https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrobusy-proterra-prekonaly-hranici-2-milionu-najetych-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrobusy Proterra překonaly hranici 2 milionů najetých mil

25.3.2016 03:44 | PRAHA (oEnergetice)
Elektrobusy značky Proterra najezdily v USA více jak 2 miliony mil.
Elektrobusy značky Proterra najezdily v USA více jak 2 miliony mil.
Proterra, jednička na americkém trhu s bateriovými elektrobusy, oznámila začátkem března překonání hranice 2 milionů najetých mílí (přes 3,2 milionů kilometrů) svou flotilou 63 elektrobusů provozovaných v současné době v USA.
 

„Tento poslední dosažený milník dokládá ekonomickou, environmentální a komunální hodnotu elektrické hromadné dopravy a dokazuje dopravním společnostem, že nafta, často vnímaná jako nutné zlo, již není potřeba,“ řekl výkonný ředitel společnosti Proterra Ryan Popple.

Společnost dále oznámila, že v roce 2016 zdvojnásobí kvůli stále rostoucí poptávce po bezemisních dopravních prostředcích svoji produkci. Velký potenciál Proterra vidí především ve svém elektrobusu Proterra Catalyst, který je podle výrobce nejúčinnějším 12 metrů dlouhým přepravním prostředkem. Uváděná spotřeba tohoto modelu je necelých 1,1 kWh na kilometr. Dojezd po desetiminutovém nabití činí 80 km. V případě devadesátiminutového nabíjení potom téměř 290 km.

Díky o 30 % nižšímu počtu součástek ve srovnání s jinými alternativními technologiemi má navíc model Catalyst podle Proterry mnohem nižší náklady na provoz a údržbu, a je tak po dobu své dvanáctileté životnosti mnohem rentabilnější. Podle výrobce může tento elektrobus dopravním společnostem ušetřit za dobu životnosti okolo 450 tisíc dolarů.

Kromě finančních úspor je zařazení elektrobusů do hromadné dopravy výhodné také z pohledu ochrany životního prostředí. Proterra uvádí, že její vozidla zabránily v Severní Americe vypuštění přibližně 3,5 tisíc tun emisí CO2.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist