Vánoční stromky z Krkonošského národního parku už nebudou, vhodné smrčky došly
Stromky s ekologickým certifikátem FSC správci parku každoročně před Vánocemi nabízeli v uplynulých deseti letech. Mezi lidmi o ně byl vždy velký zájem. Prodej se odehrával před sídlem KRNAP ve Vrchlabí a ceny se podle velikosti stromku pohybovaly od 100 do 200 korun za kus.
"V současné době stromky správné velikosti a očekávané kvality nejsou," řekl vedoucí odboru péče o les Správy KRNAP Václav Jansa. Uvedl, že plantáže pro pěstování vánočních stromků v Krkonošském národním parku nejsou a umělé výsadby, z nichž se při prořezávkách daly vánoční stromky vybrat, již odrůstají. V posledních letech se krkonošští lesníci snažili nabídnout stromky z volného lesa, které by při tzv. výchovných zásazích stejně museli vyřezat.
Hospodaření v lesích KRNAP je založeno na přirozené obnově místo umělých výsadeb. Stromky při přirozené obnově ale často rostou ve skupinách a nemají pravidelné koruny. Mnohdy mají zakřivené kmínky, a proto nejsou vhodné jako vánoční stromky.
Přečtěte si také |
Jaký vybrat vánoční stromek a jak o něj pečovat, aby vydržel?Zatímco na počátku 90. let minulého století se uměle v Krkonoších ročně zalesňovalo asi 800 hektarů, v současnosti to je jen kolem 15 hektarů, z nichž část připadá na listnaté dřeviny. "Tento trend a bohatá semenná základna ve zdejších lesích nám umožňují na velké části spravovaného území ponechat přírodu tak, aby se vyvíjela bez našich zásahů," uvedl Drahný.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (13)
Jaroslav Řezáč
8.12.2021 08:58 Reaguje na smějící se bestieBřetislav Machaček
8.12.2021 10:21bezzásahu. Cituji: "nepravidelné, s pokřivenými kmínky" a přidám navíc
neduživé a náchylné jako tyčovina k polámání sněhem a větrem. Ano je
to NP a tak neočekávám nic jiného, ale to samé čeká hospodářské lesy
pokud se stejný trend prosadí i tam. Ale pro štěpkovače pro teplárny
to dobré bude a o to tu ekologistům přece jde, aby nahradili fosil.
Jan Škrdla
8.12.2021 19:16 Reaguje na Břetislav MachačekZdravé a tvárné stromky tam taky budou, ale v prořezávce jsou pryč ty křivé a neduživé. Jinak v přirozeném zmlazení máte řádově vyšší počty stromků (oproti minimálním hektarovým počtům), takže si můžete vybírat.
A pokud chcete rovné a pravidelné stromky, tak na plantážích je jich plno.
Břetislav Machaček
9.12.2021 10:10 Reaguje na Jan Škrdlav podrostu velkých stromů? Na světlině je to boj tyčoviny
o své místo být výše než ostatní a v podrostu stromky,
které mají ve svých desíti létech výšku čtyřleté sazenice.
Takže ať vybírají tak vybírají, ale kde nic není, tak ani
čert nebere. Mi nevadí mít doma větev, či nepravidelné
koště, ale vysvětlete to lidem, že už dnes nerostou v lese
krásné husté a pravidelné stromky, ale pouze ta košťata.
Ano, řeší to plantáže mnohde na bývalé orné půdě s kvanty
umělých hnojiv a postřiků, což zřejmě uvítají ekologisté.
A to nehovořím o zcela neekologickém dovozu ze zahraničí
něčeho, co skončí za měsíc ve spalovně. Tomu se říká
konzum a nikoliv využití něčeho, co by bylo využito dá
se říci dvakrát. Jednou poslouží jiným stromkům při
jejich výchově v hodnotný hospodářský les a podruhé
jako symbol Vánoc.
Jan Škrdla
9.12.2021 12:31 Reaguje na Břetislav MachačekJinak co se plantáží týká, ty můžou být např. i pod elektrovody.
Břetislav Machaček
9.12.2021 14:57 Reaguje na Jan Škrdlabude nějaký vánoční stromek? Běžte se konečně
podívat do lesa, co může vyrůst na metru a jak
to bude životaschopné. Při bezzásahu NEBUDE
přece ani prořezávka a tak to bude jak jsem
popsal výše. A taky se koukejte kolem, kolik
plantáží je pod elektrovody, kolik na orné
půdě a nebo nahradily louky a pastviny. Těch
pod elektrovody je zlomek a navíc nejsou
v souladu s elektropředpisy o ochranných
pásmech a dostupnosti vedení.
Jan Škrdla
9.12.2021 22:18 Reaguje na Břetislav MachačekTak znovu: přirozená obnova nutně neznamená bezzásah. Porost se zmladí z náletu, a pak se zde provádí výchovné zásahy. Popř. se můžou dosázet mezery.
Břetislav Machaček
10.12.2021 17:41 Reaguje na Jan Škrdladřevin a pokud možno z certifikované
sadby. Ta se produkuje z vybraných
semenných stromů a není to dílo náhody
jako samovýsev. I zde platí genetika,
kdy sázím kvalitu a nespokojím se
se sadbou neznámého původu. Zemědělec
taky pole neosází čímkoliv, ale pouze
schváleným osivem a sadbou. Pokud se spoléháte na náhodu, tak je to divočina
a nikoliv hospodářský záměr dosáhnout
co nejvyšší kvality pěstovaného
produktu. V mládí jsem brigádnicky obíral smrkové šišky z vybraných geneticky cenných stromů a bývalo to celkem dobře placeno, protože to bylo ceněné osivo a ne nějaký náhodný nálet. Pokud se oužijete Zdegenerova
a pšenicí,
ale vybraným osivemčém
Břetislav Machaček
10.12.2021 17:41 Reaguje na Jan Škrdladřevin a pokud možno z certifikované
sadby. Ta se produkuje z vybraných
semenných stromů a není to dílo náhody
jako samovýsev. I zde platí genetika,
kdy sázím kvalitu a nespokojím se
se sadbou neznámého původu. Zemědělec
taky pole neosází čímkoliv, ale pouze
schváleným osivem a sadbou. Pokud se spoléháte na náhodu, tak je to divočina
a nikoliv hospodářský záměr dosáhnout
co nejvyšší kvality pěstovaného
produktu. V mládí jsem brigádnicky obíral smrkové šišky z vybraných geneticky cenných stromů a bývalo to celkem dobře placeno, protože to bylo ceněné osivo a ne nějaký náhodný nálet. Pokud se oužijete Zdegenerova
a pšenicí,
ale vybraným osivemčém
Břetislav Machaček
10.12.2021 17:45 Reaguje na Břetislav Machačeka tak pokračuji, že pokud se spokojíte s náhodným náletem, tak
se taky můžete dočkat po létech zklamání a vyříznete předčasně vše.
Josef Markvart
9.12.2021 13:27 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
9.12.2021 15:06 Reaguje na Josef Markvartspokojím s ozdobenou větví ve váze. Na zdravé
a cíleně pěstované stromy se raději koukám v
přírodě a taky mě mrzí, že lidé zanevřeli na
stromky z prořezávek, upřednostňují dokonalé
výpěstky s chemických plantáží a tak už ani
není zájem lesáků těch pár stromků nachystat
a nakonec nechat zetlít. Tak před pár léty
skončily stromky z jednoho revíru, pro které
si prodejce nepřijel, protože lidé nechtěli
smrčky, ale třikrát dražší jedle z Holandska.