https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-nasla-pochybeni-u-skoro-poloviny-kontrolovanych-sberen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP našla pochybení u skoro poloviny kontrolovaných sběren

17.3.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
V posledních třech letech provedla ČIŽP v rámci bezpečnostní akce Blue 24 celkem 494 kontrol. Za porušení zákona bylo podle Jandové zahájeno 201 správních řízení o uložení pokuty, právní moci nabylo 191 pokut v celkové hodnotě přes pět milionů korun. / ilustrační foto
V posledních třech letech provedla ČIŽP v rámci bezpečnostní akce Blue 24 celkem 494 kontrol. Za porušení zákona bylo podle Jandové zahájeno 201 správních řízení o uložení pokuty, právní moci nabylo 191 pokut v celkové hodnotě přes pět milionů korun. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zkontrolovala v rámci mezinárodní bezpečnostní akce 31 sběren kovů, pochybení našla v 15 z nich. V tiskové zprávě to včera uvedla mluvčí inspekce Jana Jandová. Každoroční akce je zaměřená na kriminalitu v železniční dopravě. ČIŽP kontrolovala vytipované sběrny v Praze, Středočeském, Jihomoravském, Ústeckém a Libereckém kraji.
 

"Z celkem 31 kontrolovaných sběren se jich porušení zákona dopustilo 15, což je zhruba 45 procent. Zjištěné prohřešky povedou s největší pravděpodobností k zahájení správních řízení o uložení pokuty," uvedl vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Lukáš Kůs. Sběrny například vykupovaly odpad bez platného souhlasu úřadů.

V posledních třech letech provedla ČIŽP v rámci bezpečnostní akce Blue 24 celkem 494 kontrol. Za porušení zákona bylo podle Jandové zahájeno 201 správních řízení o uložení pokuty, právní moci nabylo 191 pokut v celkové hodnotě přes pět milionů korun.

"ČIŽP se kontrolám dodržování zákona o odpadech ve sběrnách věnuje nejen při mimořádných akcích Blue 24 s policií, ale také v rámci své vlastní plánované kontrolní činnosti - a to velmi systematicky a dlouhodobě,“ dodal ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Od roku 2005 v ČR platí novela zákona o odpadech, která mimo jiné zakazuje výkup kovů za hotové peníze. Sběrny musí dávat lidem za kovový odpad výhradně poštovní poukázky nebo peníze převádět na jejich bankovní účet. Cílem opatření je potlačit kriminalitu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist