https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-z-agrarni-komory-chteji-12.ledna-demonstrovat-pred-uradem-vlady?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci z Agrární komory chtějí 12. ledna demonstrovat před úřadem vlády

6.1.2022 13:13 (ČTK)
Kam půjdou peníze z EU?
Kam půjdou peníze z EU?
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Zemědělci sdružení v Agrární komoře plánují ve středu 12. ledna demonstrovat před úřadem vlády proti změnám ve strategickém plánu pro společnou zemědělskou politiku. S ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) se zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu ČR nedohodli. ČTK to dnes po jednání sdělil prezident Agrární komory Jan Doležal.
reklama

 

Podle přehledu magistrátu o veřejných shromážděních má akce s názvem "Protest zemědělců proti nevyjednávání vlády ČR a proti diskriminaci" trvat od 10:00 do 14:00, předpokládají příchod tisíce lidí. V té době bude nejspíš vláda žádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu.

Podle Doležala lidovecký ministr sice argumentům naslouchal, Agrární komora ale musí přesvědčit další vládní koaliční partnery. Proto také chtějí zemědělci protestovat před Strakovou akademií, kde zasedá kabinet premiéra Petra Fialy (ODS), nikoliv před ministerstvem zemědělství na Těšnově. O finální podobě strategického plánu se podle něj bude jednat v úterý večer. "Nelíbí se nám, že se má rozhodovat za minutu dvanáct a jinak, než nám bylo rok a půl naznačováno," uvedl prezident komory.

Zástupci komory a svazu ve středu na tiskové konferenci uvedli, že chtějí, aby se strategický plán, který určí, jak se budou v dalších letech přerozdělovat dotace, poslal Evropské komisi ke schválení v podobě, kterou přijala bývalá vláda. Naopak Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) a neziskové organizace zabývající se ochranou krajiny požaduje změny proti znění připravenému bývalým ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD).

Pokud změny, jako je například takzvané zastropování plateb, tedy maximální hodnota dotace na jednu farmu, projdou, Agrární komora plánuje i ústavní žalobu kvůli způsobu projednávání. Podle Doležala není schválení změn bez diskuse se zemědělskou veřejností legální.

Ministerstvo zemědělství na konci loňského roku informovalo, že upravuje návrh zemědělského strategického plánu, který připravilo bývalé vedení úřadu. Dokument má cílit na vyšší ochranu přírody, půdy, vody a podporu druhové rozmanitosti. Plán pro Českou republiku stanovuje klíčové cíle a nastavení dotací pro tuzemské zemědělství na období 2023 až 2027. Původní podobu plánu dříve kritizovaly ekologické organizace. Proti této verzi je i ASZ ČR, v úterý proto rozeslala všem koaličním poslancům dopis, v němž navrhuje body k přepracování.

"Odmítáme účelovou argumentaci Agrární komory, která straší ohrožením soběstačnosti a poškozením malých zemědělců v případě, že nebude strategický plán odeslán v podobě, jak jej připravilo ministerstvo zemědělství za minulé vlády. Je tomu totiž právě naopak. Nedejte proto, prosím, na nátlak agrobaronů a Agrární komory, která standardně hrozí demonstracemi vždy, když se objeví snaha cokoliv zásadního v zemědělství změnit," píše v dopise předseda asociace Jaroslav Šebek.

Agrární komora je sdružení právnických a fyzických osob z odvětví zemědělství, lesnictví a potravinářství, její činnost upravuje zákon o


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Petr Černý

6.1.2022 19:07
Celý svůj život (více jak 70 let) jsem prožil na vesnici. Zažil jsem soukromé hospodaření rodičů, začátky družstev a jejich vývoj, několik roků jsem v družstvu a v zemědělském nákupu pracoval na různých pozicích. To byly ještě doby, kdy byl náš stát plně soběstačný ve výrobě kvalitních potravin. Co se odehrálo po devadesátkách, tak to lze hodnotit ja velká hrůza. A nová vláda se chystá (asi po příkazu EU) hodit další vidle do jakž takž dosavadního přidělování dotací. Pokud vidím ze svého nejbližšího okolí, tak tam, kde se udržela družstva, tak mají jako nosný program rostlinnou výrobu a současně s tím také živočišnou (byť ve stále se zmenšujících stavech díky neúnosně nízkých prodejních cenách). Jedině ti jsou proto schopni dát do půdy alespoň nějakou organickou hmotu. Absolutní většina drobných hospodářů jede jenom rostlinnou a navíc, aby si vylepšili příjmy, tak slámu prodají jako OZE do elktráren. Celý systém je postavený na hlavu a nyní dojde k tomu, že ti opravdoví hospodář ještě dostanou za uši a přijdou o nemalou část podpory. Bylo by více co kritizovat, ale naši otcové a dědové by asi nevěřili svým očím, co se dnes v zemědělství děje.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.1.2022 19:15 Reaguje na Petr Černý
1*
Kdo to takto neprožil, neví o zemědělství nic.
Odpovědět
MM

Miroslav Matucha

6.1.2022 20:19 Reaguje na Petr Černý
Brečíte na špatném hrobě. Agrární komora není zástupce všech zemědělců ale jen velkých zemědělců. Je to spolek který jde proti ekologii, proti snahám zlepšit zasviněné prostředí, proti dotacím pro malé rolníky ( stačí si přečíst jejich plátek Agrobase ) je to spolek bývalých komunistů, kteří ovládli provatizaci zemědělství, nasměřovali toky dotací směrem k velkým hráčům. Malí zemědělci v AK jim pouze dělají kompars, aby to nevypadalo. A za to jim ušprknou část dotací. Ale většinu si přerozdělí mezi své obří firmy. Proto je stav malých zemědělců zoufalý a proto se snaží Evropská unie tok peněz změnit k menším farmám. Pokud ale budou u kormidla a přerozdělování dotací pánové jako Babiš, Toman,Veleba, Jandejsek,... kteří rozhodují na co dotace jdou, nemají malí šanci. A jít manifestovat za agrární barony se mně jako malému zemědělci tedy vůbec nechce.
Odpovědět
VP

Vít Prokop

6.1.2022 20:36 Reaguje na Miroslav Matucha
Pod to bych se také podepsal :) Nesmíme nikdy zapomenout, že zemědělská družstva vznikla zločinem komunistů. Já hospodařím jako 3 generace. Děda založil hospodářství na zelené louce v roce 1927. Znám hodně mladých lidí co by začli hospodařit, ale díky velkým agropodnikům nemají šenci. Mám dojem, že nám tu vzniká novodobá šlechta tzv. agrobaroni :(
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.1.2022 20:53 Reaguje na Vít Prokop
Znám tady v regionu pár rodin, které si vzaly pole zpět a začaly sedlačit. Postupně dostaly do pronájmu další pole, něco i koupily, nyní hospodaří asi tak na 1 000ha. Vedou si dobře.
A i družstva, která jsou z majitelů pozemků/bývalých členů JZD, také jsou na tom dobře.
Takže vždy záleží na konkrétních lidech !
Odpovědět
VP

Vít Prokop

7.1.2022 07:21 Reaguje na smějící se bestie
Proti družstvům nic nemám, aspoň fungují ve své obci, kde majitelé tam taky bydlí.Trošku mě štve ten způsob vzniku :), ale to bude můj problém. Nová šlechta vzniká díky agroholdingům Majitelé bydlí mimo katastr většinou ve městě. Raději budu jezdit ve starým Zetoru a dělat na svém než být jejich zaměstnanec a jezdit v tratkoru s 400PS. Je pravda, že řidiče těchto traktorů nahrazují Rumuni, který za 100 na hod. by nejtraději v traktoru i spali :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.1.2022 07:41 Reaguje na smějící se bestie
Jistě, je to vždy o lidech.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.1.2022 07:41 Reaguje na Vít Prokop
Je to trend, který nelze zvrátit a je krátkozraké vracet se proti proudu času. Okolo mě hospodaří také malí, ale tam spíš chybí následovníci a tak je jen otázkou času, než dojde k fúzi do velkých holdingů. Můžeme si o tom myslet co chceme, ale to je vývoj a bude tomu tak postupně všude.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.1.2022 07:20 Reaguje na Miroslav Matucha
ono ti Agrárníci přerostlých firem brečí protože éra s velkouzenářem a řepkovníkem Babišem skončila
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.1.2022 07:37 Reaguje na Miroslav Matucha
Na dotace máte nárok jako každý jiný a je jen a jen na vás, zda si je umíte vyběhat. To za prvé. Za druhé- nechci vám sahat do svědomí, ale stav malých zemědělců není zdaleka tak zoufalý, jak píšete, protože to vidím ve svém nejbližším okolí. Vy malí máte jiné možnosti a čile jich využíváte.
A za třetí- velká většina vás malých točíte na poli tři plodiny, pokud to vy děláte jinak, tak se vám omlouvám, ale opět to vidím okolo sebe. Kde je organika, kde jsou zásady správné zemědělské praxe?
Celý život jsem prožil jako agronom, tudíž mě neoblafnete. A jen na vysvětlenou- nemyslete si, že jsem nějakým zastáncem komor, jsou v podstatě zbytečné, ta naše i ta vaše, darmožrouti, ale na druhou stranu je věci třeba nazývat správnými jmény a pokud jste se na začátku oháněl ekologií, tak je to úsměvné, protože vy malí používáte naprosto stejné postupy jak ti velcí, jen s tím rozdílem, že většinou vám chybí ŽV a druhová pestrost plodin.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.1.2022 07:18 Reaguje na Petr Černý
ono to je v podstatě komunismus z Bruselu
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.1.2022 07:25 Reaguje na Petr Černý
Děkuji za tento příspěvek a jsem rád, že píše ten, kdo o opravdovém zemědělství něco ví.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.1.2022 21:45
Myslím, že drobní a střední zemědělci mají menší půdní bloky než agrobaroni / obrovské firmy, a to je pro pestrost krajiny lepší. Proto jsem pro větší podporu menším a středním zemědělcům.
Odpovědět
JK

Jan Kouba

7.1.2022 00:42
Nikdy jsem si nemyslel, že se zapojím do těchto diskusních komentářů, vždy mi to přišlo zbytečné. Tentokrát mi ale nedá abych se k tomuto článku a jeho obsahu nevyjádřil. Pracuji v zemědělství na pozici agronoma ve středně velkém zemědělském družstvu již 23 let. Jsme podnik který je zaměřený na produkci mléka, hovězího masa, vepřového masa a drůbeže. Rostlinná výroba je víceméně základnou pro výrobu krmiv do živočišné výroby. Hospodaříme v okrajové výrobní oblasti na neúrodných jílovitých půdách. Vždycky jsme byli pyšní na to že i horších podmínkách hospodaříme ziskově, produkujeme kvalitní potraviny, zaměstnáváme převážně místní vlastníky půdy a podnik rozvíjíme za použití moderních technologií a dodržujeme všechny podmínky správné zemědělské praxe. Ročně vyprodukujeme přibližně 15000 tun hnoje a 15000 tun kejdy skotu a prasat. Tato hnojiva aplikujeme na přibližně 1000ha orné půdy luk a pastvin. Celkově obhospodařujeme 2600 ha. Pozemky tedy prohnojíme v dávce 30t/ha jednou za 2,5 roku. Také pěstujeme cca 250 ha jetelovin a zakládáme biopásy. Družstvo tvoří celkem asi 300 vlastníků. Přesto se zdá že pro naši novou vládu, ekologické organizace a asociaci soukromého zemědělství je náš podnik v rukou 300 agrobaronů a rozhodně si dotace nezaslouží protože jsme se rozhodli hospodařit společně. Také nám asi nepomůže, žě pravidelně odvádíme státu daně a nepodvádíme. Bylo by dobré si konečně uvědomit že svatý hon na Babiše může mít také naprosto nevinné oběti. Otevřít oči a vidět že pokud se i byť větším podnikům výrazně sníží dotace, kterými pokrývají ztráty z výroby mléka vepřového a drůbežího masa dojde pravděpodobně k ukončení této výroby. Navíc dotace jsou určené pro pokrytí nákladů spojených s dodržováním všech nařízení převzatých z EU i těch národních a že jich není málo. Pochybuji, že po zkrácení dotací by vláda rozhodla, že když nedostáváme dotace tak nařízení nemusíme dodržovat. Agrární komora opravdu sdružuje převážně větší zemědělské subjekty, je ale také pravdou že tyto podniky vyprodukují většinu potravin v našem státě. Je tedy od naší vlády velmi arogantní že není ochotna se zástupci většiny zemědělců a vlastníků půdy jednat. Zemědělství se nepředává z generace na generaci jen na rodinných farmách já osobně jsem třetí generace v naší rodině pracující v zemědělském družstvu a rozhodně se nemám za co stydět. Zatím má Česká republika dostatek kvalitních potravin díky obětavé práci všech zemědělců, bude tomu však i v budoucnu? Kdo bude chtít v zemědělství pracovat za nízký plat, vstávat ráno ve tři hodiny do kravína, v létě místo dovolené s rodinou sklízet obilí a o vánocích za odměnu pomáhat obcím prohrnovat komunikace. Takové věci někteří lidé kteří mají o zemědělství jasno a ví jak se to správně dělá nikdy nedomyslí. Nikdo to po nich ani nechce ,stačí když do zemědělců přestanete kopat a necháte je dělat svoji práci a je jedno jestli jsou to soukromí farmáři, družtevníci nebo jiní agrobaroni.
Odpovědět
JK

J. Kloutvorová

7.1.2022 02:59 Reaguje na Jan Kouba
Velmi dobře napsáno. Obraz zemědělců je v ČR pokřivený díky aktivistům a mainstreamovým pisálkům, co si za oknem neumí vypěstovat ani ředkvičku. Je škoda, že ASZ programově štve proti větším podnikům - je třeba se spojit a společně hledat cestu, která by vyhovovala potřebám všech typů zemědělsky hospodařícím subjektům. Neboť všechny stejnou měrou "válcuje" především konkurence z ostatních ČS. A rozbroje mezi našimi zemědělci, nebo chcete-li sedláky, tomuto napomáhají.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.1.2022 07:51 Reaguje na J. Kloutvorová
Je to vysloveně politický boj a s odborností nemá nic společného. A navíc- odborné argumenty lidí z praxe jsou vysloveně nežádoucí a do zemědělství fušují lidé typu Hrušky,Kindlmanna a podobných.Tím neříkám, že ve svém oboru nejsou dobří, ale je to asi tak, jako by kardiochirurgovi fušoval do řemesla zubař.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.1.2022 07:45 Reaguje na Jan Kouba
Pane kolego, napsal jste to výstižně a není moc co dodat, ale uvidíte sám, že některé zdejší fanatiky stejně nepřesvědčíte.O zemědělství ví velké kulové, ale kážou, jako kdyby byli praotci všech sedláků.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.1.2022 09:03 Reaguje na Jan Kouba
Nemám co dodat. 1*
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist