https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cernych-kopacu-se-besednice-nezbavila-vltavinu-ano
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černých kopáčů se Besednice nezbavila, vltavínů ano

5.9.2005 12:13 | PRAHA (EkoList)
Ani průmyslová těžba vzácných vltavínů nezbavila obec Besednici nájezdů novodobých zlatokopů. Shodují se na tom všichni účastníci už osm let trvajícího sporu o drahocenné ložisko zelenkavých kamenů – zástupci obce, ochránci přírody i báňský úřad. Nebrání jim to však pokračovat ve vleklém sporu o smyslu oficiální těžby. Paradoxní je, že právě ochrana území před nelegálními těžaři byla před lety jedním z hlavních důvodů pro oficiální těžbu.
 

U obce Besednice je jedno z velkých nalezišť vzácných a také na trhu ceněných vltavínů. Logicky přitahuje party hledačů a sběratelů vzácných kamenů. Časté a nebezpečné výkopy a díry, ale také zohyzděná příroda vedly zástupce obce k plánu umožnit soukromé firmě oficiální těžbu. Starosta obce byl přesvědčen, že spolu s odtěžením nejvzácnější části naleziště černá těžba zmizí. „V tom jsem se mýlil,“ říká dnes starosta Besednice Jaroslav Klein. Firma Bohemia Deposits totiž těží pouze na malé ploše – tam, kde lze očekávat největší výnosy, aby se to vůbec vyplatilo. „V širokém okolí se však díry po kopáčích objevují dál,“ přiznává Klein.

Takhle vypadá černá těžba.
Foto: OÚ Besednice
Problém se neřeší
To je voda na mlýn odpůrcům těžařského projektu. Podle ochránců přírody se tak potvrzuje jejich předpověď, že činnost soukromé firmy výkopům načerno nezabrání. Podle nich by pomohla pouze větší aktivita policie a krajských nebo obecních radnic. „Problém se neřeší. Policie je laxní a krajští i obecní zastupitelé se také příliš nesnaží,“ tvrdí Jaroslava Brožová ze sdružení Jihočeské matky. Starosta Klein si ale myslí, že policisté se kontrolám věnují dostatečně, na vině jsou prý nedostatečné zákony. Policisté totiž můžou udělit pouze směšnou pokutu. „Přísnější zákony slibovali poslanci i ministr životního prostředí už před lety. Nic se ale nestalo,“ stěžuje si Klein. Jenže Brožová je jiného názoru. „Krajští zastupitelé mohou sami iniciovat novelu zákona přímo v parlamentu. Jenže jim na tom nezáleží,“ říká a zdůrazňuje, že také Klein je zastupitelem kraje.

Přetrvávající problémy s nelegální těžbou však neznamenají, že by Besednice na těžařskou firmu zanevřela. Podle Kleina má průmyslová těžba řadu přínosů. „Firma hned na počátku zaplatila obci tři miliony korun a další finance přinese výtěžek z prodeje kamenů,“ vypočítává starosta. Besednice by měla dostat většinu z 10 % hrubého výnosu, které musí těžaři rozdělit mezi obec a stát. Klein si zatím netroufá odhadnout, kolik to nakonec bude. „Kameny se dosud neprodávají a vytěženo je zatím asi 80 % jednoho ze dvou nasmlouvaných pozemků,“ upřesňuje Klein. Jednoznačná podpora těžařské firmy Bohemia Deposits ze strany starosty je pochopitelná vzhledem k tomu, že Klein je členem představenstva. Podle něj však nemá za funkci žádné odměny a zastává ve firmě pouze zájmy obce.

Zdá se, že obyvatelé Besednice mohou být spokojení. Ale nejsou. Starosta přiznává, že část občanů s těžbou vltavínů ani po letech nesouhlasí. Ještě nespokojenější jsou ochránci přírody. Vadí jim, že ani dvojnásobná ochrana ze strany státu nezabránila vydrancování vzácného ložiska. Besednické vltavíny totiž byly vyhlášeny přírodní památkou a část dobývacího prostoru leží v přírodním parku Soběnovská vrchovina. Proti těžbě vystoupili i odborníci z Národního muzea v Praze nebo Evropská asociace pro ochranu geologického dědictví Pro GEO.

Oficiální těžba vltavínů.
Foto: Hnutí DUHA
Marné vítězství
Sdružení Calla, Jihočeské matky a Hnutí DUHA se boje proti průmyslové těžbě vltavínů nevzdaly ani potom, co ustoupil ministr životního prostředí, a dokonce je neodradilo ani samotné zahájení těžebních prací. Stále se účastní probíhajících správních řízení a snaží se pokračování těžby bránit. Zatím bezúspěšně. I když nedávno se mohly pochlubit příznivým rozhodnutím Městského soudu v Praze. Ten dal za pravdu Hnutí DUHA, které tvrdilo, že bylo báňským úřadem neoprávněně vyloučeno z řízení o povolení těžby v další části dobývacího prostoru.

Avšak je to vítězství jen naoko. Aspoň podle vyjádření Stanislava Berana z příslušného obvodního báňského úřadu v Příbrami. „Soud nezastavil těžbu, kterou jsme povolili, pouze nám přikázal znovu rozhodovat o tom, zda mělo sdružení být účastníkem řízení, nebo ne,“ vysvětluje Beran a dodává, že i kdyby báňský úřad rozhodl ve prospěch sdružení, neznamená to automaticky obnovu celého řízení, a tedy přerušení těžby. „To by mohlo nastat pouze v případě, že by na straně sdružení byl obecný zájem, což podle mě není,“ shrnuje Beran. Báňský úředník neskrývá spokojenost nad vysoce pravděpodobnou možností, že dřív než skončí všechna další řízení a soudy, bude firma s prací v Besednici hotova. Celý příběh tak spěje k trpkému konci: zatímco vltavínů se Besednice zbavila, černých kopáčů ne.

Tento článek je převzat z tištěného EkoListu 8-9/2005.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist