https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-hodonin-poprve-odchovala-toka-deckenova-operence-z-afriky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Hodonín poprvé odchovala toka Deckenova. Opeřence z Afriky, který se při hnízdění "zazdívá"

28.9.2022 00:54 | HODONÍN (ČTK)
Zoo Hodonín poprvé odchovala toka Deckenova, opeřence z Afriky. Chová je posledních pět let, letos poprvé ale samice zahnízdila, informovala mluvčí zařízení Martina Hustak.
reklama

 

Tento druh ptáků se při hnízdění tzv. "zazdívá" v dutinách stromů, čímž se chrání samice i mláďata proti útoku šelem, opic a hadů. Po zazdění zůstane pouze úzká skulinka, kterou samec podává samici potravu. Samice se v hodonínské zoo "zazdila" v budce na začátku června a v polovině července se z budky začalo ozývat pípání. Nové přírůstky toka vyletěly z budky koncem srpna. Dutinu nejprve opustila samice, po několika dnech i mláďata. Jde o samce a samici.

Zoo chová tento druh od roku 2017. "Tehdy jsme získali sourozenecký pár ze Zoo Dvůr Králové. Později se podařilo získat další samici, a tím vznikl nepříbuzný pár, který letos poprvé zahnízdil. V současné době máme chovný pár plus jednu samici, což je sestra chovného samce," upřesnil zootechnik Jiří Ingr, který se v zoo zabývá chovem ptactva.

Toko patří mezi 44 druhů zoborožců, kteří mají srostlé dva první krční obratle. Na každé noze mají čtyři prsty, které jsou přizpůsobeny k uchopování větví stromů. Jeden prst směřuje dozadu a tři dopředu, z nichž dva jsou navíc rovněž srostlé. Samice se od samce odlišuje zbarvením zobáku. Samice má černý zobák, zatímco samec má červený zobák s krémovou špičkou a černým ostřím. Toko Deckenův pobývá v trnitých křovinách a podobných suchých stanovištích ve východní Africe, zejména na východ od Východoafrické trhliny, od Etiopie na jih po Tanzanii.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes 1000 zvířat z asi 280 druhů, hlavním lákadlem jsou smetanově zbarvení lvi. Loni do ní zavítalo zhruba 114.000 lidí, meziročně asi o 32.000 méně. Zoo byla loni opakovaně uzavřená, jednak kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru a jednak kvůli odstraňování následků červnového tornáda.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist