https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/al-dzazira-shell-zaplati-miliony-za-soudni-rizeni-vinu-za-zabijeni-v-nigerii-odmita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Al Džazíra: Shell zaplatí miliony za soudní řízení, vinu za zabíjení v Nigérii odmítá

11.6.2009 10:36 | PRAHA/KATAR (Ecomonitor)
Ropný gigant Royal Dutch Shell odsouhlasil zaplacení 15,5 milionu dolarů na urovnání soudního řízení, ve kterém byla firma obviněna ze spoluúčasti na popravě devíti aktivistů za lidská práva v Nigérii, uvedla Al Džazíra.
 

Dohoda o vyrovnání dorazila v pondělí k americkému okresnímu soudu v New Yorku po 13leté rozepři. Společnost Shell byla viněna z toho, že se s tehdejší nigerijskou vládou spolupodílela na umlčení ochránců přírody a aktivistů za lidská práva v oblasti delty Nigeru, bohaté na ropu.

Soud firmu obviňoval z toho, že údajně za pomoci vojenské vlády zajala a 10. listopadu 1995 oběsila proslulého aktivistu Kena Saro-Wiwu a osm dalších protestujících. Podle žalující strany úředníci z Nigerijské ropné výzkumné společnosti Shell, místní dceřinné firmy, vyzvali vládní vojáky ke střílení vesničanů protestujících proti vybudování ropovodu, ze kterého později unikala ropa. Úředníci byli rovněž obviněni z napomáhání při dodávce zbraní a podílení se na utajeném zametání stop v oblasti.

Saro-Wiwa, vůdce Hnutí za přežití Ogonského lidu, vedl manifestace proti firmě Shell, kterou vinil z úniku ropy a z požárů zemního plynu v oblasti.

Jeho syn Ken Saro-Wiwa mladší v pondělí řekl, že se domnívá, že by byl jeho otec s usnesením spokojený. A to navzdory tomu že, ze strany Shell chybí jakékoli vyjádření ohledně spoluúčasti na této křivdě. "Tato dohoda je pro nás vítězstvím," uvedl syn Ken.

"Částka 15,5 milionu amerických dolarů půjde na podporu iniciativ v oblasti vzdělávání, rozvoje dovedností, zemědělství, malých podniků a rozvoje gramotnosti," uvádí Shell.

Ogon Patterson, zakladatel Ijawské rady pro lidská práva, která pracuje na ochraně populací v deltě Nigeru, řekl Al Džazíře: "Jsou to krvavé peníze. V deltě řeky existuje několik dalších takových případů, kde Shell musí zaplatit odškodnění. Shell se snaží....a také to dokáže, zakrýt případ Kena Saro-Wiwy, stejně jako si dokáže koupit jakýsi mír".

Podle článku Shell settles Nigeria killings suit vydaného 9. 6. 2009 na Aljazeera.net.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist