https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arkiveorg-africke-staty-zacinaji-spolupracovat-v-boji-proti-paserakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arkive.org: Africké státy začínají spolupracovat v boji proti pašerákům

26.12.2010 06:14 | YAOUNDE/HODONÍN (Ecomonitor)
Vlády některých afrických zemí spolu s nevládními organizacemi začínají úspěšně bojovat s pašeráky a pytláky divokých zvířat. Díky akci nevládní organizace „Posledních lidoopů“ (Last Great Ape Organisation, LAGA) se na území Středoafrické republiky, Konga, Gabunu a Kamerunu podařilo v posledních týdnech zabavit několik tun pašovaného materiálu a zadržet řadu klíčových postav pašeráckých organizací, píše server Arkive.org.
 

Vzájemné vazby mezi vládními úředníky a pytláky jsou v oblasti centrální Afriky velmi rozšířené a právě korupce představuje obrovský problém při prosazování právní ochrany přírody. Ilegální obchod s divokými zvířaty a výrobky z nich vydělává ročně na černých trzích 10 až 20 miliard dolarů a stojí prakticky hned za obchodem se zbraněmi a drogami, píše server Arkive.

Klíčem k úspěšné poslední akci byla nebývalá přeshraniční spolupráce mezi rangery a domorodými ochránci přírody. To umožnilo dosledovat pašeráky za hranicemi jednotlivých států až ke konečným prodejcům. V Gabunu tak v síti kontrolorů uvízlo 16 prodejců nabízejících 150 kilogramů leštěné slonoviny, určené pro asijský trh.

V Kamerunu se podařilo zadržet 17 želvích krunýřů putujících do Nigérie, která představuje velmi známou destinaci pašovaného zboží. Na cestě tam byla zadržena i zásilka obsahující 1000 papoušků žako šedých. Sedm leopardích a dvě lví kůže se podařilo zadržet na hranicích Středoafrické republiky, stejně jako náklad slonoviny mířící do Konga.

Ofir Drori, zakladatel organizace LAGA, serveru Arkive řekl: „Africké vlády začínají chápat, že s mezinárodním ilegálním obchodem lze bojovat jen mezinárodní spoluprací,“ a dodává: „Zásah vedený čtyřmi sousedícími africkými zeměmi je varováním pro ostatní pašeráky, že už si nemohou být jisti bezpečím na žádné straně hranice.“

Podle článku Susan Greenwood „In the News: Clamping down on illegal wildlife trade in Central Africa“ zveřejného na serveru guardian.co.uk dne 4. prosince 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist