https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecistovatele-loni-vypustili-vice-karcinogenu-nejvetsim-znecistovatelem-zustava-spolana?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečišťovatelé loni vypustili více karcinogenů, největším znečišťovatelem zůstává Spolana Aktualizováno

18.10.2022 15:15 | PRAHA (ČTK)
Letecký pohled na Spolanu v Neratovicích a Libiši
Letecký pohled na Spolanu v Neratovicích a Libiši
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Ekologické organizace Arnika a Hnutí Duha loni v Česku zaznamenaly meziroční nárůst vypouštění rakovinotvorných a mutagenních látek. Vzrostly i emise skleníkových plynů a rtuti, naopak poklesla množství látek nebezpečných pro vodní organismy nebo emise plynů způsobujících kyselé srážky. Neratovická Spolana je už poosmé největším znečišťovatelem, pokud jde o vypouštění látek poškozujících lidské zdraví. Zástupci ekologických organizací a expertní organizace Frank Bold dnes na setkání s médii v Praze představili žebříčky za rok 2021, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ). Mezi největší znečišťovatele patří podle aktivistů zejména provozy z Ústeckého, Moravskoslezského a Pardubického kraje.
reklama

 

Středočeská Spolana Neratovice patřící do skupiny Orlen Unipetrol vede ve vypouštění karcinogenů při výrobě PVC a dalších surovin k přípravě plastů i emisích látek s mutagenními účinky. Jindřich Petrlík z Arniky dnes upozornil, že u Spolany se množství vypuštěných rakovinotvorných látek meziročně zvýšilo, například u vinylchloridu šlo o nárůst o sedm a půl tuny, což označil za enormní.

"Zdůrazňujeme, že výrobní procesy v neratovické Spolaně podléhají přísné kontrole a splňují veškeré normy a emisní limity," napsal v reakci ČTK mluvčí Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Poznamenal, že Spolana je jediný výrobce kaprolaktamu v Česku, což se vzhledem k používaným surovinám a chemikáliím odráží na postavení firmy v žebříčcích znečištění. Skupina podle Kaidla dlouhodobě snižuje dopad výroby na okolí.

Firma také předala v odpadech 75 tun rtuti. To je druhá největší hodnota od roku 2004 po předloňském rekordu 86 tun. Zastaralá amalgámová elektrolýza pro výrobu chloru, z níž rtuť pochází, byla ve Spolaně ukončena v roce 2017. Také Kaidl zdůraznil, že množství rtuti je důsledkem sanace areálu a nikoliv výroby.

Největším zdrojem emisí skleníkových plynů se loni stala hnědouhelná elektrárna Počerady, která patří do skupiny Sev.en Energy, prvenství má i v produkci plynů způsobujících kyselé srážky, byť v obou případech množství meziročně pokleslo. Mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová ČTK napsala, že se množství emisí na jednotku energie daří snižovat a Počerady prochází rozsáhlou opravou pro další pokles emisí. "V případě skleníkových plynů lze emise snížit na minimum jen velmi obtížně a za vynaložení extrémně vysokých nákladů, které by se opět promítly do ceny energií. Ke všemu zde narážíme na limity dostupných technologií," tvrdí mluvčí.

V případě rtuti a jejích sloučenin vede hnědouhelná elektrárna Ledvice na Teplicku, která patří společnosti ČEZ. Energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh podotkl, že většinu hlavních zdrojů rtuti v první desítce tvoří uhelné elektrárny. "Tam došlo k tomu zvýšení zejména z důvodu vyšší výroby z uhlí, což je pochopitelné," řekl. Koželouh však zkritizoval, že ministerstvo životního prostředí loni, v době kdy vedl rezort Richard Brabec (ANO), udělilo dočasné výjimky z emisních limitů elektrárnám Chvaletice, Ledvice a Počerady. Bez tohoto kroku podle Koželouha mohly být celkové loňské emise rtuti o čtvrtinu nižší a nadále klesat.

Smutným "skokanem roku" je podle organizací cementárna Cemex Czech Republic v Prachovicích na Chrudimsku. Podle Petrlíka do registru poprvé ohlásila přes 7,7 tuny benzenu vypuštěného do ovzduší. Petrlík upozornil, že jde o látku rakovinotvornou a zároveň škodlivou pro reprodukční systém. Nejvíce škodlivého formaldehydu pak vyprodukoval dřevozpracující podnik Kronospan Jihlava. Firemní ekolog Rostislav Haban ČTK za Kronospan napsal, že emise látky byly loni zhruba stejné jako v roce 2020. Společnost podle něj dodržuje limity stanovené integrovaným povolením a její technologie splňují nejpřísnější normy. Vyjádření dalších zmíněných společností ČTK shání.

Provozy ze zákona hlásí úniky a přenosy nebezpečných látek samy. Za ohlašovací rok 2021 data poskytlo celkem 1245 provozů, což je o 12 méně oproti roku 2020.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

19.10.2022 07:59
Je zajímavé, že o tomhle diskutovat nikdo nechce, i když to má fatálnější následky na zdraví než CO2
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.10.2022 08:30
Jestli to nebude tím, že to není Agrofert.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.10.2022 10:24
Myslím si, že příští rok těch zplodin bude o hodně méně! A nebude to pouze
vylepšením ekologických opatření, ale hlavně poklesem výroby. Podnik v mém
sousedství býval taky na čelních příčkách žebříčku a už týden stojí. Nemá
odbyt a energie stojí majlant i pro udržovací chod. Na spalování zplodin používá drahý plyn a tak nevyrábí, aby ho nespaloval. Takových přibude a
ty tabulky se asi změní. Koukněte na země bez průmyslu a tak nějak to tu
může dopadnout taky! Čisté ovzduší v okolí továren, ale chudí budou topit
plasty a jinými odpady. Tak nějak to funguje u sousedů v Polsku, kde je
třídění popelkou, ale mají čím topit. Topí u nás zakázanými uhelnými kaly
a nikdo neřeší ani pálení odpadků. Tak nějak můžeme dopadnout taky a co
pak bude Arnika zkoumat? Že by by dům od domu?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.10.2022 14:38
" ... udělilo dočasné výjimky z emisních limitů elektrárnám Chvaletice, Ledvice a Počerady. Bez tohoto kroku podle Koželouha mohly být celkové loňské emise rtuti o čtvrtinu nižší a nadále klesat."

Tomuhle tak úplně nerozumím. Pokud by ty tři elektrárny nedostaly výjimku, tak by přece nemohly vyrábět elektřinu, ne? Což by tedy s ohledem na události posledních měsíců asi nebylo to pravé ořechové.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist