https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmocnenec-pred-stanovenim-pokuty-kvuli-turowu-bude-lhuta-pro-reakci-polska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zmocněnec: Před stanovením pokuty kvůli Turówu bude lhůta pro reakci Polska

9.6.2021 01:47 | PRAHA (ČTK)
Postup kritizovali zástupci organizace Greenpeace,
Postup kritizovali zástupci organizace Greenpeace,
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Grzegorz Broniatowski / Greenpeace
Soudní dvůr EU by neměl stanovit penále pro Polsko kvůli nezastavení těžby v hnědouhelném dole Turów dříve než za několik týdnů. Polsko dostane lhůtu pro vyjádření, zároveň ho má motivovat jednat s Českem o podmínkách budoucí mezivládní dohody. Na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí to k návrhu penále uvedl náměstek ministerstva zahraničí Martin Smolek. Smolek je zároveň vládním zmocněncem pro zastupování České republiky před soudním dvorem EU. Postup kritizovali zástupci organizace Greenpeace, vláda podle nich Polsku "podkuřuje". Návrh na penále byl k Soudnímu dvoru EU podán v pondělí.
reklama

 

Vláda v pondělí schválila, aby ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) sjednali mezivládní dohodu ohledně dolu Turów, který je předmětem sporů. Smlouva bude obsahovat nejen finanční kompenzaci, ale i další podmínky. Kabinet také uložil Smolkovi, aby navrhl uložení penále Polsku pět milionů eur (zhruba 127 milionů korun) denně kvůli tomu, že v rozporu s uloženým předběžným opatřením bezodkladně nezastavilo těžbu v dole. Varšava dnes uvedla, že na takové právní kroky má Praha nárok.

Smolek na výboru řekl, že výše pokuty byla v návrhu, poté co Polsko uvedlo, kolik by uzavření dolu stálo, stanovena tak, aby motivovala Poláky k jednání. V návrhu však podle Smolka záměrně není napsáno, aby soud rozhodl o pokutě, aniž by dal prostor pro vyjádření polské straně.

"Tím pádem teď získá Polsko nějakých 14 dní, tři neděle. To je přesně ta doba, kterou my potřebujeme na to, abychom s nimi tu dohodu dojednali. Takže když budou šikovní a rychlí, tak nebudou muset platit vůbec žádnou pokutu. O to nám nejde. A ta pokuta půjde do rozpočtu Evropské unie," uvedl Smolek.

Vůle Poláků jednat má podle Smolka spočívat právě v motivaci, že jim nevznikne žádná nebo menší škoda, neboť získají prostor, aby těžbu nezastavili, ale pokračovali v ní legálně a v souladu s evropskými předpisy. Smolek míní, že se tedy Polsku vyplatí jednat a přistupovat na podmínky, "o kterých by se s námi před měsícem ještě vůbec nebavili." Zmocněnec zároveň podotkl, že Polsko bude muset soudu prokázat, jaké kroky udělalo v respektování rozhodnutí o předběžném opatření, když po jeho vydání nezastavilo těžbu.

Zamýšlený postup Česka zkritizovala Greenpeace. "Česká vláda má ke kauze Turów přístup ode zdi ke zdi. Jeden den oznámí, že požádá soud o sankce, aby si vynutila spravedlnost, a druhý den už říká, že to bude jen divadýlko pro polskou stranu, které dá nyní tři týdny na vyjádření," uvedla v tiskové zprávě Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace. "To není třeba, stačí si dnes otevřít jakékoli polské zpravodajství. Polská strana se už dávno vyjádřila, co si o rozhodnutí Soudního dvoru EU a o stížnostech Česka myslí. A není to nic hezkého. Po těchto vyjádřeních je s podivem, že česká vláda Polsku opět podkuřuje místo toho, aby chránila místní lidi a zájmy České republiky," dodala aktivistka. Greenpeace požadují, aby těžba skončila dřív, než podle nich budou její dopady na životní prostředí a zásoby vody na Liberecku nevratné.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu Turów, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Soud EU v květnu Polsku na žádost ČR nařídil, aby okamžitě přerušilo veškeré práce v dole. Polsko ale opakovaně uvedlo, že provoz nepozastaví.

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Polské ministerstvo klimatu letos v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo společnosti koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. Plánovanému rozšíření se brání hlavně obyvatelé příhraničních oblastí Česka a Německa. Lidé se obávají zvýšeného hluku, prašnosti a především ztráty vody.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

9.6.2021 11:34
Ta pokuta vůbec nic neřeší a navíc není jisté zdali ji Polsko zaplatí.Je to jako kdybyste chtěli otevřenou zlomeninu léčit náplastí na bradavice.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.6.2021 17:11
Je obdivuhodné, jak se Němci ztišili v protestech k dolu Turow, asi proto, že jeden měli taky hned na hranici ale jaká je od nich podpora nebo děláme medvědí službu?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist