https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-uprava-cile-energetickych-uspor-muze-cr-stat-650-mld-navic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ: Úprava cíle energetických úspor může ČR stát 650 miliard navíc

20.10.2016 20:12 | PRAHA (ČTK)
Evropská komise předloni stanovila, že členské státy EU mají do roku 2030 zvýšit energetickou účinnost svých soustav o 27 procent proti roku 1990.
Evropská komise předloni stanovila, že členské státy EU mají do roku 2030 zvýšit energetickou účinnost svých soustav o 27 procent proti roku 1990.
Případná úprava současného evropského cíle v oblasti energetických úspor může pro Česko znamenat do roku 2030 další dodatečné náklady až 650 miliard korun. Na setkání s novináři to dnes uvedl generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. Evropská komise (EK) předloni stanovila, že členské státy EU mají do roku 2030 zvýšit energetickou účinnost svých soustav o 27 procent proti roku 1990. Prostředkem mají být mj. rekonstrukce budov a zavedení tzv. inteligentních sítí a měřicích přístrojů, které sníží a zefektivní spotřebu energie.
 

Podle Beneše EK nyní navrhuje, že cíl upraví a bude požadovat zvýšení účinnosti o 30 procent. Cíl má být navíc závazný, což dosud nebyl. Návrh má být přeložen v prosinci. Beneš dnes uvedl, že už případné dosažení nyní stanoveného cíle by znamenalo podle EK pro Česko proti datům ze Státní energetické koncepce dodatečné náklady 50 až 230 miliard korun. Při plánovaném navýšení může tato částka podle EK stoupnout na 180 až 880 miliard korun, dodal.

Studii k problematice vypracoval i samotný ČEZ. Podle ní mohou dodatečné náklady při současném cíli činit do roku 2030 zhruba 80 až 100 miliard korun, při plánovaném cíli zhruba 550 až 600 miliard korun.

Beneš podotkl, že změna cíle však může být i příležitostí. Podle něj by ale v tu chvíli bylo třeba udělat strukturální změny v celém tuzemském hospodářství. "Než půjde Česká republika o něčem jednat, tak si to musí důkladně spočítat," uvedl. Jinak, technologicky efektivněji, by podle něj musel vypadat například těžký průmysl na Ostravsku.

Aktualizaci Státní energetické koncepce schválila vláda loni v květnu. V jejím optimalizovaném scénáři počítá ministerstvo průmyslu pro rok 2020 s spotřebou ve výši 62,08 TWh, pro rok 2040 dokonce s 74,07 TWh. Výroba se má pohybovat kolem 90 TWh za rok. Změnit se ale má struktura produkce. Podle nejreálnějšího scénáře koncepce má od druhé poloviny dvacátých let pocházet nejvíce elektřiny namísto z uhlí z jaderných zdrojů.

V energetickém balíčku, který Evropská komise schválila v říjnu 2014, se Evropská unie zavázala kromě zvýšení energetické účinnosti také k tomu, že do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent proti úrovni z roku 1990. K roku 2030 se má v EU zvýšit i podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na nejméně 27 procent. Oba tyto cíle jsou závazné.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. V letošním prvním pololetí firmě klesl čistý zisk o deset procent na 13,8 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

23.10.2016 20:00
Je to ještě tržní hospodářství?
Odpovědět
sv

25.10.2016 23:02
Vzhledem k tomu, že komsocani a bursík prosrali 1 000 000 000 000 (slovy jeden bilion) korun na dotace do oze parodií na elektrárny, tak na úspory jaksi nezbylo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist