https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubra-si-k-vanocum-davaji-desitky-lidi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubra si k Vánocům dávají desítky lidí

22.12.2021 11:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
První narozené zubří mládě v Milovicích v roce 2020.
První narozené zubří mládě v Milovicích v roce 2020.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Zubr evropský je největším suchozemským savcem Evropy. Člověk tento druh po první světové válce v přírodě vyhubil a přežil jen díky chovům v zajetí. Odtud se zubři postupně začali vracet zpátky do přírody. O zubrech u nás a možnosti je adoptovat informuje spolek Česká krajina.
reklama

 
V roce 2015 přijelo do milovické rezervace prvních osm zubrů. V současné době v unikátní stepní lokalitě žije 32 zubrů, několik odchovaných zvířat přitom ochránci přírody bezplatně poskytli do dalších rezervací v České republice i v zahraničí. Milovická rezervace se zařadila za sedm let k nejvýznamnějším chovům zubrů nejenom v České republice, ale i v celé Evropě. Získané finanční prostředky poslouží k dalšímu rozvoji této unikátní rezervace, převozům zvířat do dalších lokalit v České republice i v zahraničí nebo přípravě nových rezervací velkých kopytníků.

Zubři a další velcí kopytníci navíc pomohli se záchranou vzácné přírody a mnoha ohrožených druhů. Jen počty mladých hořců křížatých, vzácné, modře kvetoucí rostliny, díky pastvě vzrostly v nejstarší často rezervace o více než 5500 procent, počty ohrožených motýlů modrásků hořcových Rebelových se zvýšily o 1700 procent.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v roce 2015 na rozloze 40 hektarů. V současné době dosáhla velikosti 350 hektarů a je největší svého druhu v České republice. V době svého vzniku se stala světově nejsledovanějším českým projektem, o kterém opakovaně psala média na pěti kontinentech. Včetně prestižních médií jako New York Times, Washington Post nebo BBC. Projekt získal také několik prestižních ocenění, včetně Ceny Josefa Vavrouška nebo Ceny za udržitelnost SDGs.

Ochranářská organizace České krajina nabídla adopci zubrů v rezervaci velkých kopytníků u Milovic jako dárek na poslední chvíli. Zájem veřejnosti je podle Dalibora Dostála z České krajiny velký, přestože se nejedná o levný dárek. Nejvyšší cena končí na částce 10 000 korun. Zubry přes dárcovský portál adoptovaly v prvních dnech po spuštění kampaně desítky lidí.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.12.2021 11:08
Se šípkovou, nebo se zelím?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 13:43 Reaguje na Jakub Graňák
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.12.2021 20:25 Reaguje na Jakub Graňák
Jedině jako stejk. Se šípkovou nebo se zelím bych si dal kančí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.12.2021 00:34 Reaguje na Jakub Graňák
:-) taky jsem ten titulek pochopila jako že si lidi dávají zubra k večeři.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.12.2021 07:55 Reaguje na Jarka O.
Tohle můžete i prakticky, protože v Přerově existuje pivovar Zubr, který produkuje pivo stejného jména.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.12.2021 14:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Prerov je daleko, tak na zdraví, u nas Policka nebo Rebel... A už končím, protože toto je podle některých hrozné trolení.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist