https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropske-paroplynove-elektrarny-se-diky-rekordne-nizkym-cenam-plynu-probouzeji-k-zivotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropské paroplynové elektrárny se díky rekordně nízkým cenám plynu probouzejí k životu

27.1.2016 02:23 | PRAHA (oEnergetice)
Hrubá výrobní marže paroplynových elektráren v Německu na měsíc dopředu pro období špičky (8-20 hodin) dosáhla minulý týden 8,45 euro za MWh, nejvyšší hodnoty od roku 2012.  Na snímku paroplynová elektrárna Lausward v německém Düsseldorfu.
Hrubá výrobní marže paroplynových elektráren v Německu na měsíc dopředu pro období špičky (8-20 hodin) dosáhla minulý týden 8,45 euro za MWh, nejvyšší hodnoty od roku 2012. Na snímku paroplynová elektrárna Lausward v německém Düsseldorfu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Siemens
Německé a francouzské paroplynové elektrárny díky klesajícím cenám zemního plynu opět generují zisk. Ziskovost německých elektráren spalujících zemní plyn se od 7. prosince v době špičkové poptávky přehoupla do kladných čísel a momentálně je nejvyšší od února 2012. Francouzské plynové elektrárny, které jsou v provozu nepřetržitě, jsou ziskové po dobu 7 týdnů v řadě, což je podle dat shromažďovaných agenturou Bloomberg nejdelší období za poslední čtyři roky.
 

To vše díky klesajícím cenám zemního plynu, které za necelý jeden měsíc v roce 2016 klesly o 12 % a navázaly tak na 31% pokles z roku 2015. Cena zemního plynu přitom bude podle francouzské banky Société Générale pravděpodobně nadále klesat s příchodem teplejšího počasí a vlivem propadu cen ropy.

Hrubá výrobní marže paroplynových elektráren v Německu na měsíc dopředu pro období špičky (8-20 hodin) dosáhla minulý týden 8,45 euro za MWh, nejvyšší hodnoty od roku 2012. Ve Francii dosáhla hrubá výrobní marže paroplynových elektráren, které jsou v provozu 24 hodin denně, 5,72 euro za MWh.

„Momentálně se nacházíme v situaci, kdy nejúčinnější plynové elektrárny nahrazují nejméně efektivní uhelné,“ komentuje situaci na trhu Marcus Bokermann, ředitel tržní strategie společnosti Vattenfall.

Paroplynové elektrárny při výrobě elektřiny produkují oproti uhelným zhruba polovinu emisí, což z nich činí ekologičtější variantu zálohy pro přerušovanou výrobu solárních a větrných elektráren. Nízké ceny elektřiny a konkurence v podobě výnosnějších uhelných elektráren však v posledních letech donutily energetické společnosti k omezování provozu nebo dokonce k odstavování těchto zdrojů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist