https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-hleda-autory-zaberu-zahrady-z-30.let-20.stoleti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha hledá autory záběrů zahrady z 30. let 20. století

25.2.2023 01:18 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zoo Praha chce identifikovat autora a ženu ze záběrů z počátků zoologické zahrady, které získala od Rakouského filmového muzea. Snímky zachycují například zakladatele a prvního ředitele trojské zoo Jiřího Jandu, chovatele, nebo neznámé autory filmů, řekl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.
reklama

 

V Rakouském filmovém muzeu bylo v loňském roce nalezeno 13 kotoučů starých filmů z let 1934 až 1937, které zachycují z velké části Zoo Praha a ukazují tak pražskou zoologickou zahradu v prvních letech její existence. Návštěvníkům se trojská zahrada poprvé otevřela v roce 1931.

Autorem filmů byl podplukovník československé armády, který je v nich několikrát zachycen. Na snímcích je také často vidět žena, pravděpodobně partnerka autora, a zoo pátrá po jejich identifikaci. "Pro nás je jednak zajímavé vědět, kdo to byl, z jakých pohnutek to dělal nebo znát vztah těch lidí k profesoru Jandovi," řekl Bobek. "Také ale mohou být někde ještě další filmy, v nějaké pozůstalosti. Může to být stopa k nějakému dalšímu poznání," dodal.

Zachycena je na snímcích i řada zvířat jako slon Baby, který na záběrech tlačí vozík s kamením, když se v zoo stavělo, nebo lachtani Batul a Hýta, které daroval pražské zahradě český divadelní herec a komik Vlasta Burian. Podle Bobka záběry zachycují velice odlišnou manipulaci se zvířaty než tomu tak je dnes.

"Z této doby máme dokumentů strašně málo, a filmové prakticky žádné," řekl Bobek. "Je to tedy poklad, kde můžeme vidět, jak se proměnil areál zoo, ale také je tam profesor Janda, zakladatel a první ředitel Zoo Praha, nebo další pracovníci zoo, dobové celebrity jako Zita Kabátová a hlavně zvířata," dodal.

Bobek řekl, že nalezené filmy by chtěla zoo zpracovat a vytvořit dokument o prvních letech fungování Zoo Praha, pracovnících a jejich fungování a ukázat tehdy chovaná zvířata. Podle něj zoologická zahrada plánuje výstavu v Gočárových domech, která by evokovala dobový biograf a nabídla by fotografie a projekci částí filmů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist