https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-plzen-ziskala-noveho-lemura-korunkateho-chova-ho-jako-jedina-v-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Plzeň získala nového lemura korunkatého, chová ho jako jediná v ČR

26.12.2022 00:15 | PLZEŇ (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Plzeňská zoo rozšířila chov lemurů. Získala pár lemura korunkatého, kterého nikdy nechovala. Stala se tak 40. zoo v Evropě, která je má. Jádrem chovu jsou hlavně francouzské a britské zoologické zahrady. Prvním chovatelem v ČR byla v minulosti ostravská zoo, plzeňský pár je ale teď v ČR jediný, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.
reklama

 

"Samice narozená v nizozemském parku Avifauna v Alphenu přijela z holandského ZooParku v Overloonu a samec z francouzského Feline Parku (50 kilometrů od Paříže)," uvedl. Lemuři korunkatí, kteří dosahují zhruba velikosti kočky domácí, žijí výhradně na severu Madagaskaru v hornaté krajině a v hloubi lesa, a to ve čtyřech chráněných oblastech, které ještě nedávno tvořily souvislý pás porostů. Dnes jsou oddělené a zvířata mezi sebou nemají kontakty. Převážně býložravé denní poloopice vydávají zvuky podobné štěkotu. Žijí ve skupinách, v nichž dominují samice.

Nové přírůstky už mohou návštěvníci vidět v pavilonu Madagaskar z roku 2007. "Žijí tam dále například lemuři rákosoví, vari bělopásí a další druhy lemurů a maki, ale také madagaskarské želvy, ještěři, kaloni a endemičtí křečci. Unikátní jsou také šelmy galidie," uvedl mluvčí.

Chov plzeňské zoo zahrnuje tři formy lemura vari, šest druhů lemurů rodu Eulemur, lemura kata a tři druhy příbuzných maki.

Zoo Plzeň je pátá nejnavštěvovanější zoo v Česku a dlouhodobě se řadí mezi 15 předních turistických cílů v zemi. Na začátku roku chovala 7044 zvířat v 1172 druzích. Půlmiliontého návštěvníka přivítala letos už 16. prosince. Bylo to podruhé za 96 let existence druhé nejstarší zoo v ČR, kdy přišlo za rok přes půl milionu lidí, v roce 2019 jich bylo 504 984. Letos proto není vyloučený rekord v návštěvnosti. Zoo podle Vobruby nikdy nezavírá, pouze 24. a 31. prosince zkracuje provozní dobu do 16:00.


reklama

Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist