https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zima-potrva-dalsich-sest-tydnu-predpovedel-svist-phil-z-punxsutawney?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zima potrvá dalších šest týdnů, předpověděl svišť Phil z Punxsutawney

3.2.2023 12:09 | PUNXSUTAWNEY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Malé město Punxsutawney v americké Pensylvánii tento týden jako každý rok přilákalo tisíce lidí, kteří přijeli oslavit Groundhog day (Den sviště). Členové "kruhu věrných" za rozbřesku vylákali sviště Phila z jeho pařezového příbytku, aby předpověděl, jestli zima potrvá dalších šest týdnů, nebo brzy přijde jaro. Phil předpověděl, že zima potrvá dalších šest týdnů, píše agentura AP.
reklama

 

Místní folklór praví, že pokud Phil po probuzení spatří svůj stín, zima zatím neskončí, pokud ho nespatří, jaro přijde brzy.

Na malém kopci Gobbler's Knob asi 100 kilometrů severovýchodně od Pittsburghu se letos shromáždily tisíce lidí. Nad mořem zvednutých mobilních telefonů položil viceprezident "kruhu věrných" na Philův pařez rudou deku a dva svitky. Prezident kruhu oděný v černém cylindru Phila, sviště lesního, předvedl davu a "svišťsky" s Philem krátce rozmlouval. "Prorok všech proroků" letos předpověděl delší trvání zimy.

"Vidím, že ráno přivedlo dobrý lid. Vidím jejich odvahu a ducha, cítím jejich nadšení...Vidím lidi s šedí ve vlasech, vidím malé a vyhublé děti...Vidím, že každý zná své místo. Ze všeho nejjasněji ale vidím stín na svém prahu," promluvil Phil skrze svitek.

Oslavu recesistického svátku výrazně zpopularizoval snímek Na Hromnice o den více z roku 1993 s Billem Murraym v hlavní roli, slaví se nicméně už od roku 1886. Původ svišťova jména není jasný, spekuluje se však, že jej v roce 1961 dostal po princi Philipovi, manželovi někdejší britské královny Alžběty II. Panuje také přesvědčení, že jediným skutečným svištěm je právě Phil a všichni ostatní jsou podvodníci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

3.2.2023 14:01
To je jako věřit, že nový rok přinese změnu v životě ...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.2.2023 14:02
Počasí na Hromnice by tomu odpovídalo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.2.2023 23:18
Pro objektivitu by ještě chtělo doplnit o předpověď nějaké kartářky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.2.2023 10:20
O tuposti napovídá bezmezná víra ve sviště, bohy, politiky, novináře atd.
Ovce potřebují víru a taky vůdce, který jim víru hlásá a vnucuje. Kdo věří,
tak má život snadnější, protože nemusí o víře přemýšlet. I u nás existují
náznaky od hmyzu, zvířat a rostlin o délce zimy, ale pak přijde zvrat a
zjistíme, že i oni se spletou a je lépe být připraven, než překvapen. Mi
už v půlce ledna rozkvetly sněženky a nevěřím, že je to konec zimy. Už
letěly na sever i hejna hus, ale ani to nemusí být předzvěst konce zimy.
To už tu taky bývalo a napadlo půl metru sněhu a přišly sibiřské mrazy.
Bylo by fajn, kdyby se dalo s předpovědí věřit svišťům, ale víra je víra
a skutečnost je něco zcela jiného.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist