https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zraneny-vlk-z-krusnohori-je-na-tom-lepe-lide-prispivaji-statisice-korun?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zraněný vlk z Krušnohoří je na tom lépe, lidé přispívají statisíce korun

7.10.2022 01:41 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Vlk sražený v Krušných horách je po zákroku v dobrém stavu. Šelma podstoupila operaci obou kyčlí, zbylá poranění se hojí sama a snaží se už i postavit. V pátek bude převezena na doléčení do záchranné stanice ve Vlašimi. Bublavská záchranná stanice Drosera, která se o vlka od počátku stará, požádala o povolení k trvalému umístění, informoval ČTK pracovník Drosery Vilém Babič. Lidé na záchranu šelmy posílají statisíce korun.
reklama

 

Vlk podstoupil ve středu náročný zákrok na pražské veterinární klinice. Jeho stav se výrazně zlepšil, hojí se mu i ostatní zlomeniny. "Tím, že je mladý, je to letošní štěně, tak se to vše hojí samo. Operace dopadla na jedničku," řekl Babič. Další operace už podle veterináře nebude nutná. Vlk bude v pátek převezen na čas do stanice ve Vlašimi, která má pro něj vhodné zázemí včetně lékařské péče.

Kdy se šelma vrátí do bublavské stanice, pracovníci ještě nevědí. Jasné ale je, že do volné přírody už sama nemůže. Mezitím pro ni vyřizují povolení pro trvalý chov. "Dlouhodobě vlka nemůže mít žádná stanice. Tím, že je to zvlášť chráněný živočich, musíme zažádat na příslušné ministerstvo o povolení. Pokud se to nepovede, tak asi skončí v zoo. Doufáme, že se to ale nestane. Tím, že je z přírody, tak by to pro něj psychicky nebylo dobré," řekl Babič.

Sražené zvíře našli houbaři koncem září v silničním příkopu mezi obcemi Horní Blatná a Potůčky na Karlovarsku. Leželo tam možná i několik hodin, nemohlo se postavit na zadní nohy. Na pomoc mu proto přijeli zástupci z bublavské záchranné stanice, která má dané území na starosti.

Babič uvedl, že v České republice neexistuje postup, na koho se v případě záchrany šelmy obrátit. "Děláme to i do budoucna, vlci se vracejí a on je bohudík první, který přežil, ale může se to stát znova, ze Slovenska může přijít třeba i medvěd. Chceme, aby na to byla připravena celá síť záchytných stanic. My jsme jednali intuitivně, vše jsme si museli obstarat sami," uvedl.

Pracovníky Drosery překvapila obrovská solidarita i zájem lidí. Na záchranu vlka přispěli již statisíce korun. Peníze posílají lidé z celého světa, z Německa, Polska, severských zemí i z Austrálie. Využijí se na léčbu, stravu i na případný výběh.

Pokud bublavská stanice povolení dostane, připraví pro vlka velký výběh. Podle Babiče by šlo o prvního vlka chovaného v záchytné stanici, protože dosud žádná povolení nedostala. Zázemí je zatím ve fázi příprav. "Plot bude muset být dost vysoký jak nahoru, tak i dolů, protože je schopný se podhrabat. Musel by tam být elektrický ohradník, aby se nedostal ven. Bude se oslovovat profesionální firma," řekl.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (42)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

7.10.2022 06:33
Tak skládat by se měli především ochránci zvířat, zelený a transparentně/veřejně !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2022 08:00 Reaguje na smějící se bestie
To se prodraží. Vlk bude muset mít minimálně svého tiskového mluvčího, případně koordinátora schůzek a sekretářku a ti to zadarmo dělat nebudou. Nakonec ani ty statisíce nebudou stačit.
Odpovědět
Sl

Slovan

7.10.2022 10:26 Reaguje na smějící se bestie
A kdo tam asi tak ty peníze poslal? Co myslíte? Myslivci těžko.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.10.2022 06:38
Bude asi těžké sestavit mu jídelníček, aby dostával to, na co byl zvyklý. Tj ježky, zajíce, srnčí, prostě to, co nacházel kolem cest. Rozhodně ne vepřové, to by za chvíli tahal břicho po zemi. A ani skopové. Kdyby se mu v nestřeženém okamžiku podařilo utéct, vyhledával by ho, přičemž má povoleno jen 1%. A také by mohl dostat jméno, jakožto vycházející celebrita Vlčích zpráv, třeba Potůček.
Odpovědět
Hu

Hunter

7.10.2022 08:33 Reaguje na Karel Zvářal
Tenhle je zvyklý na granule.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2022 07:58
Podle mě ho měli humánně utratit. Do přírody se vrátit nemůže, v zoo ho taky do chovu těžko zařadí kvůli jeho zdravotním potížím, takže zbývá snad jedině ta záchranná stanice, kde bude užírat peníze, které by se daly využít pro potřebnější zvířata.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.10.2022 08:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
DA

DAG

7.10.2022 08:04 Reaguje na smějící se bestie
Zřejmě mají záchranné stanice peněz dost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.10.2022 08:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když jsem dělal v zoo, zrovna odcházel chovatel, co chodil naprosto v poho k vlkům do výběhu, přičemž vlčice byla naprosto krotká, brala maso z ruky. Mně už se bála. Ta by šla zapnout na vodítko a špacírovat po městě. Lidi mají psy, co neumí jediný povel, ale na šustění sáčku s piškoty slyší. Toho vlka by šlo určitě i něco naučit, naši předkové by je jinak natahali k baráku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.10.2022 08:13 Reaguje na Karel Zvářal
kuš, co to plancu ... mě se bála
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.10.2022 12:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
asi tak nějak. proč ty veterinární kliniky se tak na tom pakujou ? proč to aspoň z časti nedělají zadarmo, jen třeba za proplacený materiál ? nakrást si přece mohou na majitelích umírajících přestárlých morčat,myšiček a králíčků, ne ?
Odpovědět
MB

Martin Beránek

7.10.2022 08:04
Proč vysoký plot, podle rad pastevcům od ochránců stačí 140 cm, někde i méně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.10.2022 08:09
Teď proběhla na ČT reportáž o útocích vlků v Beskydech, Jablůnkovsko na ovce řady farmářů. Za měsíc a něco přes sto kusů , farmáři nešťastní , vzteklí , jedna paní brečela "radostí". A že požádali o odstřel.

Lidská blbost typu žádoucí návratu vlka do kulturní krajiny je prostě bez konce.

Odpovědět
JO

Jarka O.

7.10.2022 08:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Sedláci by se měli začít bouřit a protestovat pred ministerstvem stejně jako jejich kolegové v Bavorsku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2022 10:08 Reaguje na Jarka O.
Jaruško, protesty jsou na kulové. To chce občanskou neposlušnost, vzít spravedlnost do svých rukou a vlky tam vystřílet. Pokud chovatelé vypíší neoficiální ceni pár tisícovek za každého zastřeleného vlka, jenom to ten odstřel podpoří. Když není stát schopen ochránit ty chovatele, musí se postarat sami.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.10.2022 15:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když Zoro mstitel je trochu problém. Oni ne že by i ti bavorstí sedláci neuměli regulovat vlky po svém, ale užje toho na ně moc a chtějí zákonné řešení, a to není přísnější ochrana vlka. Jestli mají naději na změny zákonů, kdo ví...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2022 10:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když se ptali představitele Duhy, co říká na to, že vlci na Jablunkovsku za jediný měsíc zabili několik desítek ovcí, odpověděl, že to je přehnaná hysterie.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.10.2022 14:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych ho tam poslala na týden v zimě pod stan, a jestli se vrátí, bude mít pravdu;)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.10.2022 10:03
Zblblost "ochránců" zvířat dosáhla vrcholu. Posílají peníze na záchranu
predátora, kterého čeká navěky zajetí a tudíž ztráta plnohodnotného života
divoké šelmy. Co tak poslat peníze na léčení potrhaných ovcí? Hodnotové
žebříčky jsou už totálně zdeformovány a tak to bývá před katastrofami.
Na Titaniku se na horní palubě tančilo, když se v podpalubí lůza topila
v zaplavených kajutách a to jim ještě zamkli i dveře, aby neobsadili těm
bohatým záchranné čluny. Nakonec to dostihlo i je, když se prali o místa
v těch člunech. Podobné to je nyní, kdy posílají peníze na operace vlka
a přitom přihlížejí vymírání drobné zvěře, obojživelníků, ptáků a ryb.
Holt ikona je ikona a ta je hodna na rozdíl od toho zbytku uctívání.
K ikonám se modlí bohatí i chudí, aby bylo vidět jak uctívají boha
převtěleného do ikony. Zvrácenost uctívání ikon se krutě vymstí jako
u všech náboženství, když kvůli ikonám zapomenou na ty ostatní tvory.
Bůh stvořil všechny a nepožaduje po lidech uctívat ikony, to požadují
pouze vykukové, kteří se na tom přiživují. Jsem zvědav na ty tučné
odměny za operace a na kolik vyjde stavba doživotního žaláře pro
údajně divokou šelmu. Víte kolik by za to bylo možno odchovat třeba
koroptví a nebo křepelek? Ale na ně peníze nejsou a nebudou, protože
na rozdíl od vlka nejsou ikonou!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2022 10:12 Reaguje na Břetislav Machaček
V zoo a soukromých chovech je v naší republice více než stovka vlků. Tak proč se snažit o záchranu kriplíka, který k ničemu nebude?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.10.2022 10:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mně se to také nemusí líbit, ale je tu čtenářka, která jistě přispěla, a není zdaleka sama. Takže sedím, koukám a žasnu. Jak se říká "tak je to nastavené", a to je tak pádný argument, že se můžete stavět třeba na hlavu.
Odpovědět
Sl

Slovan

7.10.2022 11:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Mě tohle strašně baví, fakt.
Stejně jako je v moři plankton základem potravního řetězce má i půda takovéto živočichy, kteří tvoří naprostý základ potravního řetězce - pancířníci, chvostoskoci nebo mnohoštětinatci. Ti jsou základem nutriční pyramidy - v našich podmínkách se jim daří hlavně v bukových nebo jiných listnatých (smíšených) lesích. Jak se jim asi daří ve smrkových monokulturách? No nijak, protože jehličí je kyselé a obsahuje éterické oleje = pro ně nestravitelné. K tomu, aby se těmto zvířátkům tvořící úplný základ potravního řetězce dařilo potřebují vhodné životní prostředí. To je však v momentě silného přemnožení srnčí, jelení nebo černé zvěře v kombinaci se současným lesnictvím na mnoha místech dosti obtížné a jde to, když už, tak pomalu. Hodně pomalu, protože si myslivci udělali z lesů defacto odchov své lovné zvěře, jehož cílem je mít velké počty, aby se vždy dalo z posedu něco trefit. Ponižuje se zde zvěř divoká na zvěř krmnou a jatečnou, dalo by se říci. A zatímco na jaře nebo v létě se zvěř ráda nakrmí jinde, tak hlavně na podzim porosty prostě a jednoduše decimují. A vám je to evidentně fuk. Vy raději spoustu vašich (mysliveckých) ikon na úkor zdravého prostředí, jehož základ začíná zdravým a prosperujícím půdním planktonem (a tedy lesem). To má samozřejmě vliv i na zdravou lesní zvěř od, savců, ptáků až po hmyz.

Ale o tom od vás nikdo nikdy neslyšel ani píp. Dokonce současné lesnické (samozřejmě čest těm, kteří pracují jinak), myslivecké čí zemědělské hospodaření bráníte, přitom jsou to ve své podstatě oni, kdo ničí samotný základ. Což je od člověka, který se pasuje do role ochránce "přehlížených" poněkud zvláštní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.10.2022 11:52 Reaguje na Slovan
Skutečný věřící věří v boha, ale hlupák a nebo kazatel si
vystačí s jeho synem na kříži. Je to stejné jako vlkomil,
který adoruje vlka a nezajímá se o jeho podmínky k životu
a o jeho kořist. Myslivec sází pro zvěř remízky a kryty.
V nouzi ji přikrmuje a sklízí pouze to, co je navíc.
Vlkomil nedělá nic a pouze poučuje jiné, aby strpěli vlku ničit výsledky jeho práce. Vlkomil je typický produkt
dnešní doby přiživující svoji ikonu na výsledcích práce
jiných a ještě ji hájí při prokazatelně škodlivém činu.
Mám přáním je co nejrychlejší rozšíření vlků do vnitrozemí
a škody i tam na telatech, závodních koních a třeba i v
Milovicích, protože teprve to otevře oči i laikům, které
neustále oblbují potřebností vlků v kulturní krajině, kde
nemají vhodné podmínky jako třeba na Aljašce. Nic víc a nic
méně si proto nepřeji, protože zatím trpí pouze pohraničí,
které lidi z vnitrozemí berou jako divočinu patřící pouze
šelmám a kde musejí lidé strpět zmar své práce.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

7.10.2022 13:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Divočina by měla patřit pouze zvířatům, a vlk zvíře je. Tahat tam chovy ovcí a tu přírodu zdevastovat, to je správně?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.10.2022 17:20 Reaguje na Josef Mozek
My tu žijeme v divočině? Pane vy jste spíše bezmo..k!
Odpovědět
Sl

Slovan

7.10.2022 14:24 Reaguje na Břetislav Machaček
To je zajímavé, že se té pomoci v “nouzi” dostává jen těm druhům, které se dají pěkně picnout! Ta nouze je něco naprosto normálního, ostatně ta zvěř se na ni automaticky připravuje budováním tukových zásob. Logicky zemřou ta slabá a nemocná - jen tak totiž zůstane druh po genetické stránce silný. Myslivci tohle úplně ignorují a kvůli následnému přemnožení to schytává nejenom samotná zvěř (v podobě stresu), příroda jako taková ale i lidé (autonehody, škody na plodinách apod.)! To vás ale netrápí, vás trápí jen to, že se u nás pohybuje kolem 120-150 vlků, kteří to alespoň trošku tlumí!
A třeba u nás myslivci teda žádné remízky nebudují...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.10.2022 17:38 Reaguje na Slovan
Při příkrmu zvěře se přikrmuje nelovná zvířata a
ptáci. To, že u vás myslivci nic nesázejí bude
asi tím, že buď to není potřeba a nebo jim to
nikdo nedovolí. U nás jsou premianty v sázení
stromů a keřů vesměs vhodných pro cokoliv živého
jako zdroj potravy a kryt, ve kterém nalézají
klid a ochranu před nepohodou. Vlci bohužel
loví i nadějná mláďata a březí samice, což není
zvěř nemocná a nebo stará. Totéž dělají na pastvině, kde jim nestačí jeden kus na zahnání
hladu, ale rovnou zabijí, či zmrzačí kusů 10!
To je regulátor, když zabíjí mláďata, samice
a pouze pro zábavu? Jděte s tím k šípku pane
a myslete, proč byl po staletí likvidován! No
protože zabíjel ne od hladu, ale zcela zbytečně.
Rysům fandím, protože co uloví, to sežere, pokud
mu to neukrade medvěd a nebo vlci. To je opravdu
lovec, který zabíjí z hladu a nikoliv z plezíru.
Odpovědět
Sl

Slovan

8.10.2022 08:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Co to jako je to “nadějné mládě”? Nic takového neexistuje - buď je dostatečně silné a přežije anebo ne a zemře. Nebo jste tak odtržen od přírody, že tu nad tímto budete brečet? To samé březí samice. Platí to pro všechny bez rozdílu a všude. Dělá to lev v Africe stejně jako vlk u nás. Snažíte se tu vyvolat v lidech akorát jakýsi soucit a odsuzujete divoké zvíře za divoké chování. No já tleskám! S tím jděte pane do hajzlu vy!
On nebyl vyhuben pouze ten vlk, ale i onen “neproblémový” rys - inu moudrost předků, jenž chyby nedělali, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2022 13:55 Reaguje na Slovan
Fajn, ale jak do toho zapadají vlci, když na Jablunkovsku dokáže smečka během jediného měsíce zmasakrovat desítky kusů ovcí, z čehož je jasné, že tito vlci o divokou zvěř absolutně nemají zájem a chodí si na ovce jako do sámošky. Jediný jejich přínos je v tom, že když ovčí maso stráví, vykadí to v lese, čímž pohnojí místní biotop, což je podle mě žalostně málo.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

7.10.2022 13:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud majitelé nemají odpovídající zabezpečení ( ze svého ) , nemají tam ovce mít.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.10.2022 17:02 Reaguje na Josef Mozek
Přesně tak.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.10.2022 17:26 Reaguje na Josef Mozek
Kdo chce vlky krmit ovcemi, tak ať platí škody
chovatelům.
Odpovědět
Sl

Slovan

7.10.2022 14:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Úplně jednoduše tím, jakou úlohu hrají v ekosystému. Myslím, že když se zamyslíte, pochopíte moc dobře, jak do toho zapadá vlk nebo i rys.
Z Broumovska jsme se dostali do neustálého zmiňování Jablunkovska - moje otázka tedy je, zda jsou stejné problémy i třeba na druhé straně hranice.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.10.2022 14:56 Reaguje na Slovan
Jenže ty ovce jsou chované pro člověka, to neni přirozená součást ekosystémů. Vysvětlete to vlkovi.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.10.2022 17:11 Reaguje na Jarka O.
Někteří chovatelé ovcí to vlkům úspěšně vysvětlit dovedou i v mezích zákona. Tím, že si své ovce dobře zabezpečili (na Šumavě např. pomocí dvoumetrových ohradníků, pasteveckých psů). Očekávám, že těchto chovatelů bude postupně přibývat, zatímco těch nechránících dostatečně své ovce bude ubývat. Tak to chodí i v jiných odvětvích.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2022 21:31 Reaguje na Majka Kletečková
Pokud si všichni chovatelé ovcí oplotí svoje pastviny dvoumetrovými ploty, nemáte pocit, že to v republice bude vypadat jako v koncentráku? Navíc jedna drobnost - malí chovatelé, kteří mají nějakých 10 - 15 ovcí, tohle finančně nezvládnou a skončí. Na to doplatí biotop, protože pasení je nejpřirozenější způsob údržby luk, který se nedá nenahradit žádnými sekačkami. Takže výsledkem bude snížení druhové diverzity a to vše jenom proto, že partička pojašenců chrání škůdce.
Odpovědět
Sl

Slovan

8.10.2022 08:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mluvíte o loukách. 10-15 ovcí asi nebude spásat louky, nýbrž nějaké menší pozemky (ať už přímo u baráku nebo mimo). Nedá se to sice nahradit sekačkou, ale co taková obyčejná kosa. Taky ne? Když už jsme tedy u té náhrady...
Větší chovatelé by měli mít prostě psy, ti menší alespoň el.ohradník a zařídit si zavírání na noc. Slepice taky nenecháte běhat večer venku, postavíte jim kurník a každý to považuje za automatickou věc. Nebýt tu vlci dříve vyhubeni, nikdo by to nebral jako nějakou položku navíc, ale jako položku se kterou se automaticky počítá v momentě, kdy lidé uvažují o tom, zda ovce ano či ne.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.10.2022 07:55 Reaguje na Slovan
Mluvíme zde o ha , možná nižších desítkách ha. Už jste to někdy sekal kosou, resp. už jste ji viděl aspoň na obrázku ?
Kolik vlků krajina uživí máte taky spočítáno ? Vlastně více padli na silnicích - více kvalitní zvěřiny pro vlky - více zraněných vlků k napakování se vetů a záchranek.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.10.2022 13:18 Reaguje na Petr Pekařík
O jakých desítkách ha to mluvíte? 10 ovcí na ha lze stále považovat za extenzivní chov (nebo tak to aspoň bylo). Samozřejmě vše záleží na úživnosti dané pastviny, ale pro 10-15 ovcí těžko budete mít desítky ha. Tak to prostě je.

V současné době jich uživí hodně. Jeho lovná zvěř je totiž hodně... hodně přemnožená.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.10.2022 17:24 Reaguje na Slovan
Na polské i slovenské straně je totéž a věřte mi
nebo ne, ale až dojde horalům trpělivost, tak budou
konat podle tradic! Na deset ovcí chovat dva psy
a oplotit kdejakou louku s pár hektary je utopie
z hlavy někoho, kdo ten kraj nezná!
Odpovědět
Sl

Slovan

8.10.2022 08:22 Reaguje na Břetislav Machaček
Tvrdíte vy. Tak si to laskavě obhajte zdrojem, nejsem zvědavej se zase dohadovat o “jedna baba povídala”.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.10.2022 12:10
jestli to je geneticky zcela čistý vlk tak bych tu péči o něj viděl celkem účelnou.ale jestli to je již hybrid se psem, tak to jsou vyhozen é peníze dárců !
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist