https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chko-poodri-zmeni-podobu-navrh-schvalila-vlada-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CHKO Poodří změní podobu, návrh schválila vláda

15.2.2017 16:03 | PRAHA (ČTK)
Na nově zařazeném území by měla být mozaika luk, drobných lesních porostů s mokřady, tůněmi a prameniště, několik rybníků a dolní část nivy toku Bílovky. Ilustrační snímek.
Na nově zařazeném území by měla být mozaika luk, drobných lesních porostů s mokřady, tůněmi a prameniště, několik rybníků a dolní část nivy toku Bílovky. Ilustrační snímek.
Foto | Adam / Flickr
Podoba Chráněné krajinné oblasti Poodří se od března změní, přibudou louky a drobné porosty a mokřady, naopak ubude zastavěných území. Rozloha chráněné oblasti vzroste o 1,43 procenta na 81,58 kilometru čtverečních. Do CHKO se nově zařadí přes 297 hektarů půdy, což bude znamenat nárůst o 3,7 procenta, naopak se z něj vyjme 181,8 hektaru. Návrh změny z dílny ministerstva životního prostředí dnes schválila vláda. Informoval o tom mluvčí kabinetu Martin Ayrer.
 

Na nově zařazeném území by měla být mozaika luk, drobných lesních porostů s mokřady, tůněmi a prameniště, několik rybníků a dolní část nivy toku Bílovky.

Vyjmuto by mělo být území bez významných přírodních a krajinných hodnot, napsalo ministerstvo v důvodové zprávě k nařízení. "Vzhledem k tomu, že přes 180 hektarů zastavěných a zastavitelných ploch se navrhuje ze stávajícího území CHKO vyjmout (a žádné nově zařadit), dojde pro občany regionu v tomto ohledu celkově ke snížení administrativní zátěže," informuje resort v dopadové zprávě.

Vlastníkům pozemků, kteří nemohou v nově zařazených chráněných místech provádět některé zemědělské nebo lesnické práce, bude patřit podle zákona finanční náhrada. Náklady na označení nových částí CHKO by měly činit asi 64.000 korun.

Zástupce ředitele Správy CHKO Poodří Zbyněk Sovík řekl ČTK, že změny nejsou výrazné a běžného návštěvníka oblasti neomezí. "Pro nás je hlavním přínosem to, že se změní rozdělení toho území na různé zóny ochrany, které pro nás byly nedostatečně definované, protože byly definované už v roce 1991. Takže jsme je potřebovali přizpůsobit současným poměrům," vysvětlil Sovík. Úprava hranic CHKO zase podle něj reflektuje situaci, kdy některá zastavěná území ochranu nepotřebují.

"U jiných částí, které v CHKO nebyly, jsme zase zjistili, že jsou to cenná území, kde by bylo dobré tu ochranu uplatnit," doplnil.

Péče o luční, vodní a lesní ekosystémy bude Česko stát zhruba o 200.000 korun ročně víc než při současné rozloze.

Území chráněné krajinné oblasti Poodří se nachází v Moravskoslezském kraji v severovýchodní části Moravské brány mezi obcemi Mankovice a Vražné nedaleko Oder a jižním okrajem Ostravy. Jádrem je rovinatá niva řeky Odry, na kterou navazují zvýšené okraje říčních teras a terasových plošin. Na území CHKO se nachází devět maloplošných zvláště chráněných území - národní přírodní rezervace Polanská niva, přírodní rezervace Polanský les, Rákosina, Bažantula, Kotvice, Koryta, Bartošovický luh a Bařiny a přírodní památka Meandry staré Odry.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist