https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energiepark-mohuc-prebytecna-energie-z-vetru-slouzi-k-elektrolyze-vodiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energiepark Mohuč: Přebytečná energie z větru slouží k elektrolýze vodíku

13.7.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Energiepark Mohuč je největší zařízení na elektrolýzu vodíku. Umožňuje využít přebytečnou energii větru a přeměnit ji na vodík.
Energiepark Mohuč je největší zařízení na elektrolýzu vodíku. Umožňuje využít přebytečnou energii větru a přeměnit ji na vodík.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Erich Malter / Siemens
Symbolickým stlačením startovacího tlačítka byla na začátku července v německé Mohuči uvedena do provozu největší Power to Gas (P2G) stanice na světě. Zařízení vyrábí „zelený“ vodík z přebytečné elektřiny z okolních větrných elektráren. Vodík je poté využíván v průmyslu, dopravován do vodíkových čerpacích stanic nebo přidáván do stávající infrastruktury zemního plynu.
 

„Elektrolýza vodíku je skvělý způsob, jak účinně zapojit obnovitelné energie do sítě. Může být použita k dynamickému zachycení, uložení a využití energie, která není momentálně potřeba. V Energieparku Mohuč jsme vyvinuli systém, který pomůže přeměnit tuto vizi v realitu v průmyslovém měřítku,“ říká Siegfried Russwurm ze společnosti Siemens.

Projekt, jehož investiční náklady dosáhly 17 milionů euro, byl částečně financován z programu podporujícího rozvoj akumulace energie, který spadá pod německé Ministerstvo hospodářství a energetiku. Na jeho vývoji se podíleli společnosti Stadwerke Mainz, Linde, Siemens a univerzita RheinMain University of Applied Sciences.

„Máme mnohaleté zkušenosti jako provozovatel sítě. Víme, jak důležité je najít další technologie umožňující akumulaci elektřiny,“ říkají zástupci Stadwerke Mainz Detlev Höhne a Tobias Brosze. „Schopnost decentralizovaně uložit přebytečnou elektřinu při špičkovém výkonu větrných elektráren může pomoci integrovat obnovitelné zdroje do soustavy a přitom udržet soustavu stabilní.“

Výkonný ředitel skupiny Linde, jež má v projektu na starosti čištění, stláčení, ukládání a distribuci vyrobeného vodíku, dodává, že Energiepark Mohuč má výkon umožňující produkci dostatečného množství vodíku pro 2000 automobilů poháněných vodíkovými palivovými články. „Pohony s palivovými články zaznamenaly velký vývoj a nyní jsou uváděny na trh. Pokud bude technologie přijata ve větší míře, je zde významný potenciál ke snížení znečišťování ovzduší způsobeného dopravou.“

O výrobu vodíku z elektrické energie se stará PEM (Proton Exchange Membrane) elektrolyzér, který dodala společnost Siemens. V Energieparku Mohuč budou použity celkem tři tyto elektrolyzéry, každý o výkonu dva megawatty, což dělá z této P2G stanice největší zařízení tohoto druhu na světě.

„Energetické soustavy zítřka budou mnohem více komplexní, integrované a flexibilní než ty dnešní. PEM elektrolyzér je důležitý stavební blok v novém energetickém mixu,“ dodává Siegfried Russwurm ze Siemensu.


reklama

 
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

21.7.2015 08:04
Honzíku jaká je reálná perspektiva tohoto zařízení, kolik vyjde kWh toho motoristy nyní a nakolik se může snížit, když to nebude poloprovoz, ale provoz.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist