https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoologicka-zahrada-ve-videnskem-schonbrunnu-ve-vidni-je-nejstarsi-na-svete?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoologická zahrada ve vídeňském Schönbrunnu je nejstarší na světě. Otevřela před 270 lety

31.7.2022 01:00 | VÍDEŇ (ČTK)
V Evropě se historie zoo začala psát zhruba renesancí. Sbírky zvířat tehdy fungovaly jako soukromé kolekce kuriozit mocných a bohatých. Výběhy byly uspořádány do kruhu, takže budily dojem jakéhosi divadla pro jednoho diváka, tak jako zprvu i Schönbrunn.
V Evropě se historie zoo začala psát zhruba renesancí. Sbírky zvířat tehdy fungovaly jako soukromé kolekce kuriozit mocných a bohatých. Výběhy byly uspořádány do kruhu, takže budily dojem jakéhosi divadla pro jednoho diváka, tak jako zprvu i Schönbrunn.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Privizer / Depositphotos
Do nejstarší fungující zoologické zahrady na světě mohou návštěvníci chodit do parku u zámku Schönbrunn ve Vídni, kde se původně soukromá menažerie pro Marii Terezii otevřela pro vybrané hosty 31. července 1752. Původně ji nechal jen pro panovnici vybudovat její manžel František I., brzy se ale mohli na zvířata přijít podívat kromě členů císařské rodiny také diplomaté, mezi povolené návštěvníky brzy přibyly i školní třídy. V roce 1778 byl zvěřinec spolu s palácem a parkem otevřen všem "slušně oblečeným", zpočátku však pouze o nedělích.
reklama

 

První zvěřince vznikly na území Afriky a Asie už ve druhém tisíciletí před naším letopočtem. Pravděpodobně nejstarší zoo založila egyptská královna Hatšepsut kolem roku 1500 před naším letopočtem u Amonova chrámu v Thébách. Přibližně ze stejné doby jsou zprávy o zahradách se zvířaty například v Číně. V Evropě se historie zoo začala psát zhruba renesancí. Sbírky zvířat tehdy fungovaly jako soukromé kolekce kuriozit mocných a bohatých. Výběhy byly uspořádány do kruhu, takže budily dojem jakéhosi divadla pro jednoho diváka, tak jako zprvu i Schönbrunn.

Další období začalo zřízením zoo v botanické zahradě v Paříži roku 1794 a poté založením zahrady v Londýně v roce 1828, které už vznikly jako veřejné instituce spojené s vědou. Pařížská zoo v Jardin des Plantes vznikla jen pár let po Velké francouzské revoluci a doslova v souvislosti s ní, protože do botanické zahrady byla přesunuta zvířata pocházející ze zrušené královské sbírky ve Versailles. Skromná zoo s rozlohou přes pět hektarů a tisícovkou zvířat funguje dodnes, stejně jako botanická zahrada, přírodovědné muzeum či galerie nerostů, které se v areálu rovněž nacházejí.

Průkopníkem pro zvířata i návštěvníky příjemnějšího prostředí se na začátku 20. století stal německý obchodník se zvířaty Carl Hagenbeck, který v roce 1907 otevřel zoo ve Stellingenu u Hamburku. Zavedl zde totiž zcela nový způsob vystavování zvířat - "zoo bez mříží". Výběhy byly hrazeny příkopy namísto plotů a mříží, expozici doplnily také keře a umělá skaliska. Hagenbeck navíc zvířata umístil v kombinacích podle přirozeného výskytu v přírodě a opustil tak princip řazení například podle druhu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist