https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dochazi-nam-cas-na-splneni-klimatickych-cilu-varuje-svycarsky-klimatolog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dochází nám čas na splnění klimatických cílů, varuje švýcarský klimatolog

19.12.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dveře k dosažení vytčených cílů v oblasti ochrany klimatu se velmi brzy uzavřou, varuje švýcarský klimatolog Thomas Stocker. Pokud se prý nepodaří rychle snížit emise CO2, globální oteplování snadno přesáhne dva stupně Celsia, informuje o obavách Stockera server Neue Zürcher Zeitung.
 

„To, že splnění klimatických cílů není se současnými emisemi CO2 reálné, se ví dlouho,“ říká Thomas Stocker, který k tématu napsal článek pro odborný časopis ScienceExpress. „Této informaci se ale věnovalo pramálo pozornosti, protože chybělo nějaké jednoduché a snadno zapamatovatelné grafické zobrazení.“ Stocker proto zpracoval přiložený graf.

Stocker dále varuje, že pokud se rychle nepodaří snížit emise oxidu uhličitého, globální oteplování nebude možné omezit „pouze“ na maximálně dva stupně Celsia. Pokud bude lidstvo chtít udržet hodnotu globálního oteplování pod dvěma stupni Celsia, od roku 2020 budou muset emise ročně klesat nejméně o 3,2 procenta.

Pokud se snížením emisí přijde až v roce 2032, bude muset být roční snížení emisí více než dvojnásobné. Při snižování emisí o 5 procent až po roce 2027 by již nebylo možné dosáhnout maximálně dvoustupňového oteplení.


reklama

 
Další informace |
Článek vyšel na serveru Neue Zürcher Zeitung pod názvem Für gewisse Klimaziele wird die Zeit knapp 29. listopadu 2012.
Aneta Ritz-Radlinská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist