https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/enn-mrhani-jidlem-je-mrhani-ropou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENN: Mrhání jídlem je mrhání ropou

1.12.2010 06:26 | AUSTIN/HODONÍN (Ecomonitor)
Severní Amerika je zajisté zemí hojnosti. Ale také mrhání: ročně ve Spojených státech amerických skončí v odpadu tolik potravin, na jejichž získání se spotřebovalo 350 milionů barelů ropy, píše server ENN.
 

Nahrazení zvířecí tažné síly a lidské práce silou mechanickou sice učinilo zemědělství v Americe záležitostí maximálně efektivní a užívání chemických hnojiv výrazně zvýšilo produkci, ale učinilo toto hospodářské odvětví zcela závislé na fosilních palivech. To je jeden z varovných závěrů studie univerzity v texaském Austinu, uveřejněný na serveru ENN. Přitom v USA až 27 % veškerých vypěstovaných potravin končí v odpadu. Takovéto množství potravin by dokázalo pokrýt potřeby hladovějících národů. USA ročně vydají 16 % veškeré vlastní energie na produkci potravin, říká Amanda D. Cuellarová z univerzity v Austinu. Energie je potřeba jak na obdělávání a kultivaci půdy, přepravu a zpracování potravin, ale i na jejich prodej a skladování. Dvě procenta takto vynaložené energie ale připadá na potraviny, které nakonec naplní odpadkové koše a kontejnery.

Vydatně se na neradostně vysokém čísle podílejí zejména restaurace a lidé kupující si jídlo, které však celé nesní. Počítá se každý nedojedený talíř. Závěrem studie je snaha představit spotřebitelům, že vyhozené jídlo není jen odpad, ale zejména zbytečně vynaložená energie.

Článek byl uveřejněn na serveru Environmental News Network pod názvem „America's Food Waste Equates to Wasted Energy“ dne 5. 10. 2010


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist