https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecistene-prostredi-prispiva-ke-ztrate-vlasu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištěné prostředí přispívá ke ztrátě vlasů

1.3.2020 00:55 | ŘÍM (ČTK)
Jako houba, která do sebe vstřebává všechno, co je ve vzduchu, tak i vlasová pokožka do sebe vsakuje mikročástice z prachu, těžkých kovů a výfukových plynů. Ty postupem času poškozují vlasové kořínky a přispívají k vypadávání vlasů. / Ilustrační foto
Jako houba, která do sebe vstřebává všechno, co je ve vzduchu, tak i vlasová pokožka do sebe vsakuje mikročástice z prachu, těžkých kovů a výfukových plynů. Ty postupem času poškozují vlasové kořínky a přispívají k vypadávání vlasů. / Ilustrační foto
Poprvé bylo vědecky prokázáno, že znečištěné ovzduší má vliv na vlasovou pokožkou, píše italský deník La Repubblica. Jak může znečištěné životní prostředí přispívat k vypadávání vlasů a jak se tomu bránit?
reklama

 

Jako houba, která do sebe vstřebává všechno, co je ve vzduchu, tak i vlasová pokožka do sebe vsakuje mikročástice z prachu, těžkých kovů a výfukových plynů. Ty postupem času poškozují vlasové kořínky a přispívají k vypadávání vlasů. Potvrdila to studie Výzkumného vědeckého centra v Jižní Koreji, jedné ze zemí s mimořádně velkým znečištěním ovzduší.

Výzkum ukázal, že při vystavení buněk vlasové pokožky znečišťujícím částicím, například těch z výfukových plynů, klesá produkce proteinů nezbytných pro růst vlasů, jako je beta-catenin.

Nejhorším obdobím pro vlasy je v tomto smyslu zima, kdy se topí a městský provoz je intenzivnější, takže roste i úroveň znečištění. Deštivé dny pak přispívají k pronikání znečišťujících látek. "Substance, které se usazují na vlasové pokožce, spouštějí mechanismy zánětu a oxidačního stresu s příznaky jako je podráždění, pocení a také bolest," uvedla Marcella Ribuffová z Dermatologického institutu v Římě.

Smog jistě není jediným faktorem. Vlasy padají i těm, kdo žijí v horách, kde je vzduch čistší. Člověku v průměru denně vypadne deset až 50 vlasů, což je přirozené. Když jich za den vypadne více než 100, lze hovořit o nemoci. Kromě genetiky má na vypadávání vlasů vliv stres, slunění, drastické a nevyvážené odtučňovací kůry a některé léky, například antidepresiva. Po zhruba šest měsících vlasy znovu narostou.

Jiný případ je androgenetická alopecie, která postihuje asi 80 procent mužů a 50 procent žen. Ženy bývají postiženy zejména v období menopauzy, kdy klesá produkce estrogenů a naopak roste produkce mužských pohlavních hormonů. Poslední novinkou v léčbě alopecie je biostimulace kyselinou hyaluronovou a aminokyselinami, která pomáhá u lehkých forem vypadávání vlasů. Je-li problém závažnější, může se využít regenerativní biostimulace vlasové pokožky, kdy se na postižené místo přenesou malé části kůže z šíje. Ve valné většině případů vlasy během několika měsíců znovu narostou.

A jak chránit vlasy proti účinkům smogu? "Je důležité udržovat vlasovou pokožku čistou. Mýt si často vlasy neutrálním šamponem a podle doporučení lékaře užívat antioxidanty," doporučuje Marcella Ribuffová.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

1.3.2020 08:43
Tak tohle už mě netrápí.
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.3.2020 18:48
Tak buď žiji ve zdravém prostředí???, nebo to u mně a mnoha mých známých neplatí.
Odpovědět
FD

František Dvořák

2.3.2020 12:49 Reaguje na Milan Milan
Špatně jsem se vyjádřil. Psal jsem pouze o padání vlasů.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist