https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrina-z-vetru-je-levnejsi-nez-z-uhli-alespon-v-jihoafricke-republice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektřina z větru je levnější než z uhlí. Alespoň v Jihoafrické republice

30.10.2012 01:31 | KAPSKÉ MĚSTO/PRAHA (Ecomonitor)
Větrné turbíny prý mohou vyrábět až čtvrtinu elektrické energie v JAR
Větrné turbíny prý mohou vyrábět až čtvrtinu elektrické energie v JAR
Elektřina z větru je levnější než elektřina z uhlí. Platí to prý pro Jihoafrickou republiku, kde větrná elektřina stojí o necelých dvacet haléřů méně, než kolik bude stát proud z právě budovaného komplexu moderních uhelných elektráren. Podle deníku Cape Times to tvrdí Roger Price z firmy Windlab, která v JAR investuje do větrné energetiky.
 

Podle něj je vítr v JAR levnějším zdrojem elektřiny, jedna kilowatthodina stojí v průměru 89 centů, což je zhruba 1,98 korun. Kilowatthodina elektřiny z nové uhelné elektrárny společnosti Eskom přijde na 97 centů, tedy 2,16 korun. "A cena stoupat nebude, protože vítr je zadarmo," dodává Roger Price.

Srovnání bere v potaz aktuální náklady na výstavbu uhelné elektrárny, nepočítá s cenou dříve vybudovaného zařízení, jehož náklady na výstavbu jsou už dávno splaceny. Právě proto Price srovnává cenu energie z nově budovaného komplexu uhelných elektráren Medupi a Kusile, který staví polostátní firma Eskom. Obří projekt elektráren s velmi účinným spalováním uhlí má pomoct vyřešit problémy s nedostatkem elektřiny, který zemi postihl po roce 2008.

Dohromady má komplex nabídnout instalovaný výkon téměř 10 000 MW a úplné dokončení stavby je plánované až na rok 2018. Celková cena investice se má blížit 100 miliardám randů, tedy více než 220 miliardám korun.

„Eskom v parlamentu prohlásil, že elektřina z Meldupi a Kusule bude stát 97 centů za kilowatthodinu. Podle studie pretorijské univerzity prý cena může být až 120 centů,“ řekl Price deníku Cape Times. Podle něj se ale cena větrné elektřiny na burze nabízí v průměru za 89 centů. „Takže vítr je už teď levnější, než nově budovaná uhelná elektrárna,“ říká Price.

Cena obřího elektrárenského komplexu se ale stále prodražuje. Firma Eskom požádala vládu o navýšení investice o 16 % ročně pro následujících pět let.

Podle Price by vítr mohl vyrábět až čtvrtinu veškeré elektřiny kolem roku 2030. Nahrávají tomu i přírodní podmínky, které zajišťují téměř kontinuální výrobu elektřiny z větru. Podle něj je JAR jednou z pěti zemí, ve kterých panují nejlepší podmínky pro využití větru k výrobě energie.

Podle Price je sice smutnou pravdou, že kvůli větrným elektrárnám hynou ptáci a netopýři, ale ne v míře větší, než kvůli kočkám nebo budovám.

„V USA zahyne ročně dvacet tisíc ptáků kvůli větrným turbínám. Domácí kočky ale zabijí sto milionů opeřenců, nárazem do oken budov jich zemře jeden milion a dalších 175 000 na přenosových sítích,“ říká Price.

Podle článku „Wind is cheaper than new coal“ vydaného 27. 10 na serveru IOL.


reklama

 
Další informace |
Porovnání cen elektřiny najdete na serveru SFinance.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist