https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-chysta-razantni-rozvoj-vetrnych-turbin-v-morskych-vodach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa chystá razantní rozvoj větrných turbín v mořských vodách

7.6.2017 03:30 (ČTK)
Podle údajů výzkumné organizace Bloomberg New Energy Finance je výkon větrných elektráren v pobřežních vodách po celém světě na úrovni asi 13,8 GW. Ceny těchto elektráren se za posledních pět let prudce snížily. / ilustrační foto
Podle údajů výzkumné organizace Bloomberg New Energy Finance je výkon větrných elektráren v pobřežních vodách po celém světě na úrovni asi 13,8 GW. Ceny těchto elektráren se za posledních pět let prudce snížily. / ilustrační foto
Vlády Německa, Dánska a Belgie podpořily plán průmyslu během příštího desetiletí instalovat v pobřežních vodách větrné elektrárny o kapacitě 60 gigawattů. To je více než pětinásobek stávající kapacity, uvedl server agentury Bloomberg.
 

Ministři energetiky těchto zemí a představitelé 25 společností včetně světové jedničky na poli větrné energie Dong Energy A/S přislíbili spolupráci s cílem snížit náklady a zvýšit investice do této oblasti.

Společné prohlášení, které dnes podepsali v Londýně, staví na loňské dohodě deseti severoevropských zemí, které se zavázaly spolupracovat na snižování nákladů na instalaci větrných turbín v pobřežních vodách. Obchodní skupina WindEurope hodlá požádat o podporu sedm zemí, které včera svůj podpis pod dohodu nepřipojily. Některé z nich, jako například Británie, musí počkat na výsledek parlamentních voleb.

Podle údajů výzkumné organizace Bloomberg New Energy Finance je výkon větrných elektráren v pobřežních vodách po celém světě na úrovni asi 13,8 GW. Ceny těchto elektráren se za posledních pět let prudce snížily, jen v loňském roce byl zaznamenán pokles o 22 procent.

Plánovaný výkon 60 GW, který má být instalován v období let 2020 až 2030, představuje podle WindEurope jen zlomek potenciální kapacity větrných elektráren v pobřežních vodách. Ty by teoreticky mohly vytvořit 2600 až 6000 TWh ročně při konkurenceschopných nákladech 65 EUR/MWh a na poptávce Evropské unie po elektřině se případně podílet 80 až 180 procenty. Podle dohody chtějí zúčastněné strany náklady srazit v předstihu do roku 2020 na 100 EUR/MWh ze stávajících zhruba 140 EUR/MWh.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist