https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znudenym-opicim-na-bali-chybeji-pamlsky-od-turistu-kradou-u-vesnicanu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znuděným opicím na Bali chybějí pamlsky od turistů, kradou u vesničanů

12.9.2021 01:30 | JAKARTA (ČTK)
V opičí rezervaci, v níž se nachází chrám Pura Bukit Sari, žije asi 600 makaků a jsou považovaní za posvátné.
V opičí rezervaci, v níž se nachází chrám Pura Bukit Sari, žije asi 600 makaků a jsou považovaní za posvátné.
Foto | Sitoo / Flickr
Opicím na indonéském ostrově Bali chybí banány, arašídy a další pamlsky, které jim běžně dodávají turisté. Ti do této jindy oblíbené destinace během pandemie covidu-19 ale nemohou, a tak se opice ve snaze najít něco dobrého k snědku vydávají na lup do místních vesnic, napsala agentura AP.
reklama

 

Obyvatelé vesnice Sangeh říkají, že makakové jávští přibíhají z asi půl kilometru vzdálené rezervace a na střechách domů čekají na vhodnou příležitost, aby se mohli vrhnout dolů a zmocnit se kořisti. Kvůli obavám, že vesnice se stane cílem opičích nájezdů, její obyvatelé začali do rezervace nosit ovoce, arašídy a další potraviny. "Máme strach, že hladové opice zdivočí a budou agresivní," řekl Saskara Gustu Alit, jeden z obyvatel.

V opičí rezervaci, v níž se nachází chrám Pura Bukit Sari, žije asi 600 makaků a jsou považovaní za posvátné. V normálních časech jde o oblíbené místo, kam si místní lidé jezdí pořizovat svatební fotografie, míří sem i mnoho zahraničních turistů. Poměrně krotké opice se nechají na pamlsky nalákat, aby si lidem sedly na klín nebo na rameno.

V dobách před pandemií byl turistický ruch hlavním zdrojem příjmů čtyř milionů obyvatel Bali. Na ostrov ročně přijíždělo přes pět milionů návštěvníků. Do rezervace zavítalo běžně okolo 6000 návštěvníků měsíčně, loni po začátku pandemie covidu-19 se jejich počty propadly na přibližně pět stovek. Letos v červenci ale Indonésie hranice pro cestující z ciziny uzavřela a do rezervace už nesmí ani místní lidé.

Opice tak přišly o dobroty, které jim turisté přinášeli, správci rezervace zase o příjmy ze vstupného a docházejí jim peníze na nákup krmiva. "Stále se prodlužující pandemie nás zaskočila," přiznává Made Mohon, provozní manažer rezervace. "Máme problémy s krmivem pro opice," připustil. Dary od místních obyvatel sice pomohly, ale je jich stále méně, protože i oni pociťují ekonomické dopady pandemie. Každý den je potřeba 200 kilogramů tapioky, což je pro opice základní složka potravy, a deset kilogramů banánů.

Makakové jsou sice všežravci, kteří se mohou živit různými živočichy a rostlinami vyskytujícími se v džungli, ale ti v Sangehu si kvůli dlouhodobému kontaktu s lidmi navykli na jiné chutě. A místní lidé říkají, že se nebojí vzít věci do svých rukou. Občas ze střech shazují tašky, kradou obětiny, které lidé nechávají na terasách.

"Před několika dny jsem jel na tradiční obřad v jednom chrámu nedaleko rezervace," řekl Alit. "Když jsem zaparkoval a vyndal jsem dvě igelitové tašky s jídlem a květinami, které byly určeny jako obětiny, zničehonic se objevily dvě opice, všechno vzaly a utekly do lesa," vypráví.

Za běžných okolností opice celý den tráví kontakty s turisty - kradou jim sluneční brýle, láhve s vodou, strhávají jim oblečení, skáčou jim po ramenou. Alit má proto teorii, že makakové nejsou ani tak hladoví, jako se nudí. "Proto jsem řekl lidem z vesnice, aby si do lesa přišli pohrát s opicemi a nosili jim jídlo," vypráví. "Myslím si, že aby nezdivočely, potřebují kontakt s lidmi tak často, jak je to jen možné," dodává.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

12.9.2021 08:22
V přeneseném významu - jedna naše minorita okrádá bílou většinu zřejmě proto, že jim chybí pamlsky od turistů. Takže vytvořením skanzenů, kde by se jedinci této minority turisté fotili a poskytovali jim pamlsky, bychom snížili kriminalitu?
Odpovědět

Jirka Černý

12.9.2021 10:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je zajímavé že mne napadlo to samé, ale nemohl jsem přijít na to, jak to napsat dostatečně korektně.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist