https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dopady-klimaticke-zmeny-zemedelci-budou-pestovat-banany-misto-brambor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dopady klimatické změny: Zemědělci budou pěstovat banány místo brambor

1.11.2012 01:27 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Vigna čínská, které se v subsaharské Africe říká maso chudých
Vigna čínská, které se v subsaharské Africe říká maso chudých
Foto | TREEAID / Flickr
Banány se mohou stát důležitým zdrojem potravy pro miliony lidí, v některých rozvojových zemích by mohly nahradit brambory. Podle vědců, kteří se zabývají stavem zemědělství, bude kvůli změnám klimatu klesat výnos klasických plodin. Brambory, kterým se daří v chladnějších oblastech tak nebudou mít kvůli rostoucím teplotám šanci, píše BBC Online News.
 

Důležitou roli v budoucím zemědělství by mohl hrát maniok nebo vigna čínská, černobílá fazole známá i z českých obchodů se zdravou výživou. Podle studie si lidé budou muset zvyknout na změnu jídelníčku. Kvůli teplejšímu počasí budou výnosy tradičních plodin klesat, tvrdí vědci z Poradní skupiny mezinárodního výzkumu zemědělství (CGIAR).

Ti se zaměřili na budoucnost 22 nejdůležitějších zemědělských komodit. Podle nich se třem hlavním plodinám – kukuřici, rýži a pšenici – bude v rozvojových zemích dařit čím dál méně. Špatně na tom budou i brambory, těm bude vadit nejen oteplování, ale i to, že počasí bude proměnlivější.

Podle autorů změny klimatu zřejmě otevřou dveře k širokému „pěstování některých druhů banánů“ ve vyšších polohách a dokonce i na místech, kde se dnes pěstují brambory. Banány sice mají také své limity, podle studie ale dokáží dobře nahradit právě brambory.

„Není to sice zázračné řešení, ale existují místa, kde mohou být banány řešením, které by měli zemědělci vzít do úvahy,“ řekl BBC Philip Thornton, jeden z autorů studie.

Podle zprávy je nejdůležitější plodinou, která živí nejvíce lidí na celém světě, pšenice. To ale neplatí v rozvojovém světě, kde ji vysoké ceny za bavlnu, kukuřici a sóju vytlačují již dnes na méně úrodná pole. Spolu se změnami ve vzorci počasí se tak pšenice dostává pod stále vyšší tlak. V jižní Asii může právě pšenici nahradit maniok, který je podstatně odolnější k výkyvům počasí.

Lidé si tak budou muset zvykat na novou stravu. Nicméně to se už v minulosti mnohokrát stalo. Před dvaceti lety se v některých oblastech Afriky vůbec nejedla rýže, zatímco dnes je to běžné, tvrdí Bruce Campbell z organiazce CCAFS. Podle něj lidé změnili své stravovací návyky, protože rýže zlevnila a také je jednodušší ji uvařit.

Největší obavy výzkumníků se točí kolem otázky, zda strava bude také dostatečně výživná. Jedním z nejrozšířenějších zdrojů proteinů je sója. Ta je ale velmi citlivá na teplotní změny. Podle studie by soju mohla nahradit vigna čínská, které se v subsaharské Africe říká maso chudých. Vigna je odolná vůči suchu a dobře snáší teplé počasí.

V některých zemích, například v Nigeru a Nigérii, zemědělci již opustili pěstování bavlny a vrhli se na vignu.

Podle studie se změny budou týkat i chovu zvířat, což už se ostatně prý děje, zejména v severní Africe. „Proběhla tichá výměna chovu hovězího dobytka za chov koz, jako důsledek dlouhodobého sucha,“ říká Campbell.


reklama

 
Další informace |

Podle článku „Bananas could replace potatoes in warming world“ zveřejněného na serveru BBC Online News 31. 10. 2012.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist