https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-elektrarna-v-dukovanech-se-za-20-let-zaplatila-dvakrat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ: Elektrárna v Dukovanech se za 20 let zaplatila dvakrát

23.5.2005 14:21 | PRAHA (ČIA)
Zisk z dvacetiletého provozu Jaderné elektrárny Dukovany (JEDU) již dvojnásobně pokryl náklady na výstavbu elektrárny. Ty dosáhly během let 1970 až 1987 výše 25 miliard tehdejších československých korun. Od zahájení zkušebního provozu dne 3. května 1985 JEDU vyrobila celkem 242 miliard kWh elektřiny. Uvádí to společnost ČEZ v podnikovém časopise ČEZnews.
 

Podle údajů společnosti ČEZ vyrábí JEDU nejlevnější elektřinu ze všech českých elektráren, konkrétně za 0,6 koruny za kWh. Velkoobchodní cena silové elektřiny letos činí 0,9 koruny za kWh. ČEZnews připomněl též pozitivní dopad jaderných elektráren na životní prostředí. Při výrobě zmíněných 242 miliard kWh elektřiny v hnědouhelných elektrárnách by do ovzduší uniklo 237 milionů tun oxidu uhličitého. Roční emise oxidu uhličitého v ČR by tak narostly o 13 procent.

JEDU tvoří čtyři bloky, které byly uvedeny do provozu během let 1985 až 1988. Elektrárna za loňský rok vyrobila 13,632 miliardy kWh elektřiny. Vlastníkem obou českých jaderných elektráren, JEDU a Jaderné elektrárny Temelín (JETE), je energetická společnost ČEZ. Obě elektrárny se podílejí na výrobě elektrické energie v ČR zhruba z jedné třetiny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist