https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cvvm-vice-jak-polovina-dotazanych-je-s-zivotnim-prostredim-spokojena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CVVM: Více jak polovina dotázaných je s životním prostředím spokojena

15.6.2007 15:58 | PRAHA (EkoList)
Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) provedlo dotazníkový průzkum, ve kterém zkoumala spokojenost lidí s životním prostředím v místě jejich bydliště a obecně v České republice. Nadpoloviční většina (57 %) z 1132 respondentů odpověděla, že je se životním prostředí v ČR spokojena. Se situací v místě bydliště je spokojeno ještě více lidí (73 %). Nespokojeno je s životním prostředím v Česku 39 % a v místě bydliště 26 %.
 

Spokojenost se životním prostředím v místě bydliště je od roku 2002 stále zhruba stejná. Spokojenost se životním prostředím v ČR se od roku 2002 proměňovala. V červnu 2002 byla nadpoloviční většina (53 %) nespokojena a spokojeno byla jen 40 % respondentů, v roce 2003 byli lidé téměř stejným dílem spokojeni i nespokojeni (spokojeno 46 %, nespokojeno 47), v roce 2004 již převažovala spokojenost (52 %) nad nespokojeností (44 %), podobně v roce 2005 (51 % ku 44 %) a v roce 2006 (49 % ku 47 %). Letos se počet spokojených zvýšil na 57 % a počet nespokojených snížil na 39 %.

V hodnocení konkrétních oblastí životního prostředí převládá největší spokojenost s dostupností volné přírody (spokojeno 85 %, nespojeno 15 %), s kvalitou pitné vody (spokojeno 75 %, nespokojeno 22 %), následuje spokojenost s čistotou okolní přírody (spokojeno 72 %, nespokojeno 28 %), čistotou ovzduší (spokojeno 63 %, nespokojeno 36 %, s úrovní hluku (spokojeno 59 %, nespokojeno 40 %) a s čistotou povrchových vod (spokojeno 53 %, nespokojeno 37 %).

Podrobnější analýza CVVM ukázala, že hodnocení stavu životního prostředí se diferencuje jak podle velikosti místa bydliště, kde je spokojenost vyšší v obcích a menších městech, u větších sídel pak spokojenost klesá a roste podíl nespokojených, tak i regionálně - nižší je spokojenost v Praze, v Moravskoslezském kraji a na severozápadě Čech.

Výzkum CVVM se zaměřil i na hodnocení ekologické situace v Česku. Většina respondentů považuje situaci ohledně postihu těch, kdo poškozují životní prostředí, za špatnou (špatná 76 %, dobrá 12), podobně je hodnoceno i chování podniků a firem vůči životnímu prostředí (špatná 81 %, dobrá 11 %). O málo lépe je na tom hodnocení chování občanů k životními prostředí (špatné 69 %, dobré 29 %). Rozsah těžby nerostných surovin je hodnocen podobně jako těžba dřeva (těžba surovin: špatné 20 %, dobré 48 %, těžba dřeva: špatné 21 %, dobré 56 %). Zatímco situaci v úsporách spotřeby surovin a energií ve výrobě hodnotí jako špatnou 60 % a kladnou 13 %, situaci v úsporách surovin a energií občany hodnotí o poznání lépe: špatnou 48 % a kladnou 40 %. Šetrnost k přírodním plochám ve výstavbě je hodnocena negativně, 15 % ji hodnotí jako dobrou a 72 % jako negativní. Negativně je hodnocena i přísnost zákonů na ochranu životního prostředí: kladně ji hodnotí 22 % a negativně 58 %.

Výzkum se zaměřil i na hodnocení jednotlivých institucí či organizací. Nejpříznivější hodnocení se objevuje u obecních úřadů a ekologických organizací. Obecní úřady hodnotí kladně 59 % lidí, záporně 29 %, neziskové organizace kladně hodnotí 56 % a záporně 23 %. Negativně byly hodnoceny parlament a vláda, u kterých negativní hodnocení zřetelně převažovalo nad hodnocením pozitivním (parlament hodnotilo negativně 57 %, pozitivně 21 %; vládu hodnotilo negativně 55 % a pozitivně 30 %). V případě Ministerstva životního prostředí bylo hodnocení jen o málo negativní: pozitivně jej hodnotilo 43 % a negativně 54 %. Krajské úřady naopak získaly o něco málo pozitivních hlasů: kladně jej hodnotilo 38 % a záporně 33 % respondentů.

V loňské zprávě CVVM: Téměř 60 % lidí hodnotí práci ekologických organizací a obecních úřadu kladně se můžete podívat na výsledky loňského výzkumu.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist