https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/autovlak-ceskych-drah-do-tater-loni-prepravil-1449-vozidel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Autovlak Českých drah do Tater loni přepravil 1449 vozidel

16.1.2004 13:04 | PRAHA (ČIA)
Celkem 1449 řidičů motorových vozidel využilo v loňském roce každodenní nabídku možnosti přepravy automobilu či motocyklu autovlakem mezi Prahou a Popradem - Tatrami. Ve srovnání s rokem 2002 to znamená nárůst o 521 vozidel. ČIA to dnes potvrdil mluvčí Českých drah (ČD), které tento autovlak provozují, Petr Šťáhlavský.
 

Podle jeho slov zájem o přepravu osobních vozidel a motocyklů autovlakem mezi Prahou a Popradem stoupá od jeho zavedení v roce 1997. Tehdy byl autovlak v provozu jen o víkendech v letní sezóně od června do září a přepravil 107 silničních vozidel. Dnes spojuje obě města každý den po celý rok.

Od počátku provozu autovlaku v roce 1997 do roku 2003 bylo přepraveno celkem 4164 vozidel. "Největší zájem o přepravu je již tradičně v letní turistické sezóně, především v červenci a srpnu," informoval mluvčí. Významně prý stoupá také zájem v zimních měsících, kdy je provoz na silnicích méně bezpečný.

V loňském roce zavedly ČD a jejich cestovní kancelář poprvé v historii také autovlak mezi Prahou a Splitem na Jadranu. Tento spoj byl v provozu sice jen od června do září jednou týdně, přesto přepravil 613 silničních vozidel. Jeho provoz se plánuje i na letošní rok. Nově zřejmě bude možné přepravovat automobily také mezi Brnem a Splitem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist