https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-na-borneu-vedi-jak-zamezit-nelegalnimu-kaceni-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Borneu vědí, jak zamezit nelegálnímu kácení lesů

16.10.2016 11:11 | PRAHA (ČTK)
Jak bránit těžbě tropických pralesů? Nabídněte lidem jinou budoucnost.
Jak bránit těžbě tropických pralesů? Nabídněte lidem jinou budoucnost.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hana Svobodová / Mořské želvy
V odlehlé obci Manjau na indonéském ostrově Borneo kácely gangy drvoštěpů bez povolení staré stromy tropického lesa a prodávaly dříví obchodníkům. V poslední době však mnozí z nich se svou nelegální činností přestali výměnou za levnou lékařskou péči a možnost vyučit se novému povolání. Píše o tom agentura AFP.
 

Originální nápad vzešel od nevládní organizace Alam Sehat Lestari (ASRI), která se specializuje na problémy zdraví a životního prostředí.

Její poselství drvoštěpům je prosté: přestaňte kácet stromy a budete mít právo na vyškolení v nové profesi lesníka či zemědělce zdarma a navíc bude mít celé městečko slevy na lékařskou péči v místní klinice.

Na západě indonéské části ostrova Borneo, kde byl program zahájen, bylo kácení lesa dlouho jedinou obživou mnoha chudých lidí. Prodej dřeva jim umožňoval uspokojovat všechny potřeby, zvláště pokud jde o lékařskou péči, jako to bylo v případě otce dvou dětí Juliansyaha v Manjau.

Stačilo porazit jediný dub na Borneu, strom velmi žádaný pro kvalitu dřeva, a za něj byly stovky dolarů. Pro obyvatele městečka to bylo malé jmění: v Indonésii žije téměř 40 procent obyvatel s necelými dvěma dolary (50 Kč) na den.

Juliansyah nakonec s nelegálním kácením stromů přestal. Šlo o náročnou a vyčerpávající práci. Vydělané peníze vydal za lékaře a další nezbytnosti. "Jeden den dostanete peníze a druhý den nemáte nic. Nedá se nic ušetřit," vysvětluje asi třicetiletý muž u národního parku Gunung Palung.

V tomto parku je kácení lesa zakázáno, neboť jde o přirozené prostředí pro orangutany a také pro medvědy malajské a ptáky. Obrovský ostrov s velkou biodiverzitou je rozdělen mezi Indonésii, Malajsii a Brunej.

Ze 24 vesnic obklopujících park Gunung jich 23 souhlasilo s tím, že od kácení lesa upustí výměnou za levnou zdravotní péči, říká spoluzakladatelka ASRI Kinari Webbová. Tato organizace začala v roce 2007 spolupracovat s těmito vesnicemi a od té doby počet rodin žijících z kácení lesa klesl ze 1400 na 180.

"Nebylo téměř dne, kdy by z lesa nebylo slyšet motorovou pilu. I nyní se někdy stane, že je motorová pila slyšet, ale zdaleka to už není takové jako dříve," říká Kinari Webbová.

Nemocnice, kde se pacienti v čekárně dívají na videofilmy o tropickém lese, se stala hlavním centrem péče pro 60.000 obyvatel žijících kolem parku Gunung Palung.

"Zelené vesnice", tedy ty, které zcela zastavily nelegální kácení lesa, získávají sedmdesátiprocentní slevu na lékařskou péči. "Žluté" a "červené" vesnice, kde se s kácením přestává, získávají podle toho, jak se jim daří kácení zastavit, slevu 30 až 40 procent.

Další středisko zdravotní péče otevře ASRI v lednu v dalším regionu země. Zaměřuje se na obce na ostrovech Sulawesi a Sumatra, jakož i na východě Papuy-Nové Guiney, které jsou závislé na nelegálních aktivitách jako je sbírání nerostů a rybolov s pomocí dynamitu.

Program nevládní organizace však má i své stinné stránky. V červnu bylo ze satelitu zjištěno nelegální kácení lesa v obci, kde žije Juliansyah. Vesnice pak byla zařazena do "žluté" kategorie, ale stále má možnost znovu se dostat do té první, říká Fransiscus Xaverius, který dohlíží na projety kolem Gunung Palung. "Náš program na Borneu je skutečnou výzvou," dodává.

pel šeb


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist