https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dailymail-vedci-vraci-uder-nemoci-likvidujici-vcelstva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

DailyMail: Vědci vrací úder nemoci likvidující včelstva

29.12.2010 13:28 | YORK/BŘECLAV (Ecomonitor)
Britští vědci chtějí zasáhnout do DNA varroy, tak aby imunitní systém roztoče likvidoval sám sebe.
Britští vědci chtějí zasáhnout do DNA varroy, tak aby imunitní systém roztoče likvidoval sám sebe.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V roce 1992 způsobil příchod drobného roztoče Varroa destructor do Velké Británie, stejně jako na evropském kontinentě, obrovskou katastrofu. V důsledku infekčního onemocnění přenášeného roztoči – varroázy – se počet včelstev snížil téměř na polovinu původního stavu. Škody ale nepostihují jen samotné včelaře, ale všechny, kdo jsou na nich závislí, píše DailyMail.
 

Protože pilné včelky každoročně opylují řadu kulturních plodin, škody až 200 milionů liber mohou postihnout celé zemědělské hospodaření. Vědci z univerzity v Aberdeenu teď přicházejí s neotřelým řešením. Chtějí zasáhnout do DNA varroy, tak aby imunitní systém roztoče likvidoval sám sebe.

Alan Bowman, vedoucí výzkumu aberdeenské univerzity, přišel na způsob, jak ošálit imunitní systém parazitů pomocí RNA interference. V principu tedy přepsání části DNA, pomáhající utlumit některé geny. Složitý proces přepisu genetické informace se zatím daří jen v laboratorních podmínkách, namáčením roztočů do roztoku. Po aplikaci napadá imunitní systém své vlastní nositele a hubí je.

„Jedná se o komplexně selektivní přístup,“ řekl DailyMail Bowman. „Neovlivní to žádné jiné opylovače, například slunéčka.“ Jeho kolegové zatím ale důvod k nadšení nesdílejí. „Je to velký zásah, který může ovlivnit řadu věcí, a bude zapotřebí spousta let testování a certifikace postupu,“ tvrdí profesor Francis Ratnieks z univerzity ze Sussexu.

Přibližně 2 milimetry velcí roztoči se zavrtávají do těla včely a z otevřené rány sají hemolymfu. Nádavkem do včely pumpují roztok látek obsahujících viry oslabující imunitu včel. V současné době se proti parazitickým roztočům používají pesticidy, které však negativně postihují i včelstva, a varroa se vůči nim stává postupně imunní. Martin Smith, prezident britské včelařské asociace, k tomu dodává: „Ačkoliv je výzkum v počáteční fázi, těšíme se na další výsledky, které by mohly znamenat naději pro naše včelstva.“ Článek vyšel 26. 12. na serveru DailyMail pod názvem „Scientists launch fightback against mite that is wiping out our bees... by making it self-destruct“.

Podle článku zveřejněném na serveru DailyMail „„Scientists launch fightback against mite that is wiping out our bees... by making it self-destruct“ z 26. prosince 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist