http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotravinou-roku-se-staly-sterilizovane-patizony-z-turnovska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska

4.9.2017 02:00 | PRAHA (ČTK)
Počet výrobců biopotravin letos do konce srpna vzrostl o šest procent na 645 výrobců. Českou biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska od Jana Vericha. V kategorii mléčných výrobků zvítězil přírodní zrající Sýr Svaté Barbory od Bio Vavřinec a Kosař. Mezi potravinami pro gastronomii a pochutinami zvítězil bylinný čaj od Sonnentor.
Počet výrobců biopotravin letos do konce srpna vzrostl o šest procent na 645 výrobců. Českou biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska od Jana Vericha. V kategorii mléčných výrobků zvítězil přírodní zrající Sýr Svaté Barbory od Bio Vavřinec a Kosař. Mezi potravinami pro gastronomii a pochutinami zvítězil bylinný čaj od Sonnentor.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Českou biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska od pěstitele a zpracovatele Jana Vericha. V kategorii mléčných výrobků zvítězil přírodní zrající Sýr Svaté Barbory od středočeské společnosti Bio Vavřinec a Kosař. Mezi potravinami pro gastronomii a pochutinami zvítězil bylinný čaj od firmy Sonnentor, nejlepším biovínem je pak slámové víno od firmy Víno Marcinčák. Na páteční tiskové konferenci to uvedla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Přihlášených produktů bylo letos 80, o deset méně než loni.
 

"Je to obrovskou vytížeností farem," komentovala úbytek přihlášených produktů Urbánková. Podle ní není problém pro zpracovatele nalézt si zákazníky, spíše se obávají, že již nebudou schopni uspokojit poptávku. Problémem pro jednotlivé zpracovatele je i doba vyhlášení soutěže. "Když to uděláme v srpnu, je to nevhodný termín pro seče, když to uděláme v lednu, není to pro ty, kteří dojí ovce a kozy, protože v té době nikdo nedojí. Vždycky je pro některé zemědělce nevhodný termín," dodala manažerka.

Biopotravina roku podle jeho pěstitele spojuje tradiční s netradičním. "Chuť našich patizonů je velmi podobná chuti sterilovaných okurek, patizony jsou pouze jemnější a křehčí. Největší vliv na konečnou chuť má pochopitelně nálev, který se v naší rodině používá již čtvrtou generaci," uvedl Verich. Loni v soutěži zvítězila paštika z Přeštíka z Biofarmy Sasov.

Počet výrobců biopotravin letos do konce srpna vzrostl o šest procent na 645 výrobců. Ekologických zemědělců přibylo 141 na současných 4412. Spotřeba biopotravin v ČR předloni vzrostla o 11,4 procenta, lidé za ně utratili 2,25 miliardy korun. Průměrně tak šlo o 213 korun na osobu, což byla nejvyšší hodnota od roku 2007. Obrat včetně vývozu činil tehdy 3,73 miliardy korun. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin tak vzrostl na 0,87 procenta, o rok dříve to bylo 0,72 procenta.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist