https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-interpelovali-komisi-kvuli-dvoji-kvalite-potravin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci interpelovali komisi kvůli dvojí kvalitě potravin

22.5.2017 07:30 | ŠTRASBURK (ČTK)
Téma horší kvality potravin v zemích střední a východní Evropy oproti těm prodávaným v Evropě západní se před časem dostalo i na pořad jednání summitu prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky. Na problém tehdy upozornili premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). / ilustrační foto
Téma horší kvality potravin v zemích střední a východní Evropy oproti těm prodávaným v Evropě západní se před časem dostalo i na pořad jednání summitu prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky. Na problém tehdy upozornili premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). / ilustrační foto
Kvůli problému dvojí kvality potravin v zemích na západě a východě Evropské unie interpelovali ve čtvrtek poslanci Evropského parlamentu včetně několika českých Evropskou komisi. Poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) při té příležitosti uspořádala v sídle parlamentu ve Štrasburku ochutnávku potravin stejných značek koupených na západě a na východě EU.
 

Poslanci zastupující občany nových členských zemí Evropské unie chtějí od komise slyšet, jaká opatření přijme, aby skončily "praktiky tříštění jednotného trhu" v oblasti potravin.

Porovnat chuť stejných jídel, která se liší jen tím, ve které části EU se prodávají, měli dnes možnost poslanci a zaměstnanci Evropského parlamentu na akci s názvem Taste the difference (Ochutnej rozdíl), kterou Šojdrová uspořádala ve spolupráci s chorvatskou europoslankyní Dubravkou Šuicaovou. Ochutnat bylo možné třeba sýry, šunky, bramborové lupínky, kečupy či čokoládové pomazánky s lískovými oříšky.

Testy nejen z České republiky, ale například i ze Slovenska, Maďarska či Chorvatska podle Šojdrové dokazují, že stejné výrobky v různých částech Evropy nejen, že jinak chutnají, ale mají i jiné složení a jinou kvalitu. "Nechceme, aby byli spotřebitelé klamáni... Jestliže se něco stejně jmenuje, ať je to stejně kvalitní," uvedla česká poslankyně v rozhovoru s ČTK a ČRo.

Argumenty některých výrobců, že mají lidé v různých zemích různé chutě podle Šojdrové mohou být zčásti platné, výrobky by pak ale měly být rozdílně označené. "Ať se to nazývá třeba camembert originál český, ale ne francouzský," vysvětlila. "Evropská komise musí v tomto ohledu nastavit jasné podmínky napříč EU," dodala.

Téma horší kvality potravin v zemích střední a východní Evropy oproti těm prodávaným v Evropě západní se před časem dostalo i na pořad jednání summitu prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky. Na problém tehdy upozornili premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jaromír Mrhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist