https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zimbabwe-chce-na-konferenci-o-slonech-ziskat-povoleni-k-prodeji-slonoviny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zimbabwe chce na konferenci o slonech získat povolení k prodeji slonoviny

24.5.2022 10:38 | HARARE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Zimbabwe začala třídenní konference o ochraně slonů. Pořadatelská země na ní chce získat podporu pro povolení k prodeji svých zásob slonoviny zabavené pytlákům. Ochránci přírody jsou zásadně proti, protože to podle nich povede k dalšímu zabíjení slonů. Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) prodej slonoviny zakazuje od roku 1989.
reklama

 

Zimbabwe žádá o povolení prodat 130 tun zabavené slonoviny, která má hodnotu 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun). Peníze chce použít k ochraně zvířat. V případě odmítnutí Harare pohrozilo vystoupením z CITES.

Konference se koná v národním parku Hwange a jsou na ní podle agentury AP zástupci 16 afrických států a největších odběratelů slonoviny Číny a Japonska.

Ochránci zvířat jsou proti povolení k odprodeji, protože to podle nich pytlákům dodá odvahu k dalšímu zabíjení slonů.

"Tato konference bude pro pytláky a svazy, jež je organizují, nebezpečným znamením, že sloni jsou pouhé zboží a že obchod se slonovinou se dá vyřešit, což slony ještě víc ohrozí," sdělila dnes v prohlášení koalice 50 organizací na ochranu divokých zvířat.

Země na jihu Afriky dostaly povolení k odprodeji zabavené slonoviny zatím jenom dvakrát, v letech 1997 a 2008. V obou případech následovalo "prudké zvýšení" činnosti pytláků v Africe, napsali ochránci ve svém prohlášení.

Zimbabwe na svou obranu uvádí, že stáda slonů na jeho území se rozrůstají rychlostí pěti až osmi procent. Podle tamní vlády země nutně potřebuje peníze na to, aby zvládla stáda, jež jsou podle ní nebezpečně velká.

Odhaduje se, že v zemi žije 100 000 těchto zvířat, což je dvojnásobek kapacity tamních parků. Přemnožená zvířata ničí porosty nezbytné i pro jiné druhy.

Vůbec největší sloní populaci má sousední Botswana, kde žije 130.000 slonů. I ta má problémy stáda zvládnout.

Proti povolení prodeje slonoviny jsou hlavně země na severu a východě Afriky, kde je slonů méně. Tam převládá názor, že otevření obchodu, byť i jednorázové, povede ke zvýšení pytlácké aktivity.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (49)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 10:58
V Africe žádní pytláci nejsou... potom zbývá jen kontrolovaná regulace a legální obchod.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.5.2022 11:25
"Proti povolení prodeje slonoviny jsou hlavně země na severu a východě Afriky, kde je slonů méně. Tam převládá názor, ... "

Spíš bych to tipoval na závist, že někdo vydělá a oni ne.

Jinak obecně platí, že prohibice prostě nefunguje a fungovat nebude a prodej nějaké certifikované slonoviny by byl řešením, zejména pokud by se část získaných prostředků vracela do oblasti ochrany přírody.

I když je samozřejmě otázkou, jak by to nakonec v podmínkách Afriky dopadlo ... ale to platí u všeho. V každém případě ty kly prostě spálit mi přijde jako úplně nejblbější řešení.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 11:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Jj, spálením klů poptávka nezmizí. Ale říkejte to Nezralým.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.5.2022 11:35 Reaguje na Karel Zvářal
Spálením klů akorát vzroste cena na černém trhu. To umožní překupníkům zaplatit pytlákům za slonovinu více peněz a pytláky to jednak bude více motivovat, aby pytlačili a jednak jim to umožní pořídit si lepší zbraně, případně i jinou techniku. To ale blbečkům jásajícím nad ohněm ze slonoviny nevysvětlíte.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 11:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ta poptávka je nekonečná, zákazník nenasytný. Šel dokumet o hledačích mamutích klů z tajícího permafrostu. Rusi odtud vozí desítky tun mamutoviny, ale obchodníci je stále nutí k vyšším a vyšším výkonům... Prostě podej prst... Pro mě je pálení této cenné suroviny obrazem myšlení lidí, za které se hluboce stydím.

Za zpeněžení pořídit dokonale vybavenou profi ochranku zbývajícím populacím, a to nejen v "zasloněných" zemích. A kdo jiný by měl mít na ochraně větší zájem, než bývalí pytláci. To je zřejmé ve všech dokumentech, které se ochranou zabývají.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 12:48 Reaguje na Karel Zvářal
Přesně, lidé jsou nenasytní.
Ve skutečnosti se tedy stane přesný opak, než tu v diskuzi převládá - poptávka a cena nejen že neklesnou, ale ještě se zvýší, protože lidé bohatnou a konečně bude možné si slonovinu koupit a začnou ji chtít i ti, kdo se doteď své chtivosti bránili.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 12:51 Reaguje na Petr
No a povolí se jednomu, ozvou se další, tak dalším... A nakonec to budou státy, kdo převezmou celý obchod se slonovinou a teprve to dostane pořádné obrátky. Peníze přece nesmrdí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 13:19 Reaguje na Petr
Nó, a vytěžené dřevo spálíme na hromadě, aby si ho lidé nemohli koupit. Nebo ještě líp, necháme ho shnít v lese. Zviřátka nebudeme zabíjet, budeme pít sojové mlíčko, z plantáží po vytěženém brazilském pralese (ten je daleko, ten nám nechybí). Svítit budeme elektřinou z vrtulí, které budou stát na každém kopci, výpadky budou dorovnát borci na rotopedech ve fitkách. Nebudeme bránit populačnímu boomu, protože dobrých lidí se vejde… Chudým budeme vozit potravinovou pomoc, protože na té vytěžené, vybydlené a spálené zemi jim už nic neroste, hyne i dobytek. Prostě budeme dělat všechno naopak, než říká logika, ale bude to po našem… Teď je to správně, že?-)
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 13:32 Reaguje na Karel Zvářal
Až doteď jsem si vás vážil a bral vás jako moudrého člověka.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 13:34 Reaguje na Petr
Já od trolů nic jiného nečekám.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 13:39 Reaguje na Petr
Na věc jde jít úplně jinak, tj. zpřísnit kontrolu jak při sčítání, tak obchodování. Ale jakmile je druh vzácný, začnou se kolem něj dít manévry stejně "vzácných" zachránců.

Nechal bych to na Afričanech (zemí slonů), ať si s problémem poradí sami. Neustálé intervence a projekce odjinud ničemu dobrému nesvědčí. Máme svých starostí dost, tady také mizí biodiverzita, a nikoho, zdá se, to nijak velice netankuje...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 13:46 Reaguje na Petr
Ten slon tu regulaci potřebuje stejně, jako u nás přemnožená spárkatá. Zajímavé, že tam se to hodnotí úplně jinak... V tomto dvojakém přístupu cítím pokrytectví uřvaných skupin, které nic jiného než kritizovat neumí.
Odpovědět
AZ

A Z

24.5.2022 13:46 Reaguje na Petr
Nesmíte si to tak brát. Většině místních nezáleží na nějaké realitě - mají názor a nic jiného je nezajímá. A když se dostanou do úzkých, tak začnou blekotat o čemkoliv. :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.5.2022 14:51 Reaguje na A Z
Zkuste si porovnat situaci kolem slonoviny s prohibicí v USA v minulém století. Tehdy USA zakázaly prodej alkoholu. Navzdory tomu, že se jednalo o vyspělou zemi s fungující policií, armádou, justicí i legislativou, stát boj o prohibici prohrál. Mafie okamžitě otevřela spoustu nelegálních barů, postavila hodně nelegálních palíren a výsledkem bylo, že mafie za prohibice posílila a zmnohonásobila své zisky, zatímco stát přišel na daních o velký balík peněz a nakonec musel celou akci odtroubit. A s tou slonovinou je to stejné. Pořád lepší kontrolovaný prodej s tím, že ze zisků se bude platit provoz rezervací a ochrana slonů, než absolutní zákaz a nekotrolovaná pytlačina. Protože kontrola na úzeí Afriky je a bude mnohem problematičtější než v té Americe.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 14:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Po dnešku si Vás vážím ještě víc.
Odpovědět
AZ

A Z

24.5.2022 15:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nepotřebuji vysvětlovat co to byla prohibice v USA.

Prodej této ,,legální,, slonoviny nic nezmění. Po ,,legálním,, prodeji slonoviny nejenže pytláctví nekleslo, naopak bylo to ještě horší. To, že v Zimbabwe půjdou peníze z ,,kontrolovaného prodeje,, na ochranu slonů a provoz rezervací je vysoce diskutabilní. V minulosti většina příjmů z prodeje šla někam jinam. A to, zda jsou sloni v Zimbabwe přemnoženi, je také diskutabilní - v minulosti Zimbabwe počty slonů nadhodnocovalo.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 15:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To jste si vybral jen co se vám hodí. Ve skutečnosti prohibice spotřebu alkoholu výrazně snížila a po jejím ukončení spotřeba okamžitě vystřelila nahoru. A tak to bude i s tou slonovinou v případě legalizace a "kontroly" (sám píšete, jak je to s kontrolou v Africe) prodeje, ač to slyšet nechcete. Takže jde zase jen o prachy, jako vždy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 15:49 Reaguje na Petr
Od světové "záchránařské lobby" bych očekával, že zařídí něco jako výrobu slonoviny na 3D tiskárnách, kteroužto by zaplavila asijský trh. Převis nabídky by snížil poptávku, alespoň u méně movitých, kterým tolik nezáleží, jestli mají zrovna origo, ale že mají něco, co tak vypadá...

Ale zakazovat domácím, jak mají se surovinou a svým národním bohatstvím nakládat, to bych si nedovolil ani ve snu.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 15:57 Reaguje na Karel Zvářal
Takže by vám ani nevadilo, kdyby si například Brazílie vykácela a prodala amazonský prales? Je to přece jejich majetek...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 16:04 Reaguje na Petr
Je rozdíl, jestli ničí jedinečný prales, který ovlivňuje klímu na planetě, nebo chtějí prodat "vyprodukovanou" (zabavenou) surovinu.

Udržitelný lov považuji za možný, stejně jako hospodárné využívání lesa. Ta Brazilie ho plundruje, a to v době, kdy se už dávno ví, jaké to má negativní dopady, včetně jí samé.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 16:15 Reaguje na Karel Zvářal
Ale to je zajímavý názor. Mluvit někomu do národního bohatství byste si nedovolil ani ve snu, ale slony a prales byste jim regulovat podle jakési udržitelnosti chtěl.
Někdo tu mluvil o pokrytectví... Už vím, to jste byl vy. To vám to vydrželo dlouho.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 16:19 Reaguje na Petr
Už jste evidentně unavený a popletený. O tu udržitelnost se snaží u sloní populace, to schvaluji a chválím. Bolsonaro spustil něco, s čím má problém více lidí. A jelikož diskuse ztrácí úroveň, končím.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 16:03 Reaguje na Karel Zvářal
Umělá slonovina samosebou existuje, ale snižuje poptávku asi jako dřevotříska s potiskem palisandru.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 16:10 Reaguje na Karel Zvářal
A řekl bych, že poptávku po slonovině, stejně jako poptávku po mamutovině, jak jste tu sám uváděl, netvoří méně movití, ale naopak rychle rostoucí počet velmi movitých, kteří by prodej slonoviny uvítali.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 16:14 Reaguje na Petr
Je v dnešních možnostech (drony, termokamery) ten nelegální lov uhlídat. A legální lov, včetně prodeje suroviny, lépe využít, resp. zpoplatnit. Ale pro vás jsou peníze (téměř) vulgarismus, tak je raději spálíme...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.5.2022 16:29 Reaguje na Petr
Obávám se že se ta spotřeba alkoholu nesnížila, protože přesně podle hesla o zakázaném ovoci začali chlastat i někteří z těch, kteří před prohibicí abstinovali. Zkuste mi ale odpovědět na otázku - každý rok v Zimbabwe roste sloní populace zhruba o 5%. Podle odborníků by tam bylo únosných asi 50.000 slonů, ale dneska jich tam je asi dvakrát tolik. Co s tolika slony, když jejich teritorium se díky rostoucí lidské populaci každý rok zmenšuje? Byla by šance převézt skupiny slonů tam, kde byli vybiti, ale ten transfer stojí velké peníze a kdo ty slony v novém teritoriu ochrání? Odvézt je je jinam a nechránit je by bylo jako je poslat na jatka, přičemž zisky z jejich zabití by připadly pytlákům a překupníkům. Navíc maso z těchto upytlačených slonů by bez užitku někde shnilo.
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 17:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Údaje o spotřebě alkoholu jsou snadno dohledatelné.
A situaci v Zimbabwe nemám jak posuzovat, nevím o té zemi nic, takže nemůžu mluvit do evidentně neřešené (možná cíleně) situace a navrhovat řešení. Jen mě překvapuje, že potravy a prostoru je tam údajně jen pro 50 tisíc, ale je jich tam dvojnásobek a počet stále stoupá.
Bojím se ale jiné věci. Že sloni jsou ukázka toho, co se v budoucnu bude na naší planetě odehrávat ve vztahu člověk a příroda.
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.5.2022 09:44 Reaguje na Petr
statistika je věc ošemetná, zvláště, když statisticky zpracováváme něco nelegálního a ovládaného organizovaným zločinem. s koncem prohibice vystřelil nahoru prodej legálního a zdaněného alkoholo (no samozřejmě), černý trh prakticky zkrachoval přes noc, a dramaticky poklesl počet mrtvých v souvislosti s alkoholem (těch co se uchlastali k smrti bylo furt stejně, zmizely otravy kontaminovaným sajrajtem, a oběti zločinnosti okolo černého trhu)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 17:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Slon nejen v porcelánu působí paseku, ale i v lese, takže i zde by mělo platit Všeho s mírou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.5.2022 14:31 Reaguje na Petr
I kdyby to byla pravda, pro což nemáte data, protože ta o ilegálním prodeji samozřejmě neexistují a odhady jsou na pikaču, tak pomíjíte jednu takovou drobnost. Brutální rozmach kriminality.

Jestli vám to přijde jako výhra ...
Odpovědět
AZ

A Z

24.5.2022 12:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Rád bych se zeptal - po tom, co byl povolen prodej slonoviny do Číny, aktivita ilegálního obchodování se slonovinou poklesla nebo se zvýšila? Cena slonoviny po povolení klesla nebo se zvýšila? Kontrola původu slonoviny je v Asii na jaké úrovni? V Zimbabwe stále nadhodnocují stavy tím, že migrující kusy počítají dvakrát, stále je jejich armáda zapojena do ilegálního lovu a peníze z prodeje slonoviny opravdu půjdou do ochrany stád nebo skončí bůhví kde?

No, řekl bych že pozitivní dopad tento ,,legální,, prodej nemá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.5.2022 14:57 Reaguje na A Z
Píšu, že v Africe to může být složitější. Není sporu.

Na druhou stranu tu máme situaci, kdy sloni jsou bohužel dávno na onom světě, kly byli zabaveny v rámce boje proti pytlákům právě jim a následně propadly státu. Státu, který je tak nějak na huntě i s většinou svých obyvatel.

A jsou tedy dvě možnosti. Buď ty kly spálit, a mít z toho úplné houno .. pro všechny ... a nebo je ofiko střelit (klidně ať si v Africe založí nějakého nadnárodního certifikovaného obchodníka, aby to bylo fakt košer) ... a ty peníze použít na něco, co bude k užitku. A že v té Africe takových možností je.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.5.2022 15:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Ještě doplním, něco jiného by byl nápad střílet slony s cílem prodeje slonoviny, a to na ofiko bázi. To je samozřejmě obecně zcela nepřípustné, s výjimkou případů, kdy buď ten slon někoho ohrožuje ... zranil/usmrtil ... nebo jejich počet přesáhl v dané lokalitě únosnou mez.
Ale tomu nerozumím, tak se do toho nemotám.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 15:17 Reaguje na Svatá Prostoto
Když budou mít prostředky a sílu na to zabránit (masivnímu) nelegálnímu lovu, kdo bude provádět tu nutnou regulaci? Bude to na odborné bázi, nikoliv náhodné odstřely, ale "zralé" (za horizontem) kusy, takže bych v tom neviděl žádný problém. I v minulosti domorodci lovili slony kvůli masu a slonovině, akorát dnes se z boje proti tomu stalo náboženství.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.5.2022 16:35 Reaguje na Karel Zvářal
Tu regulaci by musel provádět profesionální lovecna základě nějaké licence, v které by musel mít uvedeno kolik a jakých kusů musí odlovit. POplatkový lov by vedl jedině k tomu, že by si lovci chtěli ulovit zvířata s co největšími kly, jenže těch je v populaci minimum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 17:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Sloni jsou loveni zejména kvůli klům, proto je jich málo s velkými kly. Ovšem při řádné ochraně by jich mohlo být až řádově více. Např. sloni indičtí jsou popisováni jako s malými kly, a to ještě pár jedinců. Může to být třeba tím, že v dávné historii byli vyloveni a zbyli jen geneticky nositelé bezkelnatosti, jak se prokázalo nedávno u menší populace v Africe. Takže nebýt pradávné poptávky po slonovině, mohlo být takových s.indických mnohem více (viz. níže). A lovec by byl rád za každého slona, tu honbu za “největší trofejí” neuznávám, to jsou v podstatě nešťastní lidé, kteří si tím něco kompenzují. Rozhodovala by cena, jestli lovec nabídne více, než kolik by stálo zpeněžení slonoviny.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Asiatic_Elephant_Kabini.jpg/220px-Asiatic_Elephant_Kabini.jpg
Odpovědět
AZ

A Z

24.5.2022 15:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Problém je ten, že stát jako takový bude mít kulové. Prachy z prodeje stejně nepůjdou ,,lidem,, nebo na ochranu slonů. Po legálním prodeji existoval jen malý počet obchodníků a zpracovatelů, kteří cenu drželi vysoko. A tím se zájem pytláků o slonovinu ještě zvýšil. Ve finále tedy oficiální prodej vyvolal nárůst pytláctví a poptávku po slonovině ani náhodou neuspokojil.

Zrovna Zimbabwe, které třicet let bojuje proti rozhodnutí CITES a je napojené na pašeráky slonoviny převážně z Číny, si s nějakou legálností nebo počtem hlavu neláme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.5.2022 12:47 Reaguje na A Z
Asi trochu jo, bo jinak už valná část těch klů "zmizela" a bylo by po problému.

A znovu opakuji, nedělám si nějaké iluze, ale i reálné blbé řešení mi přijde méně blbé, než to spálit.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.5.2022 14:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi tak nějak. Nevidím důvod, proč věřit více trollům, než vládě, která dokázala uhlídat nárůst populace. A v zájmu ochrany biotopu požaduje přiměřenou regulaci. Kéž by to všude jinde fungovala takto "blbě".
Odpovědět
AZ

A Z

25.5.2022 14:43 Reaguje na Svatá Prostoto
A jak víte, že valná část už nezmizela? Nebo že ta čísla jsou pravdivá?

V Zimbabwe od získání nezávislosti vládl diktátor Mugabe, který stojí za tím že země je dlouhou dobu v ekonomické krizi, zuří tam obří inflace (700% v 2020; 100 000% v 2008) a nedávno došlo k vojenskému převratu. Nyní tam vládne Mugabeho pravá ruka Mnangagwa - etalon korupce.

Jistě, různí trollové budou tvrdit, že vláda je důvěryhodná protože dokázala regulovat populaci, i když oproti roku 1970 se populace ztrojnásobila...

Jak jsem vám před tím psal, tak dle historie ,,oficiální,, prodej situaci zhoršil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.5.2022 15:04 Reaguje na A Z
Tak kdyby zmizela, tak teď neřeší jestli je střelit nebo ne, bo by jaksi nebylo už střelit co.

Že ze Z v hajzlu je samozřejmě pravda, a to od té doby co se to nejmenuje Rhodésie, ale jak to s tím souvisí?

Mně prostě přijde to spálit nesmysl ... i kdyby ty prachy měli rozdělit mezi ty, co ty pytláky pochytali.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.5.2022 15:13 Reaguje na Svatá Prostoto
Jj, to má pro mě asi stejnou "váhu", jako výkřiky Harare! Hwange!
Odpovědět
AZ

A Z

24.5.2022 11:38
Jednoznačně proti povolení. ;)
Odpovědět
Pe

Petr

24.5.2022 12:38 Reaguje na A Z
Za vaše názory to tady schytáte. Na stránce o ekologii a životním prostředí zvláštní paradox, že?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.5.2022 10:16 Reaguje na Petr
Vy si pletete rozumnou ochranu životního prostředí a ekologii s fanatickou ochranou a ekologií naruby. Ekologové
zachraňují planetu "gryndýlem", který propaguje drancování
přírody kvůli těžbě vzácných kovů na výrobu solárních panelů a těmi jsou schopni zaprasit i ornou půdu a tu pak nahrazují plantáže vzniklé vytěžením pralesů s pěstováním sóji a palmy
olejné. Dřívím a pěstovanou biomasou chtějí nahradit jádro
a zbytky fosilních paliv, které mimochodem v minulosti
zachránily před totálním vykácením ty lesy v průmyslových
zemích. Ochranáři a ochranáři jsou totiž rozdíl. Jedni jen
opěvují kdejaké hlouposti i zde na Ekolistu a nepřemýšlí
nad souvislostmi, zda je to blud a nebo rovnou škodlivý
počin vůči přírodě. Pokud si přejete pouze tyto souhlasné
komentáře, tak podejte vedení návrh, ať vás zaměstná jako odborného cenzora, který napříště nedopustí jakoukoliv
kritiku a stránky se vám budou pak určitě líbit. Ono takové
souznění pomýlených ale zavání sektou, která se uzavře do
ulity bludů a spokojeně si chrochtá ve svém chlívečku.
Odpovědět
AZ

A Z

25.5.2022 10:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Hele ty jeden chrochtale. Pokud nejsi intelektuálně schopný psát k tématu (SLONI!), tak raději mlč a šoupej nohama. Místo vypouštění těchto exkrementů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.5.2022 12:25 Reaguje na A Z
Potrefená husa kejhá prvá a kterápak bude další.
Kritika smrdí? No bodejž, když na ni neumíte ani
inteligentně reagovat.
Odpovědět
AZ

A Z

25.5.2022 14:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Jaká kritika ty jeden břídile? Jediné co jsi dokázal vypotil bylo klubko blbostí absolutně mimo téma diskuze. Zkus tu svou mentální retardaci přeformulovat z blábolů o ničem na něco, co se týká článku/diskuze...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.5.2022 15:27 Reaguje na A Z
Vy jste si asi nevšimnul, že reaguji na
komentář p. Petra ve kterém konstatuje, že na tomto webu budete kritizován za
schvalování posvátné mantry, jakými je pálení slonoviny a nosorožčích rohů bez
vyjímek. To je ale zcela běžné u lidí,
které nenaučili rozumět textu a hledají
u kritiků rozpor nesouvisející s odpovědí
na komentář.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist