

Realita je taková, že by mne zajímalo, co tím chcou dokázat. Bo tohle je čistě vnitrosektorový spor ... jak ty prachy mezi zemědělci rozdělit. A pokud si myslí, že veřejnost tohle nějak jooo zajímá, tak jsou úplně mimo. A pokud si navíc myslí, že veřejnost bude mít větší pochopení pro velkoproducenty než pro nějaké drobné farmáře ... tak by mezi sebou měli vybrat na zpracování nějaké sociologické studie, pak si ji fakt pozorně přečíst a pak se nad tím skvělým nápadem demonstrovat ještě zamyslet.

Já vůbec nechci hodnotit to rozdělování dotací, tomu prd rozumím. Třeba mají pravdu. Ale na první dobrou je zřejmé, že blbější PR si fakt vymyslet nemohli.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2022 14:56 Reaguje na Svatá Prostoto
budou dělat bordel do té doby, dokud to neschválí...ať to je co nejdřív
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.6.2022 15:15 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jasně, a pak budou dělat bordel ti druzí, dokud se to zase nevrátí.

To tu bude hezky ... a láska obyvatel k zemědělskému stavu nebude znát mezí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist