https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-news-z-nepalu-nelegalne-mizi-drevo-do-indie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC News: Z Nepálu nelegálně mizí dřevo do Indie

5.10.2010 11:18 | PRAHA/LONDÝN/NEW DELHI (Ecomonitor)
Indická vláda si klade za cíl zdvojnásobit v následujících deseti letech počet zalesněné plochy v zemi. A právě proto se prý snižuje lesnatost v sousedním, politicky nestabilním Nepálu, kde lesy zaujímají zhruba 40 % z celkové rozlohy.
Indická vláda si klade za cíl zdvojnásobit v následujících deseti letech počet zalesněné plochy v zemi. A právě proto se prý snižuje lesnatost v sousedním, politicky nestabilním Nepálu, kde lesy zaujímají zhruba 40 % z celkové rozlohy.
Indie v rámci boje proti klimatickým změnám chrání své lesy. Její poptávka po dřevu ale roste, což je podle nepálských ochránců přírody a úředníků důvod, proč v Nepálu narůstá nelegální těžba dřeva, píše server BBC.
 

V Indii je dle tamního ministerstva životního prostředí a lesů ročně spotřebováno 64 milionů m3 dřeva, což je zhruba 201 milionů tun. Indická vláda si přesto klade za cíl zdvojnásobit v následujících deseti letech počet zalesněné plochy v zemi. A právě proto se prý snižuje lesnatost v sousedním, politicky nestabilním Nepálu, kde lesy zaujímají zhruba 40 % z celkové rozlohy.

Ram Kumar Sharma, donedávna člen vyšetřovací komise nepálského parlamentu, potvrdil, že dřevo se z Nepálu pašuje do Indie. Podle něj bylo jen za loňský rok v Nepálu vykáceno téměř čtvrt milionu m3 dřeva a škody způsobené kácením a nelegálním prodejem přesahují 200 milionů dolarů. Záznamy ministerstva lesů ukazují, že v loňském roce bylo zabaveno téměř 29 000 m3 dřeva, většinou na východní hranici Nepálu s Indií.

Právě ve východním Nepálu je totiž více silnic vhodných k pašování dřeva. Nicméně také na západě země našli redaktoři BBC několik cest používaných k ilegálnímu transportu kulatiny z Nepálu do Indie. Jedna z cest je po řece Mahakali, po které se lodí posílá dřevo maskované např. pneumatikami z traktorů, uvedl svědek.

Ramesh Chand, šéf polesí Kanchanpur, spravuje hustě zalesněnou horskou oblast. On i místní obyvatelé ví, že se zde nezákonně kácí lesy. Nicméně podle okresního lesního úřadu by pašování nebylo možné, pokud by se v něm neangažovala také nepálská strana. Jde o občany nepálského původu nelegálně sídlící v lesích a pomáhající indickým pašerákům. V odlehlých oblastech jsou hlídky správy lesů omezené a pašeráci umí vyčkávat, až hlídky odjedou. Tato situace nastává nejčastěji v noci.

Další oblast, kde je dřevo nelegálně káceno, je Kailali, jenž hraničí s Indií. Místní obyvatelé o pašování opakovaně informovali místní správy. Říká se, že zásilky jsou odvezeny do oblasti Uttar Pradesh v Indii, ale kde skutečně končí, to nikdo neví. Z kdysi hustého lesa, který byl každou noc systematicky vyhlazován, jsou nyní pastviny.

Indičtí úředníci a celníci přiznali, že o pašování dřeva z Nepálu vědí. Ředitelství lesů v Uttar Pradesh se chce na kontrolu pašovaného dřeva zaměřit.

Nepálský ministr Deepak Bohara, odpovědný za stav lesů, pro BBC řekl, že již bylo zjištěno mnoho nákladních automobilů a traktorů s nákladem dřeva na trase z Nepálu do Indie. „Máme informace, že naše dřevo odjíždí do Indie nelegálně,“ uvedl.

Také Anjani Kumar Shah, hlavní tajemník životního prostředí a lesů v indickém státě Bihár, odhalil několik lodí s nelegálním nákladem. Nařídil vyšší kontroly v příhraničních oblastech. Setkal se i s případy, kdy pašeráci říkali, že dřevo v Nepálu zakoupili. Nepál však pozastavil vydávání licencí pro vývoz dřeva do třetí země.

Podle článku „Nepal's forests 'being stripped by Indian timber demand'“ zveřejněném na serveru BBC News dne 29. září 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist